De fleste av oss vet at man bør gjøre knipeøvelser etter en fødsel. Men hvordan skal det egentlig gjøres? Skal man sitte eller ligge, hvor lenge skal man holde, hvor høyt opp skal man kjøre «heisen», kan jeg tippe bekkenet bakover? Spørsmålene er mange, men i dette innlegget tenkte jeg å snakke litt om pusten vår!

Hvis jeg sier til deg-at du skal «knipe» Hva gjør du da?

Jeg tipper at du nå vil knipe godt igjen alle «hulrom» både nedentil og oventil. Med andre ord; du holder antagelig pusten! Det går sikkert helt fint noen få sekunder, men hvis vi skal bruke denne muskulaturen i det daglige som en del av kjernemuskulaturen-ja da må vi puste litt!

Prøv å kjenne om du kan knipe litt lett, og samtidig ha en jevn og rolig pust.

Vanskelig? Mange synes det er vanskelig å holde spenningen nedentil når de samtidig begynner å fokusere på pusten. Det går gjerne greit på innpust, men en del merker at det blir vrient når det kommer til utpusten. Da slipper vi pusten ut, og med den gjerne all annen spenning også! Det er ofte dette de fleste strever med i starten, å kunne holde en lett spenning nedentil i inn- og utpust. Men ikke gi opp!jo mer du øver og konsentrerer deg om området, jo bedre kontakt får du med muskulaturen. Etter hvert vil du merke at det er «piece of cake» å holde spenningen. Bevegelsen har blitt mer automatisert-du trenger ikke lenger konsentrere deg så voldsomt for å få det til. Da er det på tide å legge lista litt høyere, og finne nye utfordringer som f.eks. legge til noen bevegelser med arm eller ben.

Visste du at bekkenbunnsmuskulaturen samarbeider med pustemuskelen din?

Pustemuskelen vår(diafragma) er en kuppelformet muskel som skiller brysthulen fra bukhulen. Muskelen spennes ved innpust og gjør at kuppelen senkes ned i bukhulen. Med det økes også det indre trykket, altså buktrykket. Ved utpust slapper muskelen av og får sin opprinnelige form igjen, og buktrykket senkes. Bekkenbunnsmuskulaturen ligger nederst og skal parere for dette trykket. Og det gjør vi ved å knipe igjen og suge oppover. Jo kraftigere innpust, jo mer må vi «snurpe igjen» og suge opp nederst.

Synes du det er tungt å blåse opp ballonger?

Og det er nettopp derfor det kan være så tungt å blåse opp ballonger. Og så veldig fristende å sette seg ned på en stol;) Tenk på å aktivere bekkenbunnen før du skal blåse opp ballongen eller løfte tungt. Da er muskulaturen i bekkenbunnen litt «på» innenfor det økte buktrykket.

Så vel knip, og husk å puste!!

Anette