Hvor mye bruker du tommelen din i løpet av dagen?  

Tommelen din er i stadig bevegelse, og den påvirker mye mer enn du tror. Tommelen din påvirker hele veien ned i bekkenbunnen, tro det eller ei! Og er det én ting vi mammaer bruker mye, så er det tommelen. Vi bruker den på mobilen, vi bruker den når vi bærer barn, vi bruker den når vi skriver, når vi er på tastaturet, vi bruker den til å holde rundt redskaper når vi lager mat – vi bruker tommelen til alt!  

Alt henger sammen 

Det at tommelen, bekkenbunnen og kjeven henger sammen, skal vi snakke mer om i dag, og du skal få noen tips av meg på hvordan du nå kan gjøre det enklere, lettere og bedre så du kan droppe å ha så vondt i den tommelen og å la alt det andre påvirkes.  

Det er kanskje litt rart, men det å ha spenninger i kjeven og i bekkenbunnen er noe vi ser oftere og oftere. Det å ha vondt i tommelen er det veldig mange som overser – men det å kjenne at vi stadig biter sammen tennene og å kjenne på at vi har manglende kontroll i bekkenbunnen, det er det flere som har fokus på.  

To tips i ett smekk! 

En av grunnene til at jeg tror at alt dette henger sammen og påvirker hverandre så mye, er rett og slett at vi sitter og scroller på den mobilen støtt og stadig. Tommelen går opp og ned og hit og dit i takt med at du scroller. Og hadde det nå bare vært det at vi kunne bytte finger (noe som jo er veldig enkelt) for å få mindre vondt i tommelen, så hadde jo det vært fint. Men når vi også driver og løfter og bærer mye på barn, så har vi en tendens til å styre og holde fast med tommelen. Vi løfter opp tommelen for å styre og holde kontroll med ungen. Og tommelmuskelen er veldig liten, og ikke like sterk som f.eks. bicepsen, som det hadde vært mye bedre om du brukte. Hvis du vrir opp armen, så kan du avlaste tommelen.  

Slapp av i tommelen – hva skjer? 

Hey! Du har fått to tips allerede, på hvordan du kan nå kan få mindre vondt i tommelen! Men visste du at ved at du tenker på hvordan du bruker tommelen mindre, så kan du også bli mindre stiv i kjeven? Bare test: Sett deg, legg hånda ned og kjenn at du virkelig slapper av i tommelen. Kjenn at du slapper av ytterst, i midten, litt lenger inn og hele veien inn til tommelleddet. Bare kjenn hvor mye du klarer å slappe av i den tommelen nå. Slapp enda litt mer av, og kjenn hvor tung den blir – akkurat nå.  

Og legg også merke til hva som skjedde med kjeven din. Når vi slapper av i tommelen, så begynner vi nemlig også å slappe av i kjeven! Test dette et par ganger til, og kjenn etter hva som skjer i kjeven din. Det å slappe av i kjeven kan være vanskelig i seg selv, men når vi fokuserer på en annen muskel, så vil også kjeven lande litt mer. Og kjeven påvirker både nakke og hodepine.  

Dominoeffekt 

Alt henger sammen. Og tro meg: Når vi slapper av i tommelen og dermed også i kjeven, så vil vi få bedre pust. Og det morsomste av alt er at den spenningen vi har i øvre del av kroppen, påvirker kontrollen vi har i bekkenbunnen. Både bekkenbunnen og kjeven er som et rundt hull – og det jeg veldig ofte ser når jeg jobber med å trene opp dere kvinner med å få kontroll på bekkenbunnen spenner de kjeven når jobber med å kjeven og munne. Dette kan du bruke både til å finne kontakten med de ulike delene, men også til det å klare å slappe av.  

Så i det du nå både behandler tommelen din så ikke den og underarmen blir vond, og du behandler kjeven din så du ikke blir spent, ikke får vondt i nakken, ikke blir stiv i skuldrene, får bedre pust, og du kan tillate deg å slippe løs i bekkenbunnen din, fordi du tenker at hver enkelt av de ulike delene i bekkenbunnen din gir slipp – da blir det en helt annen dans.  

Ja, tommelen og underarmen henger sammen med kjeven, som henger sammen med nakken og hodepine, som henger sammen med bekkenbunnen, som henger sammen med pusten, som henger sammen med kondis – og dermed alt mulig annet …  

Så test det, da!  

Slapp av i tommelen og kjenn hva som skjer i de andre delene. For ja, du  slappe av. Ingen muskler kan jobbe hele tiden, og selv om dagene er hektiske, selv om det er mye, så tenk: Én liten muskel, så er du i gang! 

Hvilket av områdene skal du bruke som grunn til å kjøre den lille avspenningen? Er det tommelen din som er grunnen? Kjeven din? Nakken din? Pusten din? Bekkenet? Del med meg – og så tester du den enkle øvelsen.  

… eller hold spenningen nede 

Tenk også på hvordan du bærer, hvordan du sitter med mobilen etc. – så trenger du ikke å bygge opp den spenningen, men holder den nede.