Det kommer mange mammaer inn på klinikken som sier at de er stive i nakken, men som også er stive i kjeven. Og i kjeven din sitter det så mye mer enn du tror.

Det å være stressa og kjenne at du biter tenner, eller at du gjør det uten at du egentlig vet om det, er mer vanlig enn du tror. Og det handler ikke bare om det fysiske: at du kjenner at du biter og blir trøtt og sliten, at du får vondt i hodet, at du blir stiv i nakken, at du kjenner at du får vondt oppe i kjeveleddet, at du blir svimmel – kjeveleddet har så mye mer å si enn det:

Det kan være psykisk

Når du spenner kjeven, og kanskje tungen, også, så er det veldig ofte på grunn av noe psykisk. Ofte er det noe som har skjedd, en irritasjon, noe som plager deg; og så begynner du å bite tenner. Og når du da fortsetter å bite tenner, og du ikke får pustet på den måten du skal gjøre (for det får du faktisk ikke), og du ikke får slappet av i de musklene som trenger å slappe av, så er du inne i en vond sirkel der du har spenninger på spenninger.

Derfor skal jeg dele noen tips med deg på hva du selv kan gjøre for å få løsnet opp på spenningene i kjeven din. Når du er stiv i kjeven, er det visse ting du kan gjøre selv.

Hva kan du gjøre selv?

Det første er at du kan bruke fingertuppene dine: Hvis du biter tennene sammen, kjenner du at du har en muskel som går nedover langs øvre del av kjeven. Bruk fingertuppene dine, og så masserer du lette sirkler nedover langs kjevebenet. Ta gjerne litt i når du masserer. Dette er veldig godt for både huden din (for å bevare spenst og elastisitet), men også for at du skal få ut spenningene dine.

Massér godt opp langs kjevebeinet, hele veien bak til øret, og hele veien ned igjen. Masser dette området med fingertuppene dine. Du kan bruke fingertuppene på begge hender samtidig og massere godt og lett hele veien på begge sider. Og kjenner du at det er noen punkter som er ekstra ømme, så tar du ekstra god tid på disse. Så kan du begynne å gape litt, strekke litt på kjeven – og riste litt løs.

Tøy på nakken

Siden kjeven din henger mye sammen med nakken din, vil jeg også anbefale å tøye litt på nakken. Tipp hodet litt over til siden, med øret rett over skulderen, og kjenn at det strekker på andre siden. Og la nå kjeven din slappe helt av, slik at du holder igjen med kjeven. Formålet med denne øvelsen er at du skal slappe av i kjeven, og da er det viktig å faktisk slappe av i kjeven.

Så vrir du hodet skrått ned mot brystet – og legg gjerne hånda mot bakhodet. Så henger du litt og kjenner at det strekker lenger bak. Med disse øvelsene er det ikke så nøye hvordan du egentlig holder hodet – du kan også se oppover og kjenne at det strekker litt i halsen. Men igjen: Slapp av i kjeven! Og så tar du andre siden etterpå: Rett over, litt opp, og litt skrått fram. Hold gjerne en tøyning i 30–40 sekunder, for da når muskulaturen din å slappe av.

Slapp av!

Og så er det det med å slappe av, da. For ja, det å slappe av er så utrolig viktig! Jeg har noen triks til deg på veien, på hvordan du kan klare å kjenne at du slapper av. For veldig ofte legger vi ikke merke til at vi spenner; men du merker at du blir trøtt og sliten, du merker at du presser tunga, og kanskje ser du at du får et hakk ytterst på tunga – og da er det tegn på at du må begynne å slappe av litt.

Et triks er at du prøver å tenke at du slapper av i tommelen – at tommelen din blir helt avslappet. Hvis du tenker over hvor mye vi bruker den tommelen, både til å styre barna når vi løfter og bærer på dem og til å surfe på mobilen – og når jeg sier at den henger sammen med kjeven din – så skjønner du at vi må begynne å slappe av i tommelen. Så det å sitte og skrolle på mobilen, nå som vi skal slappe av i kjeven, er ikke veldig smart. 

Kjenne etter

Les gjerne videre, men ser/lytter du til denne video/lyd vil du få ennå bedre effekt 🙂 

Men jeg vil også ønske deg velkommen til å lukke igjen øynene nå – og så kjenner du godt etter. Kjenn hvordan du sitter. Hvordan rumpa treffer stolen, og hvordan du slapper av og puster rolig. Hvordan pusten din går inn og ut. Og i takt med at du sitter og slapper av, vil jeg du skal kjenne hvordan furene i panna glattes ut, hvordan furen mellom øynene og øyenbrynene bare blir helt, helt avslappet – som en varme som brer seg over pannen din. Kjenn hvordan panna di og øyenbrynene dine hviler og slapper av.

Så kjenner du hvordan det sprer seg nedover kjevene dine, og hvordan haka di faller lenger og lenger ned – at muskulaturen som har jobbet og gjort en fantastisk jobb for deg, bare takkes av og får lov til å slappe av. Kjenn hvordan haka di faller ned, hvordan spenningene i panna di slipper tak, og hvordan tunga di hviler nede i munnen din. Hvordan all muskulaturen blir som en geléklump som bare slapper helt, helt av.

Og når du nå sitter her og kjenner at du slapper av i panna, slapper av i kjeven, så kjenn også hvor slapp du er i tomlene dine – hvordan tomlene dine bare kan slappe av og være tunge: ikke noe bevegelse, bare tungt, avslappet (tusen takk for all jobben de har gjort, men nå kan de få slappe av).

Bruk de mulighetene du har til å slappe av

Det å ta seg litt tid til å kjenne etter at du virkelig slapper av, er noe du kan gjøre når du sitter på toalettet, når du kjører bil eller sitter på t-banen – og i alle fall når du går og legger deg, så ikke muskulaturen din er i spenn. For vi har veldig lett for å sitte og spenne opp hele dagen. 

Jeg håper disse triksene er med på å gjøre at du fungerer bedre, at kroppen din samarbeider bedre med deg, og at du nå klarer å slappe av. For ved at du klarer å slappe av i tomlene og i kjeven, så vet jeg også at skuldrene dine kommer til å være mye mer avslappet, og du kommer til å ha det bedre. Pusten din blir bedre, du blir ikke så anspent, du klarer å tenke gode tanker, friske tanker – det er ikke så mye som skal til.

Så gjør disse små tingene. Og en siste ting: Ikke sitt og len deg til siden over albuen. Når du sitter og lener deg på kjeven, må du hele tiden jobbe med kjeven, og da kommer det spenninger.

Håper tipsene er til god hjelp – og del gjerne dine tips i kommentarfeltet, på hva du gjør når du blir stiv i kjeven, så både jeg og andre kan ta del i det.
Lykke til!

Klem Marianne