Hvor mange ganger har du ikke tenkt: Jeg starter på mandag. I januar skal jeg starte. OK, det ble februar. Jeg starter i februar. Ah, jeg starter etter sommerferien. Hm. Det ble liksom ikke helt noe denne gangen. Har du tenkt det? Det har jeg tenkt. At jeg skal starte å trene, jeg skal bli sterk. Jeg skal bli en sterk mamma, jeg skal bli kvitt den magen. Ja, jeg skal begynne å knipe. Ja, jeg skulle ha trent litt styrke på den ryggen så den hadde holdt ut mer. Har du tenkt den tanken og sagt: På mandag … neste uke … da skal jeg starte?

Der har jeg vært veldig mange ganger. Og jeg har begynt å se sporene til hvorfor det blir sånn. Hvorfor jeg gang på gang tenker: Neste uke. Om én uke. Så jeg tenkte jeg skulle dele noen erfaringer med deg fordi jeg vet at de kan hjelpe deg. For denne gangen er det din tur. Denne gangen skal du få den sterke kroppen du ønsker deg. Den flate magen, den tette bekkenbunnen, den sterke ryggen – den kroppen som gjør at du holder ut og den kroppen du er fornøyd med.

Du har en perfekt kropp – den har bare endret seg

Helt ærlig: Kroppen din er perfekt akkurat som den er. Men vi mammaer har fått en stor endring på kroppen vår etter at vi fikk barn. Den har endret seg ekstremt mye. Og det er kjempefint, for livet vårt har også endret seg. Og jeg tror, i hvert fall når det gjelder meg selv og mange av de mammaene jeg møter på, at det er derfor vi også tenker: Neste uke. Jeg prøver igjen. Det er fordi vi ikke godtar at kroppen vår har endret seg, at livet vårt har endret seg og at vi har andre behov og andre ønsker for å begynne å trene.

Sett deg realistiske mål

Så hva må du gjøre for at du skal komme i gang med treningen og få de resultatene du ønsker? Det aller første du må gjøre, er å sette deg dine mål. Har du noe å måle, så er det mye lettere å vite at du har gjort den jobben du trengte. Da vet du at du må gjøre en innsats. Vet du ikke hvor du skal, så vet du heller ikke hva du skal gjøre. Og målene må være realistiske. De må passe deg og ditt liv. For vi to, vi skal ikke løpe maraton. Det er ikke vi som skal begynne å trene på treningssenter fem dager i uka.

Veldig mange mammaer, spesielt de som begynner å jobbe, tenker: Nei, jeg har ikke lyst til å dra bort fra barna mine når jeg endelig kan være sammen med dem. Og jeg må være hjemme når de har lagt seg. Og så langer vi hundre unnskyldninger, i stedet for å se løsninger. Fordi vi egentlig ikke har lyst, fordi vi egentlig ikke har noe mål som passer for oss. Men når du vet hva du ønsker, så vet du også hvor du skal gå. Eller da er det i hvert fall lettere å finne veien du skal gå.

Hva er hverdagsmålene dine?

Mitt mål med treningen er f.eks. at jeg skal kunne løpe opp og ned akebakker sammen med barna mine. At jeg skal kunne bære sønnen min hjem fra barnehagen om han er «trøtt» (det vil si: Han vil egentlig bare kose …), fordi jeg har en rygg og en kropp som holder ut. At jeg kan stå hengende over datteren min når hun gjør lekser, uten at ryggen svikter. At jeg kan stå på jobben og ha en rygg, en mage, skuldre, en nakke som samarbeider med meg og som er sterk nok til min hverdag.

Hæ? Er det mål? Ja, det er faktisk mål. Det er ikke å trene så mange ganger, det er ikke å løfte så mange kilo. Det er mål som er knyttet til meg som mamma. Så del med meg i kommentarfeltet nå: Hva er ditt mål? Hva er det du innerst inne kunne tenke deg å gjøre? Hvorfor skal du bruke av tiden din på å gå og trene?

Når du da vet hva du skal trene, vet du også hvilken vei du skal gå.

La meg bruke meg selv som eksempel. Jeg vet at veldig mange mammaer har de samme målene som meg; de har bare ofte ikke definert dem. Jeg trenger en god holdning for å være sterk. Jeg trenger at magen og ryggen min skal kunne samarbeide for at jeg skal kunne bære sønnen min. Jeg må kunne bøye meg framover og ha en rygg som er sterk nok til å stå der og løfte, bære, vaske tøy, bære barn, rydde. Jeg trenger en kropp som tåler å bøyes, så jeg trenger smidighet og styrke i ulike posisjoner. Og sa må jeg gjøre de øvelsene som trengs for at jeg skal få på de ulike musklene.

Begynn med mage og bekken

En ting som jeg tror veldig mange mammaer glemmer, er at magen ikke blir flat om den ikke trenes. Men situps og planke er ikke dine øvelser. Magen må være sterk for at du skal kunne ha en god holdning og for at ryggen din skal kunne slappe av. Og for at smertene i ryggen din skal slippe, må du også kunne slappe av i ryggen, og da må magen din jobbe litt mer. Derfor må du begynne med bekken- og mageøvelser. For bekkenet ditt er koblet sammen med magen din. Så når du står framoverbøyd for å stelle med barn, hjelpe til med lekser eller lage mat, så må bekkenet og magen være koblet på, sammen. Du må også vite hvordan du skal bøye deg framover, og for å gjøre det, må du få på bekken og mage.

Mindre stiv i skuldrene

For at jeg skal bli mindre stiv i skuldrene – for ja, det blir vi mammaer når vi sitter med barn på fanget, når vi bærer, når vi går med vogner, når vi har større barn som vi står på aktiviteter med, når vi sitter på mobilen (vi gjør det, begge to …) – da er det å gå en tur og bevege på armene en god start. Og da vet jeg hvilke øvelser jeg må gjøre.

Få øvelsene inn i hverdagen

Når jeg nå har funnet ut hva målet er og hvilke øvelser jeg skal gjøre, så må jeg legge en slagplan for hvordan jeg skal få de øvelsene inn i hverdagen min. Vær ærlig med deg selv: Vil du ikke gå på treningssenter? Vil du trene inne, ikke ute? Vær ærlig. Det er da du kommer til å finne svaret på hvilke øvelser du skal ta. Jeg har sett det gang på gang på Sterk Mamma-deltakerne, der de endelig kommer i gang med trening fordi de får et opplegg som passer til mammaer. Et opplegg som er tilrettelagt for at du kan være hjemme; der øvelsene er tilrettelagt slik at du skal gjøre bevegelser tilpasset et mammaliv.

Helt ærlig: Pull-ups hadde vært veldig kult å kunne ta, men når i alle dager skal jeg gjøre det som mamma? Jeg kommer ikke til å dra meg opp veldig mange ganger! Derimot kommer jeg til å løfte veldig mange ganger. Jeg kommer til å ta imot unger som kommer hoppende, jeg kommer til å løfte opp pappesker – og da er det den treningen jeg trenger.

Sett deg mål og start nå!

Så mitt tips til deg nå, sånn at det ikke blir: neste uke, neste måned, jeg har ikke tid …, er å tenke gjennom: Hvilke mål har du? Hvordan skal du nå det målet? Og så legger du en slagplan som er så realistisk at du får den inn i hverdagen. Ta deg et kvarter nå og tenk deg om. Og så deler du med meg i kommentarfeltet hva ditt mål er, hvordan du skal nå det målet og hva slagplanen din er, og så skal jeg komme inn og hjelpe deg på vei.

Du finner mange gode øvelser under ‘bøy deg rett’, ‘bekken og mage på’, ‘god holdning’ – så begynn gjerne med dem, og gå deg gjerne en tur; ett kvarter er nok, en liten runde rundt kvartalet: Det har du tid til i dag. Og da er det jo ikke noen vits i å vente til mandag. Det er ikke vits i å vente til februar. Eller å tenke: Åh nei, den sommeren kommer altfor fort! For dette er din tid. Det er du skal starte, det er nå du skal få VIRKELIG god kontakt med kroppen din! Er du klar til å få din mammakropp tilbake? Ja, mammakroppen din har endret seg, men den skal fortsatt fungere.

 

Jeg heier på deg!

Marianne