I går chattet jeg med mange mammaer. Mange tok kontakt med meg og lurte på dette med magen: Magen ble ikke borte, den bare hang der. Uansett hvor mange kilo de hadde gått ned, så var magen like slapp og like stor, den ble liksom ikke noe flatere, og det hjalp ikke med den treningen de gjorde. Derfor tenkte jeg at jeg skulle fortelle dere om dette med hull i magen: hva som kan forårsake det og hvordan det kan være årsaken til at du faktisk ikke får den effekten du ønsker av treningen.

For dere som ikke kjenner meg, så heter jeg Marianne, og jeg er lidenskapelig opptatt av at mammakroppen skal fungere. Jeg har jobbet som naprapat i mange år og har sett så mange som har så mye vondt fordi kroppen rett og slett ikke funker, og det ønsker jeg å sette en stopper for. Jeg ønsker at du skal kunne ha en kropp som fungerer og som henger med deg, og derfor ønsker jeg å dele mine tips med deg.

Hull i magen – diastase

Veldig mange som har fått barn føler at magen ser litt rar ut. Er du en av dem? Er du en av dem som føler at uansett hva du trener, så funker det ikke; den magen ser litt rar ut, den lever liksom sitt eget liv, du får ikke helt kontakt med den, det å trene er veldig vanskelig, for du vet ikke helt hva du skal gjøre? Da må du følge med nå. For flere enn du tror har diastase. Og diastase kan være årsaken til at du for det første ikke får den effekten du ønsker av treningen, for det andre at du ikke får den kontakten du trodde du hadde med magen, og for det tredje at du får smerter i rygg, nakke og hofter, at du får gangsperre – og veldig mye mer.

Diastase er en helt naturlig separasjon mellom de rette magemusklene. Alle vet at når man går gravid, så vokser magen utover. Noen vet også at når magen vokser utover, så går de rette magemusklene til siden, og det bindevevet, den «tyggisen», som er imellom disse rette magemusklene, dras ut. Og når du drar i ting, så kan de ryke. Det samme er det med de rette magemusklene dine, og det er derfor noen får den «gropen» nedover midt på magen.

Test magen din

Har du ikke sjekket magen din, så vil jeg anbefale deg å gjøre det. Jeg har laget en test som du kan gjøre selv hjemme, og den finner du på mammaklinikken.no/magetest. Eller så kan du få noen fagkyndige til å gjøre det for deg.

Click here to subscribe

Det er veldig mange som har diastase som ikke vet om det, og flere av de som jeg chattet med i går hadde prøvd å trene mye uten at magen ble noe bedre. Men det viste seg at da jeg fikk dem til å teste magen sin, så var det mange av dem som faktisk hadde diastase, og at de derfor ikke fikk kontakt med de dype magemusklene, altså de musklene som holder magen inne. Og da vil du jo heller ikke få effekt.

Det er utrolig viktig at man klarer å jobbe med de innerste musklene hvis man skal få en flat mage – det hjelper ikke at man tar situps og planke hvis man bare jobber med de ytre musklene. Mange som tar planke og har diastase blir for eksempel veldig trøtte og slitne oppe ved siden av brystet. Det å klare å jobbe med de riktige musklene til riktig tid er alfa og omega for at du både skal få den flate magen og for at du skal få mindre vondt – for du får mindre vondt hvis du får støtte fra framsiden også, så korsryggen din slipper å jobbe så vanvittig mye. Derfor er det å teste magen så utrolig viktig.

 

Diastase er ikke farlig så lenge du har kontroll

Som sagt, diastase er helt naturlig, og det er i utgangspunktet ikke farlig å ha diastase, så lenge du klarer å ha kontroll på den. Men det er veldig greit å vite om man har diastase. Det er veldig greit å vite hvor langt opp den går, hvor bred den er, hvor dyp den er – for det forteller deg mye om hva status er. Hos noen som har diastase kommer man så langt ned mellom de rette magemusklene at man faktisk kan ta på tarmene. Og da er det ikke så rart at magen ikke fungerer.

Det er kanskje heller ikke så rart at magen din står ut på ettermiddagen og kvelden. For de aller fleste av oss har jo relativt flat mage på morgenen, og så ser du at den magen siger mer og mer ut utover ettermiddagen, og på slutten av dagen ser du gravid ut og tenker at du kommer til å få spørsmål om du er gravid, og du har ikke lyst til å ha på deg ettersittende tøy fordi magen tyter ut. Dette er gjerne et tegn på at du ikke har kontakt med de dype magemusklene, eller at magemusklene rett og slett ikke er sterke nok til å holde igjen i løpet av dagen. Del med meg i kommentarfeltet om du er en av dem som får mer mage utover dagen – for jeg er sikker på at samtlige her har det problemet.

Hvorfor siger magen ut?

Tenk deg at du holder armene rett ut til siden og holder en bøtte i hver hånd: Det går ganske greit til å begynne med, men så siger armene nedover og nedover fordi det blir for tungt. Du orker ikke å holde igjen. Det samme er det med magemusklene dine: Magen holder kanskje i en periode, men så siger den mer og mer ut fordi de dype magemusklene dine blir trøtte. Og har du dette hullet i magen, den diastasen, så blir det enda vanskeligere for magen å holde inne.

Hvis du hadde hatt en pappeske som du hadde satt en vanlig teip på, ikke pakketeip, og pappesken var full og du snudde pappesken opp-ned, så hadde den teipen holdt en liten periode, men før eller siden hadde den villet ryke. Det er det samme med magen: Noen klarer å holde igjen litt når de bøyer seg framover, men for en del, og spesielt for dere som har en veldig bred, dyp og lang diastase, så har ikke magen sjans til å holde igjen.

Kan man ikke bare operere?

Det er på grunn av denne diastasen at magen også ser litt rar ut. Når ting ikke henger sammen, så ser det jo litt rart ut. Hvis sømmen på jakka di hadde vært åpen på skulderen, så hadde jo den ene delen hengt litt ned, og da hadde jakka sett litt rar ut. Men bare til du hadde fått sydd sammen jakka eller holdt den sammen igjen på annet vis – da hadde den fungert.

Jeg har hatt de som har hatt diastase som har lurt på: Kan jeg ikke bare operere, kan jeg ikke bare få sydd sammen det hullet – for da er jo hullet samlet, og da går det jo fint, da funker magen, da blir jeg jo kvitt problemet, da vil jo magen holde seg inne? Nei, dessverre. Det er ikke quick fix å få sydd det sammen. For uansett om du har sydd diastasen sammen, så må jo muskulaturen rundt begynne å jobbe igjen. Noe som har vært dratt fra hverandre må jobbes tilbake igjen for å få kontakt og for at du skal kunne bruke muskulaturen igjen.

Dype magemuskler – ikke situps og planke

Velger du å gå inn og operere en diastase, så vil altså selve hullet bli tett, men kontakten må du jobbe med. Og for å kunne jobbe med de dype magemusklene, må du jobbe med andre øvelser enn situps og planke. For de øvelsene jobber ikke dypt nok nede, og det er heller ikke de som holder inne diastasen.

Har du lagt merke til at små barn ofte har en stor mage, en mage som står ut? Og jo eldre barna blir, desto flatere blir magen, desto mer trekker magen seg inn. Og rundt slutten av barnehagealderen eller begynnelsen av skolealderen har barn som regel en mye flatere mage. En av grunnene til det er at når barn blir født, så har de ofte dårlig kontroll på de dype magemusklene, og derfor står magen ut med en gang. Men i og med at barn lever et aktivt liv, et variert liv, så får de god kontakt med de dype magemusklene slik at de klarer å holde inne magen. Datteren min hadde en ganske stor mage, men hun har nå den retteste, flateste og fineste magen jeg har sett, det er liksom ikke noe som står ut noen steder der – men hun har faktisk fortsatt diastase. For veldig mange barn er født med diastase.

Sjekk status og få kontroll

Så det hullet ditt er i utgangspunktet ikke noe farlig å ha, så lenge du klarer å ha kontroll. Det å vite hva status er, vite om du har diastase, hvor bred den er, hvor dyp den er, hvor lang den er, sier mye om hva du bør trene, hvordan du bør trene og hvordan kroppen din fungerer. Og så, når du får riktige øvelser, som du gjerne kan få av meg, vil du få mer kontakt med muskulaturen, få støttet opp litt mer – og så får du holdt igjen diastasen. Du får liksom fortalt til muskulaturen: OK, dere er her, nå må dere finne hverandre, og så må dere jobbe sammen. Og når musklene jobber sammen, så er det helt greit at når du ligger på gulvet og slapper av, så kan du kjenne hullet – men når du jobber med muskulaturen, må du ha muskulatur som holder sammen.

Click here to subscribe

Gå inn og last ned testen med én gang, og test magen din: mammaklinikken.no/magetest. Få kontroll på magen din. Ja, mammakroppen og mammamagen har forandret seg nå som du er blitt mamma. Men den skal ikke være sånn. Den skal funke. Og funker den, er allting bra – men den må som sagt funke. Så gå inn og last ned testen, test magen, og så deler du med meg hva resultatet ditt ble. Og har du spørsmål, så skriver du det enten i kommentarfeltet under, eller sender meg en melding på chat, så skal jeg hjelpe deg med noen gode øvelser og hva du kan gjøre for mammamagen din.

 

Marianne