Smerter på innsiden av låret og opp i symfysen er mye vanligere enn du tror.

Mye av spenningene som sitter der, kommer av kompensasjon for et eller annet. Det kan være kompensasjon for at du har en svak bekkenbunn, at du er litt for svak i hoftene, at du faller inn i knærne, at du har vondt i føttene, at du har dårlige såler på skoene – årsaken til smertene kan være så mange.  

Finn årsaken 

Det er viktig å finne årsaken til smerten, og ikke bare gjøre noe med smerten. Så ta en liten titt på skoene dine; se på buen under føttene dine; se gjerne om knærne dine går bakover, eller om du faller innover i knærne. Spesielt det siste er vanlig årsak til at du får vondt på innsiden av lårene.  

Svak bekkenbunn 

Det å ha en svak bekkenbunn er også en veldig vanlig årsak til spenninger på innsiden av lårene, fordi muskulaturen der gjerne vil jobbe for deg i stedet for at bekkenbunnen skal jobbe for deg. Ta en sjekk, og erkjenn hvordan kroppen din egentlig er.  

For ja, bekkenbunnen din har veldig mye mer å si enn bare det å holde tett. Det du kan gjøre når du har spenninger på innsiden av lårene, er for det første å være bevisst på hvordan du jobber med hele bekkenbunnen din (ikke bare det med å kutte strålen) – men det er også viktig at du klarer å slappe av i bekkenbunnen.  

Så det å bli kjent med bekkenbunnen din og jobbe på lag med den, der den støtter deg opp så ikke lårene må presses sammen og du må knipe bena sammen for å holde tett, er kjempeviktig.  

Men vi må også få bort de smertene som sitter på innsiden av lårene; vi må slukke brannen. Derfor har jeg tenkt å gi deg noen tips i dag på hvordan du kan behandle dette området. 

Massere eller kjevle 

Mange av de som kjenner smerter her, kjenner at det er stivt fra symfysen, langs innsiden og nedover mot kneet. Det du kan gjøre, er at du tar tak rundt låret med begge hender, helt nede ved kneet, og masserer deg hele veien oppover med tomlene langs senen på innsiden av låret. Det trenger ikke være så hardt eller perfekt, men bare kjenn etter hvor spenningen er. Legg ankelen opp på kneet og jobb deg oppover, og dytt gjerne låret litt ned når du jobber.  

Hvis du har et kjevle, kan du også rulle med det fram og tilbake over den spente senen. Kanskje ikke så godt hvis du er veldig spent, men det er en god bevegelse for å få i gang blodsirkulasjonen.  

Tøye og strekke 

En annen øvelse som er veldig deilig, er å få strukket ut på innsiden av lårene. Da reiser du deg opp og prøver å holde deg rett i overkroppen, og så bøyer du deg over til siden så du kjenner at det strekker opp på innsiden av låret. Du henger altså rett over til siden, uten å bevege noe på overkroppen.  

Du kan også bøye knærne litt, og gjøre akkurat det samme da. Du vil kjenne at det strekker på ulike områder, avhengig av om du har bøyd kne eller rett kne. Stå og hold 30–40 sekunder der du kjenner at det tøyer.  

Begynn lett – start et sted – kom i gang! 

I tillegg, kjære du, er det på tide å begynne litt med bekkenbunnen din og få god kontroll på den.  

Har du vondt i føttene, er det greit akkurat nå å starte med å finne deg noen gode såler eller gode sko, så du kan slippe å kompensere for det. Det er også viktig etter hvert å jobbe med å få på muskulaturen i hoftene, så du kan stå og gå uten at du henger ut i hoftene.  

Men dette vet jeg at du får til. Begynn bare lett nå. Begynn med å massere, begynn med å tøye, begynn med bekkenbunnen din – og så tar vi det andre etter hvert.  

Vi gjør det sammen. For det er noe med det å bare starte! Starte med det bitte lille, så du får mer av det du ønsker og det du trenger i hverdagen din, og mindre av det du ikke vil ha.  

Så bort med smertene, og fram med kontrollen. For ja, smertene på innsiden av låret kommer veldig ofte av at ting ikke fungerer ellers på kroppen.  

Test selv! Og kjenner du at du trenger hjelp til å få løsnet , så søk noen som kan hjelpe deg, som kan løsne opp for deg. Det vet jeg at hjelper – alltid.  

Jeg heier på deg! Tøy litt, masser litt og gjør noen øvelser – og søk hjelp dersom du trenger å få hjelp til å finne ut hva du trenger NÅ. 

Klem Marianne
din naprapat, trener og coach