Nå sitter jeg midt i skogen, og det er fantastisk skjønt. Sola skinner og det er blå himmel – det er så utrolig deilig! Denne følelsen har jeg lyst til å ta vare på – og denne følelsen, hva jeg hører, hva jeg ser, hvordan jeg føler meg, er noe av det som hjelper meg til å komme meg ut og på trening. Enten om det er å komme meg ut, gå en tur, løpe en tur, trene litt styrke eller gjøre noen øvelser hjemme, så er det følelsen og det jeg opplever rundt meg som bringer meg dit.

Det som tar meg aller lettest ut, og det som får meg til å gjøre de tingene jeg ønsker, er det jeg har lyst til å dele med deg nå. For jeg vet at mange mammaer tenker: Jeg burde ha trent, jeg skulle ha trent, jeg har lyst til å komme i bedre form, jeg har lyst til å være sterk og solid, jeg har lyst til å ha god kondis, være tett, kunne bære barna mine, ha en kropp som henger med og ikke bare faller hen og blir dvask og slapp … Og det vil jeg hjelpe deg med.

Rollemodell

For jeg vet at det er så utrolig lett å sette seg selv på hold. Det er så lett å finne unnskyldninger og utsette det å ta vare på seg selv. Men det hjelper verken deg eller barna dine. Vi er så utrolig store rollemodeller for barna våre, og jeg har troa på at hvis vi skal få barn som tar vare på seg selv og står opp for seg selv, så er vi nødt til å være rollemodeller for dem. Men vi er også nødt til å ha en kropp som henger med. Og jeg tror – og det er min personlige mening – at hvis vi tar ansvar og tar vare på oss selv, kommer oss ut på trening og tar vare på kroppen vår, så vil vi også gi det til barna våre.

Hva er det som motiverer?

For at jeg skal komme meg ut, så er det noen ting som hjelper meg mer enn andre ting. Jeg har delt en av dem, og det er å få med meg hvordan det ser ut rundt meg, hvordan jeg føler meg.

Lag en plan – stick to it

Det andre er å legge en plan – en plan som er slik at jeg følger den. De avtalene jeg har med meg selv, er like viktige som de jeg har med andre. Jeg vil lære barna mine at om de har en avtale – stick to it, ikke finn dårlige unnskyldninger til hvorfor de ikke skal gjøre det. Jeg vil at de skal følge de avtalene de har, og det gjelder også deg og meg, at vi må holde avtalene med oss selv. Og det da å sette seg ned fredag, eller søndag, og planlegge når jeg skal trene og hva jeg skal trene – og stick to it – er så utrolig viktig og effektivt.

Det er viktig å legge til rette, også, for å komme seg ut og få trent. Hvis du har på planen at på fredag skal jeg ha en løpetur, så trenger det ikke være så langt; å komme seg ut og gå en tur i ett kvarter er veldig mye bedre enn å ikke komme seg ut i det hele tatt, og ett kvarters tur gir deg avspenning i muskulatur, god holdning og øker kondisen din, tro det eller ei. Men ha en avtale på hva du skal gjøre og når du skal gjøre det – og stick to it.

Dagen i dag ble litt oppkuttet, jeg visste egentlig ikke helt når jeg skulle nå å gjøre det – så da måtte jeg bare omjustere. For det å komme seg ut og få trent er mye lettere å gjøre når barna ikke er hjemme, i hvert fall når mannen min skal ut, bort eller jobbe. Og da fant jeg ut at jeg heller kunne gjøre det på dagen, og heller gjøre den jobben på kvelden.

Så kanskje du må prioritere å komme deg ut og få trent litt, og la mannen lage maten, eller si at mamma kommer om en halvtime, for mamma skal bare ut og gå en tur før vi drar på stranda … Lag en plan, og finn ut hvordan du kan få det til. Og de aller fleste har lyst til å hjelpe til for at du skal få den treningen du trenger, for alle vet at det er sunt og bra.

Lagre opplevelsen

Så til det jeg allerede har delt: Å få med deg hvordan du føler deg etterpå. Hvordan kjennes det i kroppen din etter at du har trent? Hva er det du ser rundt deg? Hva er det du hører? Hva er det du setter pris på når du er ute? Jeg synes for eksempel det er kjempedeilig å få sortert tankene, høre på en lydbok, kjenne at jeg blir svett, at jeg bruker kroppen min, føler meg sunn og vet at jeg spiser sunnere etterpå – og å høre fuglene som kvitrer, vinden som suser i trærne – det er sånne ting som jeg tar vare på, det er det jeg har lyst til å oppleve. Og jeg vet at det gir meg mye mer energi til å være den mammaen jeg ønsker, til å gjøre den jobben jeg vil og kunne dele erfaringene jeg gjør med deg.

Sett deg et positivt mål

Den siste og tredje tingen jeg vil anbefale deg, er å ha et mål, og å formulere det positivt. For det å ha et mål på hva du skal gjøre, det å sette seg ned og tenke over hva du skal gjøre og hvorfor du skal gjøre det, og at du formulerer det positivt så du får gjort det og har noe å jobbe mot, vil også hjelpe deg mye. Og da må du gjøre det på en måte som gjør at du har lyst til å nå det. Det er derfor det er så viktig å formulere det positivt og til noe som er ditt.

Veldig mange tenker: Jeg skal ut og løpe, og jeg skal løpe så så langt og så så fort, eller jeg skal løfte så så mange kilo, og jeg skal se sånn og sånn ut – men hvis ikke det er det som er ditt, så er det helt feil. Og det jeg også ser, er at mange mammaer sier: Jeg skal slutte å tisse på meg, jeg skal gå ned så så mange kilo, jeg skal slutte å ha vondt når jeg gjør husarbeid – og når du forteller deg selv alt det du ikke skal ha, så er det det du får.

I stedet for å si at du skal gå ned så så mange kilo, så finner du heller den ene kjolen du har lyst til å ha på deg: Mitt mål er å ha på meg den gule kjolen, og når jeg har på meg den, skal jeg føle meg fresh, jeg skal se fin ut, jeg skal smile til meg selv i speilet, jeg skal få komplimenter – for det vil gjøre at jeg blir lykkelig, det vil gjøre at jeg føler meg avslappet.

I stedet for å tenke: Jeg skal trene, jeg skal ta bekkenbunnsøvelser for å slutte å lekke – kan du heller si: Jeg skal gjøre disse knipeøvelsene så jeg kan løpe med barna mine i nedoverbakke, løpe til bussen, hoppe på trampoline, hoppe tau, le meg skakk – for når jeg kan le meg skakk på trampolina fordi vi tuller så masse, så gir det meg en god følelse som mamma.

Oppsummert:

Lag en plan – stick to it

  1. Få med deg hvordan du føler deg – ta gjerne et bilde av deg selv eller et lydopptak der du beskriver hvordan du kjenner deg
  2. Lag deg et positivt mål

You’re good to go!

Jeg håper disse tipsene kan hjelpe deg til å komme deg ut og få ekstra fart på ting. Og vil du ha noen eksempler på hvordan jeg lager planen min, og noen øvelser, så klikk på lenken under, så skal jeg sende det til deg.

Lag deg en fantastisk dag!

 

marianne