Er det spenninger i bekkenbunnen som er årsak til at du har lekkasjer, nedpress, smerter og ubehag i og rundt bekkenet?
La oss ta en liten sjekk og kontroll på hva som egentlig er der nede.  

Ingenting skjer om du ikke gjør noe 

Men aller først, kjære du, har jeg lyst til at vi skal begynne med mindsettet. For du har helt sikkert tenkt at det å knipe er bare så driiit kjedelig! Det er bare helt håpløst, det går jo ikke an å få kontakt, muskulaturen er bare død, det bare er sånn – og gurimalla så kjedelig det er! Du har helt sikkert også tenkt: Ja, en annen dag.  

Har jeg rett? La oss endre alt det der. For ingen endring skjer om ikke du gjør noe. Men jeg vet at det å endre på noe som er litt teit, litt vanskelig, det er mye tyngre enn noe som du har kjærlighet til og synes er gøy, motiverende og positivt. Så det å jobbe mentalt har så ekstremt mye å si for at du skal få kontroll på bekkenbunnen din, for å få bort smertene, lekkasjene og nedpresset.  

Hva om du mistet bekkenbunnen? 

Så har jeg lyst til å spørre deg: Hva hadde skjedd om du hadde mistet hele bekkenbunnen? At alle musklene der nede var borte? At alle hormonene som påvirker der nede, var borte? At alle organene som er i og rundt bekkenbunnen, var borte? Hva hadde skjedd med deg da? Du hadde ikke kunnet få barn, du hadde tisset på deg hele tiden, du hadde prompet, du hadde hatt nedpress …  

Du hadde blitt lei deg, hadde du ikke? Det å bli lei seg for å miste noe, det å ikke ville miste noe, det å savne noe, er et tegn på at du egentlig er ekstremt takknemlig for at du har det, og at du har den kontrollen du har. 

Takknemlighet! 

Så allerede nå kan du ta det første steget til å få kontroll på bekkenbunnen din, ved å gi bekkenbunnen din litt kjærlighet. Du kan takke den, rett og slett, være litt takknemlig for den:  

Tusen takk, bekkenbunnen min, for at jeg har fått æren av å bli mor. 
Tusen takk for at du hjalp meg med å bære barnet hele veien fram, og for at du hjalp meg med å kunne få det barnet ut av det bittelille hullet.
Takk, takk, takk!

Nå, kjære bekkenbunn, fortjener du all omsorg og kjærlighet.
Du har gjort en fantastisk jobb, og nå er det din tur til å få omsorg og kjærlighet.  

Kjenner du hvordan det endrer deg? Ganske magisk, ikke sant? 🤩 For det er fantastisk fint å ha en bekkenbunn. Jeg ville ikke ha vært foruten; jeg vil ikke tisse på meg, jeg vil ikke kjenne at livmoren og alt bare henger der ute. Og jeg vil bli sterkere, jeg vil bli mer avslappet – for ja, det å ha spenninger er også årsaken til at du har lekkasjer, nedpress og de plagene du har i og rundt bekkenbunnen.  

Ingen muskler kan bare jobbe 

Bekkenbunnen din er muskulatur som sitter foran ved symfysen, ved sitteknutene og bak. Alt rundt der er muskulatur. Muskulaturen hjelper deg med å holde deg oppe, den støtter deg – men den trenger også å slappe av. På samme måte som en nakke: Vi kan slappe av i nakken, eller vi kan spenne opp nakken. Det er veldig fint å kunne løfte skuldrene, for da kan du løfte dem – men det er også veldig fint å kunne slappe av, for da kan du slappe av. Det samme trenger bekkenbunnen din.  

Det som jeg ser her på klinikken, er at veldig mange kommer inn og har mye spenninger i bekkenbunnen. Dette er noe jeg også hører gang på gang når vi begynner å snakke om dette temaet i Sterk Mamma: at når vi har for stram bekkenbunn, så får vi vondt. For når vi hele tiden skal jobbe med noe: Hvis jeg skal løfte opp armene i vinkel, og så kommer noen og presser på – hva skjer da? Jo, da synker jo armene ned.  

Du og jeg trenger å ha muskler vi kan løfte opp med, og vi trenger muskler vi kan slappe av i. Og den eneste måten du nå kan bli sterkere i bekkenbunnen din på, er at du rett og slett begynner å spenne av. For ingen muskler kan bare jobbe, ingen muskler kan bare spenne seg. Du og jeg trenger muskler som kan dra seg sammen, og du og jeg trenger muskler som kan slappe av.  

Se på øvelsene med nye øyne 

Jeg har lagt ved noen bekkenbunnøvelser her, og jeg vil at du skal se på dem med nye øyne. Jeg vil at du skal se på dem med øyne som tenker at bekkenbunnen fortjener å få omsorg. Jeg vil at du skal se på dem med øyne som tenker: Hvordan kan jeg bruke disse øvelsene til både å lære meg hvordan jeg skal slappe av i en muskel, men også hvordan jeg skal spenne opp en muskel?  

I det øyeblikket du både spenner opp en muskel og slapper av i en muskel, så vil du få mer kontroll. Jeg kan løfte mange ganger på armene fordi jeg spenner opp, og jeg slapper av. Hadde jeg gått med armene oppe hele tiden, så hadde jeg fått kramper – på lik linje som mange får vondt i symfysen, ved sitteknutene og bak fordi muskulaturen står i spenn hele tiden.  

Du trenger å vite at du har kontroll 

Jeg vet også at jeg trenger å ha kunnskapen og energien så jeg vet at jeg kan løfte opp armene, og jeg vet at jeg kan legge ned armene når jeg trenger det. Og det samme trenger bekkenbunnen din. Ved at du både kan slappe av og spenne opp, så har du kontroll – så du ikke trenger å gå rundt og være redd mer:  

Du trenger ikke være redd for at den fisen skal komme, du trenger ikke være redd for at du skal lekke, du trenger ikke være redd for at noe skal falle ut – fordi du forteller kroppen din og deg at bekkenbunnen din er viktig. Du forteller kroppen din og deg at det her går fint. Og det går fint.  

Vis takknemlighet for muskulaturen der nede. Bruk disse øvelsene til å se hvordan du nå både kan begynne å slappe av, men også spenne opp. Jeg lover deg, det gir magi.  

Endring skjer ikke uten action 

En spent bekkenbunn kan gi lekkasjer fordi det ikke er noe mer å gå på. Det å holde oppe er slitsomt. Så snu rådene litt på hodet; slapp av like mye som du spenner opp. Få det integrert i hverdagen din, og jeg vet det blir en endring. Men endring skjer ikke uten action. Du trenger å ha det rette mindsettet om at dette er gøy, det er verdt det. Du trenger å ta ansvar, for jeg kan ikke gjøre noe. Du må ta ansvaret selv, det er kun du som kan endre deg.  

Du må ta action, det vil si gjøre øvelsene, laste ned de tipsene du trenger – og så må du implementere dem i hverdagen din. For ingenting kan gjøres bare en gang; vi må bruke dem i hverdagen. For det er litt ferskvare, på akkurat samme måte som det å kjøre bil: Hvis du ikke har kjørt bil på ti år, så er det litt vanskelig, selv om du var rågod.  

Så: fokus, ansvar, action og implementering, på både det å spenne opp og slappe av, og jeg vet at dette blir helt magisk og helt fantastisk. Du er klar, er du ikke? Herlig!