Bollemage, gravidemage, pyramide, bolledeig, focaccia … Dårlig kontakt … Orker ikke å se på den … Vil ikke være med den … Skjønner ikke hvordan jeg skal trene … Hey! Du er på riktig sted!

Magen din er helt fantastisk. Tenk at det har bodd en unge der inne! En eller flere. Magen din har blitt tøyd ut, og du har virkelig fått vise hvor fleksibel og sterk du er.

Akkurat nå skal du få lov til å bruke litt tid på deg selv, også. Du skal få svar på hvilke mageøvelser du bør ta rett etter at du har vært gravid, to år etter, 25 år etter – hvilke mageøvelser du trenger å ta for rett og slett å fungere.

Steg for steg – men først en liten sjekk

Det er ikke til å stikke under en stol at det å trene er viktig, det er bra, det er sunt og det er noe du trenger. Du har sikkert kjent på den litt dårlige samvittigheten for at du skulle ha trent. Du har sikkert også kjent litt på den frustrasjonen: Ah, jeg får ikke de resultatene jeg ønsker. Jeg skulle ønske det gikk litt fortere. Jeg skulle gjerne ha gjort det i går.

Vi skal ta det steg for steg, til du får tilbake kontakten og kontrollen på den magen din. Men uansett hvor lenge det er siden du har født, så må vi ta en liten sjekk på hva du faktisk har å jobbe med.

Hva har jeg å jobbe med, og hva skal jeg gjøre?

Litt som at du skal gjøre en arbeidsoppgave, og du aner ikke hva det er å gjøre. Du vet hva målet er, men du vet ikke hva som er å gjøre med jobben. Du vet at et rom skal være ryddig – men hva som er å rydde rommet, aner du ikke. Hva du trenger å få gjort der for at det skal være ryddig, det vet du ikke. Du vet faktisk ikke om det er veldig rotete eller veldig ryddig, heller. 

Det samme er det med magen din. Du trenger å vite hva du har å jobbe med, og du trenger å legge opp et treningsprogram som passer til deg, din livstil, ditt liv, din tid, dine mål, dine ønsker og din drøm for den magen din.

Ja, det handler om deg, ikke om meg. Det å ta 200 situps, som en kunde av meg gjorde, gir kanskje ikke de resultatene du ønsker. Det ga i hvert fall ikke henne det, fordi hun gjorde situps, som ikke var øvelsen som passet til henne, med den magen hun hadde. Du skal vite hva du har å jobbe med. 

Har jeg diastase?

Aller først: Har du en diastase? En diastase er rett og slett en glipe mellom magemusklene – så når du hoster, tyter magen ut. Når du bærer, tyter magen ut. Når du stikker fingrene inn, kommer du langt, langt ned. Ubehag i magen, litt kramper, vondt i ryggen, vondt i hofteleddbøyeren, dårlig holdning, magesmerter, dårlig fordøyelse og mye luft – alt dette kommer veldig ofte av diastase.

En diastase er en helt naturlig separasjon som skjer under et svangerskap, eller når du går fort opp i vekt. Den går tilbake igjen; den gror de første 12 ukene – og det som ikke har grodd da, må vi trene opp.

Det skal sies at diastase ikke er farlig, da – men det er veldig, veldig kjekt å ha kontroll på den. Det er litt som en pappeske: Det er ikke så farlig at den åpnes opp, så lenge jeg kan holde innholdet igjen hvis det ikke skal ut. Det er derfor du må jobbe med de riktige mageøvelsene.

Det er også viktig å vite om lang og bred den er og hvor dypt ned du kommer, rett og slett fordi det kan fortelle deg hvor lang tid du trenger for å få trent den opp og hvor du skal legge fokuset. For har du mye dybde i diastasen, så er det kanskje ikke det å få lukket den som er det første du vil se, men heller det at du plutselig ikke kan stikke fingrene like langt ned. Hvis du har mye diastase nede og ikke så mye oppe, så må vi kanskje legge mer fokus der nede.

Dette er ting som vi trenger å finne ut for å legge opp et program som passer for deg. Du må begynne rolig, du må begynne med de riktige øvelsene – og når du gjør det, så vil du kjenne effekt og få framgang.

Litt som å slå telefonnummeret til venninnen din i rett rekkefølge om du skal komme fram til henne 🌸

Hva skjer med magen når jeg spenner den?

En annen ting som er viktig når du skal finne de riktige mageøvelsene, er å se: Hva er det som skjer med magen min når jeg spenner den? En del spenner magen bare øverst. Andre får en mage som tyter ut, der magen står opp som en gravidemage, pyramidemage eller brødmage.

Dette er fordi hjernen er koblet litt feil, og når magemusklene, som har vært strukket veldig langt ut, skal prøve å finne hverandre igjen når de henger slapt tilbake, så blåser kroppen inn luft for at de skal få tak i hverandre lenger ut.

Men den magen som går ut, gir vondt i ryggen. Den gir ikke flat mage, ikke støtte, ikke stabilitet og ikke god fordøyelse. Så da er det også viktig å vite: Hva er det som skjer når jeg spenner magen? Hva er det som skjer med magen når jeg for eksempel hoster, når jeg løfter, når jeg står lenge?

Vi må vite for å få kontakt

Vi trener jo som oftest mage for å ha god core, god balanse, god kontroll på magen og føle at magen støtter oss opp. Da hjelper det veldig lite å legge seg ned på gulvet og ta masse situps, hvis det ikke er det du vanligvis gjør når du trener magemusklene dine.

Så det å gå inn og sjekke hva som skjer med magen – hvor er det spenning, hva er det som spenner seg – vil også hjelpe deg til å få kontakt. Når du vet det, så kan du begynne å legge opp et treningsopplegg. Det bør starte med bekkenbunnen, for bekkenbunnen og magen din er koblet sammen.

Hva er det jeg trenger?

Spør du meg, så er det ikke veldig mange av oss som trenger situps, planke og tung styrke. For det er ikke mange av oss som står og jobber veldig mye med bekkenbunnen. Derimot er det veldig mange av oss som står mye, som trekker pusten ned i magen, som løfter ut av oppvaskmaskinen, putter klær i skittentøydunken, bretter tøy, bærer barn, ned i sprinkelsenga og opp igjen, rer senger, går tur, går i fjellet. Så hva er det du trenger at magen din skal gjøre?

Ta magetesten. Gjør det nå. Og tenk over:
Hva er det du ønsker?
Hvorfor ønsker du det? Og hva vil det gi deg?

Når du vet det, så joiner du – og så får du vite hvordan du skal gjøre øvelser.

Sterk mamma er kun åpent i få dager så skal du være med er tiden inne nå.

❤️ Marianne