Du har kanskje hørt at du bør knipe bekkenbunnen. Det har du i hvert fall hørt hvis du har fulgt meg før.
Jeg har snakket mye om det å knipe i bekkenbunnen.

Bekkenbunnen din er ekstremt viktig: Den er gulvet i kroppen din; det er den som holder deg oppe. Men du vet kanskje ikke helt hvor bekkenbunnen din er?
Veldig mange jobber med litt andre muskler enn det vi skal, fordi vi ønsker å være så sterke.
Derfor vil jeg lære deg litt om bekkenbunnen i dag, og jeg håper at du er med.

Hvor er bekkenbunnen din?

Dette er deg. Sånn ser du ut: 

Du har symfysebeinet nederst (beinet over tissen …). Så har du knoklene du kjenner inni rompa og halebeinet som går fra rompehullet. Men så ser du det store «tomrommet» i skjelettet – og alt det er bekkenbunnen din. Bekkenbunnen er et nettverk av muskler og leddbånd som holder deg oppe og gir deg den stabiliteten du trenger; den danner gulvet i kroppen din. Og når du skal trene bekkenbunnen, hjelper det ikke å trene rompa. Det hjelper ikke å trene innsiden av lårene eller lårene. Det hjelper ikke å trene hofteleddbein eller muskler som går fra innsiden av lårene, opp og inn i bekkenet og videre bak i korsryggen. Du må jobbe med muskulaturen som er inni selve bekkenet. Og for at du skal få tak i den fine muskulaturen inni bekkenet, må du jobbe med alle delene: Du må jobbe bak, i midten og foran.

Rompe, rygg, lår og mage er ikke bekkenbunn

Jeg skal dele et bilde med deg på hvordan du kan få bedre kontakt med bekkenbunnen din. For det å få kontakt med alle de ulike delene, kan være enklere ved at du jobber med en og en del. Og så kan du heller bygge det hele mer og mer sammen etter hvert. Men så fort du kjenner at du begynner å bruke lårene dine, rompa di eller ryggen din, jobber du for hardt. Du klarer ikke å koble på de riktige musklene, og så må du begynne å jobbe litt lettere. For rompa, lårene, ryggen og magen er ikke bekkenet. Bekkenet ditt er det åpne området du ser på bildet av skjelettet. Det er inni der du må jobbe. Og når du har fått på de ulike delene … Vet du ikke hva jeg mener med de ulike delene? OK, gå inn på mammaklinikken.no/bekkenbunn, så har jeg laget tre enkle videoer til deg der jeg lærer deg å koble på hjernen, få på de ulike delene og få det inn i hverdagen din.

inn og last ned videoene hvis du er usikker på de ulike delene av bekkenet.

Samarbeide med pusten

Når du først har fått på de tre ulike delene, er det mange som syns det er vanskelig å få koblet dem sammen, og som syns at det er litt utfordrende å skjønne hvordan man egentlig skal jobbe med bekkenbunnen. Bekkenbunnen din skal jobbe sammen med pusten din. For du skal ikke gå og knipe hele tiden. Det er like viktig å kunne slappe av som å spenne muskulaturen. Og derfor er det viktig at man både vet hvor bekkenmuskulaturen sitter, men også at man finner et mønster på hvordan man kan jobbe med den.

Dra sammen – slapp av

En veldig søt og god beskrivelse, syns jeg, er å se for deg en glassmanet som svømmer (eller en brennmanet, hvis det er den du kjenner best). Når glassmanetene svømmer, så spenner de seg ut, drar seg sammen, spenner seg ut, drar seg sammen … De pulserer når de jobber. Og det samme skal du gjøre i bekkenbunnen din. Se for deg muskulaturen i bekkenbunnen: Du slapper av, drar sammen, slapper av, drar sammen, slapper av, drar sammen … Hvis du bruker alle de ulike delene i bekkenbunnen, og så bruker du den bevegelsen (dra sammen, slappe av) i takt med pusten din, så blir det mye lettere å få kontroll på bekkenbunnen. Og så slipper du å gå og knipe hele tiden.

Det er faktisk en god del av dere som sliter med lekkasje av både urin og luft. Sannsynligvis jobber dere litt for mye! Dere jobber med muskulaturen hele tiden, og da kommer lekkasjene, for da blir muskulaturen trøtt og sliten. En muskel som får lov til å jobbe i intervaller – jobbe, slappe av, jobbe, slappe av – har mye mer å gå på. Så for deg som har lekkasjer, som har press ned i bekkenbunnen eller promper lett: Tenk at du skal jobbe som en glassmanet. Få med deg alle delene i bekkenet, og så pulserer de som en glassmanet som svømmer sakte, men sikkert bortover.

Gi deg tid! Lite, lett og fokusert

Jeg håper dette bildet er med på å gjøre at bekkenbunnen din samarbeider litt mer med deg. Og gi det tid! For vi mammaer trenger like mye tid som barna våre gjør. Bekkenbunnen vår er ikke den samme etter at vi har født. Gi deg tid, og husk: Lite, lett og fokusert er mye bedre enn mye, hardt og feil. Og så vet jeg at resultatene dine kommer.

Tenk som en glassmanet. Og har du ikke fått på alle de ulike delene: Gå inn på mammaklinikken.no/bekkenbunn, så skal du få de tre videoene der jeg lærer deg hvordan du skal få hjernen på og hvordan du skal få på de ulike delene.

Dette klare du 🙂

LYKKE TIL!

Klem Marianne