Hvordan du snakker til deg selv og hvordan du motiverer deg selv, har så utrolig mye å si for både framgangen din, lysten din og hvor lett det føles akkurat nå. Og i dag har jeg lyst til å komme live her og snakke litt om indre og ytre motivasjon. For ja, det har ekstremt mye å si, spør du meg. Har du tenkt over hvordan indre og ytre motivasjon påvirker deg? Og har du tenkt over hva som faktisk motiverer deg? Hva som løfter deg opp, og også hva som trekker deg ned?  

For vi har noen mønstre, både du og jeg. Noen mønstre skal vi ta mer vare på – andre skal vi bare kaste, fordi det er null verdi og null effekt i det, og da trenger vi ikke ta vare på det. For vi vil jo ha noe som fungerer; vi vil ha noe som er bra i livene våre. Det som er crap kan vi like godt kaste i søplebøtta en gang for alle – men ta med oss lærdommen av det som er crap. For ja, vi har noe å lære av det, også.  

Hva hadde du sagt til barnet ditt? 

Del med meg i kommentarfeltet nå: én ting som du synes kan være utfordrende å motivere deg for og å løfte deg opp for. Noen dager er det kanskje vanskelig å finne motivasjonen til å øve, og å prøve enda en gang. Det er kanskje lett å sette seg fast i en tanke om at dette ikke går: «Jeg har prøvd alt, jeg får det ikke til, det blir bare verre.» Kan du kjenne deg igjen i den?  

Da har jeg lyst til at du skal se for deg at det er barnet ditt som står foran deg. Det er barnet ditt som skal lære seg å gå. Og de har prøvd å reise seg opp en gang, og falt ned. To ganger, og falt ned. Og når de endelig, etter tiende forsøk, klarer å stå der, så får de fillern meg ikke den foten framover.  

Hva hadde du sagt til barnet ditt? Du hadde motivert, ikke sant? Du hadde inspirert, du hadde sagt at dette går fint, du klarer jo dette. Du hadde hjulpet dem å se veien de hadde gått, og du hadde brutt ned hvordan de kunne jobbe framover. Du hadde det, ikke sant?  

Da er mitt spørsmål: Hvorfor gjør ikke du det med deg selv? For det er akkurat det indre og ytre motivasjon handler om. Hva hadde vi sagt til barna våre – og hva er det vi sier til oss selv?  

Du fortjener det – du er like mye verdt! 

Jeg kan med hånda på hjertet si at det er så sinnssykt lett å si til seg selv: «Ja, men … Nei, nå kan du bare gi opp, for du har jo prøvd.» Jeg hadde aldri sagt det til barna mine! Så hvorfor skal jeg motivere meg selv, inni meg, ved at jeg ikke får det til? Mens jeg motiverer utover på at de alltid får det til, og at jeg løfter dem? Hva gjør at jeg fortjener en dårligere motivasjon enn det jeg gir til andre? Jeg er jo like mye verdt som det barna mine er!  

Det samme er det hvis du setter deg ved siden av venninna di: Du hadde fortalt venninna di at hun rocker. Du hadde fortalt henne at du er så utrolig stolt av henne og at hun fortjener kun det beste. Hadde du ikke?  

Og når du endelig fikk kjøpt deg favorittskoene eller den fantastisk fine veska, eller hva du nå har craving på, og tenker at dette var verdt en investering – at «du var skikkelig verdt å investere i fordi jeg er så utrolig glad for at jeg har fått deg» … Mirror, mirror on the wall. Se i speilet, og la det du sier utover reflekteres tilbake igjen til deg. Du fortjener det.  

Mirror, mirror – back to you 

Hva hadde du sagt til sola der oppe? Åh, du er så varm, du er så deilig, du er så omsorgsfull – det føles så godt. Hva hadde du sagt til en fremmed, som snubla og snubla? Du hadde spurt om du kunne hjelpe.  

Det er det indre og ytre motivasjon handler om – eller sånn du kan bruke indre og ytre motivasjon. Hva ville du ha sagt, ut til andre? Det du sier til barnet ditt, til tingene dine, til vennene dine, til en fremmed, til en kollega – de motiverende ordene, de løftene, de løsningene – det er de du også trenger å høre.  

Det går an å løse – du er på vei! 

Det er så utrolig lett å fokusere ut. Men tro meg: Det som er inne i deg trenger akkurat det samme. Så jeg vil du skal vite at det som er litt vanskelig, det går an å løse! Du er på vei, du jobber mot det, du prøver, du rocker, du er så fantastisk, du er et unikum som har tatt vare på deg og som investerer tid, penger og ressurser til deg. For det er da du kommer videre. 

Det at bekkenbunnen din ikke er helt tett ennå – du er på vei! Det er alltid tre løsninger til et problem. Har du prøvd én ting, så prøv noe annet. Se en annen måte, gi deg mer tid, la kroppen din få tid til å implementere de øvelsene du har lært.  

La det komme tilbake igjen – til deg 

Det at du fortsatt har vondt – spør deg selv: OK, hva ville jeg ha tipset venninna mi om? Hadde jeg bedt henne om å bare gå og sette seg og grave seg ned i smertene? Eller hadde jeg løftet henne opp? Hva ville jeg ha sagt til barnet mitt, til hunden min, til venninna mi, til en fremmed, for at de skulle bli kvitt de smertene?  

Gi deg selv en god klem, og husk at du er verdt det. Den investeringen, den tiden, den rosen, den kjærligheten: Du er verdt det. Ta vare på deg selv.  

Del med meg nå, i kommentarfeltet under, en ting du kan si til deg selv for å motivere deg selv, og en ting som du er stolt over å ha fått til. Du hadde ikke latt barna dine putte sin stolthet ned i en skuff. Du hadde løftet det opp. Du hadde ikke fortalt barnet ditt at de ikke kan – du hadde funnet løsningen.  

Right back to you! 
Mirror, mirror on the wall.
Hva ville du ha sagt?
La det komme tilbake igjen, til deg.
Du fortjener det. Og med de ordene ønsker jeg at du skal lage deg en nydelig dag – og husk at du er helt fantastisk, helt rå.

Jeg heier på deg! 

Marianne