August er her, og jeg vet at mange har planer om å trene – kjenner kanskje at man har sittet litt ekstra mye stille denne sommeren og at det er på tide å komme litt i gang. For mange er det å melde seg inn på et treningssenter det som føles riktig der og da, og man planlegger å trene så så mange dager i uka og få gjort alt mulig på veldig kort tid.

Dessverre er treningssentrene veldig fulle de første dagene og månedene, og så dabber det mer og mer av. Men jeg vil at du skal fortsette framover, også. For ja, du og jeg vet at det å trene er veldig viktig. Vi vet at det er godt for kroppen, vi kjenner at det er godt – men så er det noe med det å holde ut. Det er litt vanskelig.

Bli med på challenge – men kom i gang allerede nå

Derfor har jeg laget en liten challenge til deg, der vi de neste ukene skal jobbe sammen. Vi starter nå de første dagene, og så skal du få jobbe videre med dette så du kommer i gang, men ikke minst: holder deg i gang!

Men for at du skal kunne holde deg i gang, og for at du skal komme ordentlig i gang – for dørstokken kan være litt høy, og når du først har kommet over den, så kan det være vanskelig å holde i gang – så er det noen små nøkkelfaktorer du må tenke på. Jeg har lyst til å dele noen av dem med deg nå, og så skal vi ta flere i challengen, som du kan melde deg på gratis. 

Hva er viktig for deg?

Det aller første jeg vil at du skal tenke over akkurat nå, som jeg tror at er den lille nøkkelen som gjør at du kommer til å fortsette, er: Hvorfor skal du trene?

La det hvorfor-et være ditt. For vi har veldig mange ulike mål her i livet. Og vi har en tendens til å kopiere andres mål, for det føles så mye lettere. Men så fort du kjenner godt, og langt inni margen, hva som er viktig for deg, og hva du ønsker å oppnå, så er sannsynligheten for at du kommer til å fortsette å gjøre de tingene som du trenger, i riktig rekkefølge, mye større.

For min del er det for eksempel å ha en kropp som jeg kan bestemme over – der det er jeg som er sjefen. Det vil si at hvis jeg vil kunne bære barna mine, så skal jeg kunne det. Hvis jeg vil kunne ligge på en tynn madrass i et telt, så skal jeg kunne det. For mitt mål er at jeg skal være tett, jeg skal være sterk, jeg skal være smertefri – sånn at jeg bestemmer over kroppen min, og at ikke kroppen min bestemmer over meg.

Det er et helt annet mål enn det å si at du skal løpe maraton, at du skal løpe en mil, eller at du skal trene fire ganger i uka. For nei, jeg trenger kanskje ikke å trene fire ganger i uka på treningssenteret eller legge inn mange timer for å oppnå det målet. Jeg må kanskje gjøre flere ting for å være bevisst på hvordan jeg bruker kroppen min i hverdagen: styrke opp, tøye ut, bruke både det fysiske og det mentale for å oppnå mitt mål.

Så hva er ditt mål?
Hva er det du ønsker å gjøre?
Hva er viktig for deg?
Og ikke minst, hvordan vil du føle deg når du oppnår det målet?
Så det første jeg ville minne deg på, er: Hva er det som er viktig for deg?

Hva liker du å gjøre?

Den andre tingen jeg gjerne vil spørre deg om, er: Hva er det du liker å gjøre? Hva er det du syns er gøy? Hva er det som gir deg energi?

Noen liker å gå tur, noen liker pilates, noen liker å trene hjemme, andre liker å trene på senter – og for noen er det å komme seg ut og gå en tur det som er deilig. Det å vite hva du liker, og det å innrømme at dette liker jeg, mens dette syns jeg er mindre gøy – ved at du velger de tingene du liker, så er sannsynligheten for at du lykkes og kommer til å gjennomføre det, hundre ganger større. For det er mye morsommere å gjøre de tingene man syns er gøy, enn de tingene man syns er litt halvveis – er det ikke?

Gjør treningen spiselig!

Det å vite hva du skal gjøre og hva du liker å gjøre, er de to viktigste tingene. Jeg skal som sagt dele flere med deg i challengen – men en tredje ting som jeg har lyst til å tipse deg om i dag, er å gjøre ting spiselig!

Syns du at det å trene en time er litt lenge – hvorfor ikke ta ti minutter? Syns du det er litt mye å trene tre dager i uka, for du vet ikke helt hvordan du skal få kabalen til å gå opp – hvorfor ikke begynne med en dag i uka?

Gjør ting spiselig, sånn at du klarer å gjøre det du skal. Så kan du heller vokse på det, du kan heller fylle på etter hvert. For de avtalene du har med deg selv, er like viktige som de du har med andre. Når du har satt opp i kalenderen at du skal trene, så er det en like viktig avtale som at barna dine skal på fotballkamp og at det møtet skal holdes på jobben. Du er like viktig som det alle andre er – så hold avtalen med deg selv.

Jeg vet at når du begynner med disse små brikkene, så vil ting falle mer og mer på. Vi skal jobbe mer med dette i challengen, men jeg hadde bare lyst til å tipse deg om dette allerede nå. Gjør disse tre tingene, og så melder du deg inn i challengen, så skal vi jobbe mer sammen der. For dette blir vår høst! Dette blir din tid, der du blir den tette, sterke og smertefrie mammaen.

Jeg heier på deg, og jeg er her for deg. Begynn med dette, og så sees vi i challengen!

Klem Marianne