Vi har noen ord i vokabularet vårt som vi er altfor dårlige til å bruke – i hvert fall er jeg det – og det er ordene Ja takk!
Hvor ofte bruker du de ordene? Vi kunne kanskje ha gjort oss selv en tjeneste ved å begynne å bruke dem litt oftere. For det er mange som vil deg godt. Som har lyst til å hjelpe deg så du kan få en bedre hverdag. Men så finner du unnskyldninger og gode grunner for hvorfor du skal klare deg selv – hvorfor du ikke skal få hjelp.

Det er mange som vil hjelpe deg

For ja, det handler om hjelp. Og ordene Ja takk bruker vi altfor sjelden. Har du tenkt over alle de menneskene som står rundt deg og spør om de skal hjelpe deg? Som har spurt deg mange ganger? Men gang på gang har du sagt: Nei takk, det går fint!

Jeg er så guilty selv! Jeg har sagt nei takk mange ganger. Fordi jeg ikke vil være til bry. Men jeg elsker å kunne hjelpe alle andre. Jeg vil virkelig hjelpe alle andre. Jeg har lyst til å være den som baker den kaka, som henter de barna, som følger, som ordner, som styrer, som vanner – og som gir kunnskap. Det er mange måter å få tjenester på, og jeg er helt sikker på at du har veldig mange rundt deg som har lyst til å hjelpe deg.

Få hjelp = få tid – til å ta vare på seg selv

Har du tenkt over at den gode unnskyldningen for hvorfor vi ikke tar vare på kroppen vår og hvorfor vi ikke får gjort ting, gjerne er tid? Og så er det så mange rundt oss som lurer på om de kan få hjelpe oss, og dermed gi oss tid. Gi deg tid til å trene, gi meg tid til å kunne dele min kunnskap med deg.

Hvor mange har ikke spurt deg om de skal ta barnet ditt. Om de skal følge. Jeg vet at du er en av de som tilbyr deg å hjelpe. Men hvor ofte tar du hjelp tilbake? Begynn å si Ja takk!

Ikke vær en superwoman som skal klare alt selv.

For du kan få tid ved at du begynner å si Ja takk! til at andre skal få hjelpe deg. Du kan få den kunnskapen du trenger til å få gjort det du trenger i ditt liv, for å ta vare på kroppen din, ved å si Ja takk!

Jeg er helt sikker på at du ikke har fått alle de tipsene som jeg sitter inne med, eller at du har takket ja til å få enda mer. Du har bare sagt til deg selv: Ja, men jeg har ikke tid akkurat nå … Skulle … Burde … Kunne … I stedet for å bare si de to enkle ordene: Ja takk.

Det er godt å kunne hjelpe!

Tenk at du også gir en tjeneste ved å la andre hjelpe deg. Hvor godt føles det ikke å få lov til å hjelpe andre? Det er godt å hjelpe. Så la andre få kjenne på følelsen av at de får lov til å hjelpe deg. At det ikke alltid er du som skal stå beredt for dem og at du aldri skal få noe tilbake.

Med hånda på hjertet: Jeg vet. Jeg gjør også denne feilen. Jeg vil også være den som klarer selv, ordner selv, som ikke trenger hjelp. Og nei, jeg trenger ikke hjelp, jeg klarer det meste selv – men fy søren så mye lettere det hadde vært om jeg hadde latt noen få lov til å hjelpe meg! Hvis ikke det var jeg som skulle male alt, vaske alt tøyet, handle, lage all mat, hente, bringe – fordi jeg ikke skal være til bry for andre. Så ved å si: Ja takk! så hadde jeg fått dobbelt så stort døgn. Jeg hadde fått de 48 timene som vi alle ønsker oss.

Be om hjelp

Men folk har kanskje sluttet å spørre, sluttet å tilby seg å hjelpe deg, fordi du har sagt nei takk så mange ganger? Så de første gangene må du kanskje spørre.

Mannen min skal helst ikke spørre meg: Du skal ikke gå og ta deg en treningstur, da? eller Du har ikke lyst å gå deg ut en tur alene? Spør han på feil tidspunkt, så blir det ikke tatt imot veldig positivt: «Mener du jeg sitter for mye?» «Mener du jeg må trene?» Kjenner du deg igjen? Jeg tror ikke jeg er alene. Men hvis jeg spør: Kan jeg gå ut og gå meg en tur med Jenny? eller Kan jeg ta meg en treningstur? – så får jeg alltid ja. Og da er det bare min jobb å si takk, for han har allerede sagt ja-ordet for meg.

Ansvaret er hos oss – hos deg og meg

Så husk dette når du tenker at du ikke har tid, når du tenker at du ikke helt vet hvordan du skal ta vare på kroppen din, når du ikke har tid til å ta vare på kroppen din. Det finnes så mange gode unnskyldninger for hvorfor du ikke skal gjøre det. Du vet ikke hvordan du skal gjøre det, du får ikke effekt av treningen din, du har ikke tid, du har ikke energi.

Så si ja takk! da – til de som vil hjelpe deg, til de som vil gi deg tid, til de som vil gi deg kunnskapen du trenger for å gjøre den treningen, til de som vil gi deg tipsene på hvordan du kan få energien til å gjøre det. Ansvaret er hos oss. Det er hos meg, og det er hos deg. Jeg må si ja takk, og det må du også gjøre. Ja takk til at barna blir fulgt av noen andre til treningene. Du trenger ikke å være der alltid!

Jeg er helt sikker på at barna dine setter pris på at du setter deg selv først innimellom. Du vil jo ikke at barna dine skal gjøre allting selv? Du vil jo ikke at barnet ditt skal lære å nedprioritere seg selv? Jeg vil i alle fall at mitt barn skal lære seg å be om hjelp når de trenger hjelp. Og derfor: Ja takk.

Be om tid, be om hjelp, be om råd – og alt du trenger å gjøre, er å si: Ja takk! Tusen takk!

La oss øve sammen ‘3

Marianne