Jeg får stadig dette spørsmålet fra mammaer: Går det an å trene bort diastasen? Kan den mammamagen min bli bra igjen? Selv om det er 6, 8, 10, 15, 20 år siden jeg fikk barn? Derfor snakker jeg om dette i dag – om det faktisk går an å trene bort diastasen.

Hva er diastase?

Diastase er en helt naturlig separasjon: Når du går gravid og magen din blir større, så strekkes magen utover, og de rette magemusklene går fra hverandre og får en deling i midten – det er som en «tyggis» som dras ut. Og på noen ryker den «tyggisen». Da har du en diastase; det vil si at du har et hull på midten. Og det er gjerne det som gjør at magen din kjennes, føles og er annerledes, og fungerer helt annerledes nå enn før.

Test magen din

Så hvis du kjenner at magen din ikke funker helt som før – det er vanskelig å ta situps, den samarbeider ikke med deg – så vil jeg anbefale deg å teste magen din. Og da kan det være store forskjeller: Noen har diastasen høyt oppe, noen har den under navlen, og hvor bred den er, hvor dyp den er, hvor lang den er, er veldig forskjellig. Testen kan du gjøre selv – så ta den så du vet hva det er. For noen har diastase, mens andre har bare magemuskler som ikke funker.

Slik tester du magen din!

Går det an å trene den bort?

Men i dag snakker vi om det faktisk går an å trene den opp, når det er en stund siden? Diastase er en helt naturlig separasjon – og i løpet av de 8-10-12 første ukene gror den diastasen av seg selv. Det er som et sår som blir dratt opp, og så gror det igjen. Men for at grofasen skal bli best mulig, må du gjøre de riktige øvelsene og unngå visse ting. Etter det er det du som må gjøre jobben. Så kan du da få den diastasen bort – når det har gått noen år? Svaret er: usikkert.

Funksjonen er viktigst

Men det er ikke det som er det viktigste. For én ting er når du ligger ned og slapper av og tar den magetesten jeg har laget til deg. Men det aller viktigste er om magen din fungerer. Og funksjonen kan de aller fleste trene opp, trene bedre og trene helt på plass. Jeg har hatt mammaer som har trent seg opp fra 6 til en halv centimeter her på klinikken. Ikke bare én, men mange – også på Sterk Mamma-kurset. De har trent seg opp fra 6 centimeter – det er langt! De har kunnet stikke fingrene langt nedi. Og de har fått kontakt og kontroll på den.

Få kontroll på musklene

Men det viktigste av alt er at du får kontroll på musklene. Og med kontroll mener jeg at når du bøyer deg framover, så har du magemuskler å holde igjen med. Når du bøyer deg framover, så faller ikke alt bare ut, og når du setter deg opp, så står ikke alt bare ut – fordi du klarer å bruke den muskulaturen som ligger innunder til å holde deg på plass. Når du strekker ut armene for å løfte ned en pappeske eller for å ta imot et barn som kommer hoppende, så er magemusklene dine på, og de samarbeider med deg, de støtter deg opp og holder deg oppe. Det er det som er det viktigste. Og det er veldig viktig å ha med seg.

Så når du skal begynne å trene og sjekker magen din: Ikke bare se på hvordan det er når du slapper av, for kanskje er det ikke det som kommer til å endre seg. Kanskje den diastasen din kommer til å være akkurat like bred, akkurat like dyp, akkurat like lang når du ligger nede og slapper av. Det som er det viktigste av alt, er at magen din funker når du står, når du går, når du løfter og når du bøyer deg. Det er da du skal merke om magen din er med deg eller ikke.

Barn er født med diastase

For å gjøre dette litt mer klart for deg, så kan du se tilbake på barna dine. Barn begynner gjerne med veldig stor mage. Og så, i takt med at de blir eldre, i takt med at de får mer kontakt med kroppen sin, mer kontroll, kommer seg opp, begynner å klatre, begynner å gå, blir den magen flatere. Og vet du hvorfor? Fordi de får kontakt med de dype magemusklene sine. De jobber med de musklene som holder sammen, holder kontakten og kontrollen.

Du har sikkert lagt merke til det at barn begynner med stor mage, og så blir den mindre og mindre – og det er derfor. Men visste du at de aller fleste barn faktisk er født med en diastase? Vi er født med den glipen i midten – men ved at vi begynner å bruke kroppen, begynner å krabbe, gå og klatre, så jobber vi og får den glipen sammen.

Kontakt og kontroll

Datteren min er nå 8 år. Hun har den flateste magen det går an å ha. Men hun har også diastase. Men den eneste gangen jeg kan komme ned og kjenne det, er når hun ligger helt avslappet og tror at jeg bare stryker henne på magen. Så fort jeg sier: – Marie Louise, kjenner du at mamma tar deg på magen? så har jeg ikke sjans til å komme nedi, for da setter hun på musklene; hun setter på forsvaret. Hun begynte å ha det forsvaret når hun stod, så når hun gikk, så når hun gjorde små, små ting, og så bygde det seg på.

Det jeg fortsatt ser, er at hun er for svak når hun skal stå på hendene. Men hun har bygd seg opp fra å kunne stå, gå og få kontakten oppover – det begynner med å ligge og få kontakten, og så jobber du deg oppover – men det å stå på hendene er fortsatt for tungt for henne. Og det samme gjelder deg! Og dette er viktig å ha med seg: Det har egentlig ikke så mye å si hvor dyp, hvor bred, hvor lang diastase du har. Det er bra å vite det, men det viktigste av alt er å se hvor god kontroll du har når du setter på magemusklene.

De aller fleste kan trene seg opp

Så svaret mitt på spørsmålet om det går an å gjøre noe med den diastasen, når det er 6, 8, 10, 20 år siden, er: Ja, det gjør det. Og de aller fleste kan trene seg opp. Det er ikke sikkert at diastasen din går sammen når du slapper av, men det å få kontroll er det som er viktigst. Og det skal jeg gjerne hjelpe deg med. Det er bare å begynne lett, og du må begynne med de riktige musklene, du må koble deg på systematisk, du må begynne nederst og jobbe deg utover – jeg har jobbet masse med det, både her på klinikken og med Sterk Mamma-deltagerne.

Sjekk magen din, se hva status er så du vet hva du har å jobbe med, og så begynner du å jobbe med kontrollen din i dag. Dette får vi til!

 

Marianne