Hvordan lager du din dag? Har du tenkt over hva du sitter igjen med etter en dag? Hvordan avslutter du dagen, og hva er det du tar med deg videre fra denne dagen?
Hvis du har fått mail fra meg, så har du kanskje sett at jeg ofte avslutter mailene med: Lag deg en god dag.

Det å lage seg en god dag er det ingen andre enn deg som kan gjøre. Og uansett hvor mye crap og stress som har skjedd i løpet av en dag, så kan du lage dagen god. Du kan lage den til din dag, der du sitter igjen med en positiv flow etterpå. Og det selv etter at du krasjet med en annen bil i lyskrysset. Selv om du bulket bilen inn i garasjen. Selv om ungen din slo ut fortanna. Selv om du fikk bot på t-banen.

Fokuser på det positive

Hva du velger å fokusere på, hvordan du velger å gjøre din dag, og hva slags grep du tar for at du skal få en god dag – det er det kun én person som kan bestemme, og det er du. La oss nå si at du krasjet med en annen bil i lyskrysset. Ja, det er dødskjipt å ha krasjet den bilen. Men har du tenkt over at du har forsikring? Så heldige vi er i dette landet, som har den forsikringen som gjør at du må betale egenandel, men likevel en brøkdel av hva skaden egentlig koster. Og når du begynner å snakke om hvor bra den forsikringen egentlig er, så blir alt veldig positivt. Og selv om du måtte til tannlegen fordi ungen din hadde knekt den tanna – så har vi et fantastisk system her i Norge som gjør at du kan reise til tannlegen og fikse den tanna. Det tar litt tid, men du har tannleger som kan fikse tanna til ungen din – helt gratis.
Dagene våre går veldig sjeldent helt etter planen. Det er alltid ett eller annet som skjer. Men du kan fokusere på å hente opp det positive i det som egentlig var negativt, eller rett og slett sette deg ned og si til deg selv: For at jeg skal ha en bra dag i dag, så vil jeg ut og gå i solen: Jeg vil ut og se solen, jeg vil kjenne solen, jeg vil få frisk luft. Du kan velge å sitte og tenke på det, og være sur fordi du er på jobb – eller du kan ta på deg jakka og gå en 5-minutters tur i lunsjen. Eller du kan gå litt tidligere fra jobben, parkere bilen litt lenger unna når du skal hente barna dine, eller parkere den hjemme og gå og hente dem – og nyte de fem minuttene. Du skulle kanskje gjerne ha vært ute en hel dag, men du har fått frisk luft.

Du får det du fokuserer på

Fokuser på det du får. For det du fokuserer på, det får du. Fokuserer du på de negative tingene, og leter du etter ting som ikke er bra, så får du det. Og dette er så viktig for oss som er mammaer. Og pappaer. Og barna våre. Men det er spesielt viktig for oss, for vi gjør det ikke bare for oss selv, men også for barna våre. Og hva vi velger å fokusere på, hvordan vi velger å snakke til oss selv og hvordan vi velger å gripe dagen, påvirker hvordan barna våre ser på ting, hvordan de griper dagen og hvordan de har det. Og det å da møte hverdager og situasjoner med å finne det positive i den hverdagen og den situasjonen, ha det som et fokus og lære barna dine å ha det som et fokus, er så viktig. Det er med på å bygge de sterke, solide og selvsikre barna.
Ting går ikke alltid etter planen – sånn er det bare. Men hva du velger å fokusere på, hvordan du velger å leve livet – det er det du som bestemmer. Hvis du for eksempel kommer opp i en konflikt der du føler deg misforstått og ingen skjønner hva du mener, så kan du lage den dagen til en crappy dag: Ingen forstår meg! Eller så kan du si: Aha, er det sånn det er! For vet du hva? Vi voksne kommer i de situasjonene, og barna kommer i dem. Og det å da tenke: Hva skjedde nå? Hvorfor ble jeg misforstått? Hva var det den andre personen tenkte? Og så heller tenke: OK, dette skjedde, men det er en bra dag, fordi jeg har lært noe! Jeg har lært noe om kommunikasjon, noe som jeg kan ta videre og lære til barna mine.

Det er de små tingene som gjør dagen bra

For du får det du fokuserer på. Fokuserer du på det du ikke vil ha, så er det det du får. I stedet for å fokusere på: «Jeg vil ikke spise sjokolade», må du heller fokusere på: «Jeg vil spise sunt, jeg vil gå tur, jeg vil være fysisk aktiv – jeg vil …!» Det er da du får det du vil. Og det er da du lager deg en god dag. Når du ser mulighetene og gjør de tingene som gir deg kjærlighet. Og kanskje du ikke skal tenke at en bra dag skal være så fantastisk. Men tenk at det er de små tingene som gjør at dagen din blir bra. En kopp te? Én side i boka di? To minutter ute i solen?

Lag deg en god dag.

Hva skal til for at du har en god dag?
Hva skal til for at du legger deg om kvelden og tenker: Dette var en god dag?
Det er der du skal begynne. For du er ansvarlig for ditt liv. og det er du som kan lage din dag.

<3 marianne