Det å være stiv i nakken, ha vondt i hodet, være trøtt og sliten mellom skulderbladene, er et problem jeg som naprapat møter ofte. Og forrige uke delte jeg noen tips om holdning, om hva du skal tenke på når du er ute og går tur, og hva det vil gjøre for deg med disse plagene.

Nå skal vi gå litt videre, så du kan bli enda mykere, enda smidigere. Jeg, som mamma, som driver klinikk og så videre, vet at hverdagen vår er full av ting vi må gjøre – to do-lista kommer aldri til å bli borte. Men hvis vi gjør noen små, små justeringer, så er det veldig mye enklere å få gjort de endringene og få dem integrert i din hverdag.

Sovestilling påvirker – mageleie er «ut»

Så i dag har jeg lyst til å snakke om sovestillingen din. Det er noe jeg snakker med mange av mine pasienter om. Og dette er kanskje noe du ikke vet om eller har lagt merke til selv, men hvordan vi sover, hvordan vi slapper av på natten, påvirker hvordan nakken vår er på dagen og hvordan hodepinen vår setter seg.

Spesielt ofte når vi har mye å gjøre, eller når vi har en for dårlig pute eller for myk seng, så har vi en tendens til å rulle halvveis eller helt over på magen. Det, kjære du, er ikke veldig smart når det kommer til nakken din.

Muskulaturen protesterer

Når du ligger på magen, så må du vri hodet helt over. Det vil si at muskulaturen på den ene siden blir klemt sammen, mens muskulaturen på den andre siden blir dratt ut. Og når du da skal snu deg eller rette opp hodet igjen på morgenen, så er det litt vondt. Da kommer gjerne den kloa, den murringen, den irriterende hodepinen bak i hodet og opp i pannen – rett og slett fordi alt er trykt sammen.

Endel kan da kjenne at de føler seg låst i nakken, noe du kan bli fordi du ligger sånn over mange timer, samtidig som det kan føles som en låsning fordi vi har dratt sammen muskulaturen, og muskulaturen er så anspent at den vil ikke la det leddet slippe og gå ut igjen.

Hvis du tenker deg om, så hadde du aldri satt deg med hodet vendt til siden for å se på dataskjermen, rett og slett fordi du hadde lagt merke til at det er ubehagelig. Det samme skjer på natten, men på natten har du til og med en pute som presser deg over til siden.

Riktig pute og madrass er avgjørende

Noen vil ikke innrømme at de sover på magen, men når de begynner å legge merke til det, så sover de på siden, men med overkroppen ned mot madrassen – og det er nesten som å sove på magen, er det ikke?

Dette skyldes ofte at du har en pute som ikke gir nok støtte, at du har en madrass som ikke gir den støtten kroppen din trenger, og så må du kollapse på en eller annen måte for å klare å «slappe av». Det er bare det at den «avslapningen» ikke blir så veldig deilig dagen etterpå …

Jeg har laget andre innlegg om det med pute og madrass, som går på hva du skal tenke på når du skal finne ut hva slags madrass og pute du skal ha. Men akkurat i dag vil jeg at du skal legge merke til hvordan puten din ser ut på kvelden når du legger deg: Hvor mye puffer og ordner du på puten din – og hvordan ser den ut på morgenen? Hvordan legger du deg på kvelden, og hvordan våkner du, eller får med deg hvordan du sover i løpet av natten.

Og her kan jeg si, med hånda på hjertet, at det å sove på magen byr på problemer. Hver eneste gang jeg sover borte og ikke har med meg min egen pute, får jeg akkurat disse spenningene. Jeg får den kloa, jeg får den hodepinen, jeg kjenner meg stiv i nakken, og jeg kan føle meg litt slarkete i nakken, fordi nakken min blir så vridd. Nakken min funker helt fint ellers, men når jeg sovner på magen, blir det ikke så bra.

Sjekk pute – sjekk sovestilling

Så mitt tips til deg i dag, for å gjøre det enkelt, for å gjøre det spiselig, er at du nå skal gå og sjekke puten din, så du vet hva du ligger på, hvordan du ligger på madrassen din, og finne ut hvordan du egentlig sover. Noen ganger tar det noen døgn før du skjønner hvorfor du får den hodepinen og den stivheten – og det er ikke sikkert det er det som er nøkkelen for deg – men vi må jobbe oss gjennom de små stegene, sånn at du kan få en nakke, et hode, en brystrygg og en rygg som samarbeider med deg. For dette forplanter seg oppover og nedover, og alt henger sammen. 

Så sjekk nå: Hvordan sover du? Er det årsaken til at du får vondt i hodet, føler deg stiv i nakken og brystryggen? I så fall må vi gjøre noen små ting for å få endret det. Hvis ikke, så kan du si: Check! Det var ikke det. For vi kan behandle og behandle, men vi er nødt til også å ta bort årsaken til problemet. 

marianne