Oss mammaer imellom: Det er noen ganger livet butter litt imot, at dagen ikke gikk helt som planlagt – ikke sant?
Sånn er det i hvert fall for meg noen ganger. Det er noen ganger jeg havner opp i utfordringer som jeg ikke hadde så innmari lyst til å ha.
Noen ganger kan det kjennes litt tøft, litt vanskelig, litt sårt og litt nært. Kanskje det er noe med barna dine, noe du møtte på jobben.  

De utfordringene er der av en grunn. Og det å takle utfordringer er noe som i hvert fall har styrket meg veldig mye, og som har gjort at det er mye lettere å gripe de tingene når de kommer. Så når den telefonen knuste eller når det ikke ble gjort eller du glemte noe: Ikke vær streng med deg selv – it doesn’t help.  

Tre løsninger til problemet 

I stedet har jeg lyst til å tipse deg om at det fins alltid tre løsninger til et problem. Noen løsninger er enkle å finne, andre løsninger tar det litt lengre tid å finne. Men det er alltid tre løsninger til et problem. Noen ganger finner vi dem selv, og andre ganger må vi spørre en venninne, en venn eller noen andre om hvordan vi kan finne løsningene til dette problemet.  

For tre løsninger, det er det. Og når vi setter oss inn i den modusen der vi ser etter løsningene, da vil vi løfte blikket fra den drittmøkkatingen der nede og titte opp, se oss litt rundt og lete etter – Oi! Løsningen!  

Ved at du nå trener deg på å lete etter de tre løsningene, vri hodet litt og se: Åja! Det er flere sider av samme sak! Det er løsning til dette! – så vil du også spre denne energien og den lærdommen om de tre løsningene videre til barna dine, så de blir flinkere til å se dem. De trenger selvfølgelig ikke å bruke like lang tid som det vi to må bruke på å lære oss å finne tre løsninger til et problem, fordi de får lære det allerede nå som de er små. 

Hva skal jeg lære? 

En annen ting som har hjulpet meg veldig mye, er å være åpen og sette meg i læringsmodus: Hva skal jeg lære? Jeg løfter blikket litt, jeg hever brystet, og jeg setter meg opp i læringsposisjon – hva skal jeg lære? Jeg tar det imot, lærdommen jeg har fått ut av en liten bommert som skjedde. Og på den måten kan jeg lære. Jeg kan evaluere, og jeg kan justere, sånn at det ikke skjer en gang til: Var det jeg som var utydelig? Har vi misforstått noe? Kunne jeg ha planlagt bedre? Kunne jeg hatt en back-up?  

Ja, apropos back-up: Når den mobilen ble stjålet – har du back-up på de telefonnumrene? De bildene? Du vet, de tingene som er viktige for deg. Det er sånt vi lærer når vi setter oss i læringsmodus. Og tro meg, jeg lærte det. For eksempel på Mac-en min, da jeg helte en flaske vann over den … Har jeg back-up? Etter det: veldig god på back-up.  

Vi lærer av de feilene vi går i, når vi er ute og ser etter læringer – og da blir det ganske gøy! Og når vi kan ta med oss læringen og vi kan justere, gjøre noe nytt, da er vi i vekst. Da skjer det noe.  

Livet har et EKG 

For har du tenkt over at hvis du tar EKG på hjertet, så ser du kurven som går opp og ned. Det er et tegn på at du er i live. Så fort den streken blir rett, er du død. Sånn er også livet ditt. Livet ditt går opp og ned. Og hadde det bare gått opp, så hadde du ikke lagt merke til at det hadde gått oppover. Mens når det går litt ned innimellom, så får vi med oss oppturene, vi får løftet oss opp så vi får med oss enda mer. Ganske spennende og gøy, ikke sant? For livet har et EKG. Hjertet ditt banker og slår, det går opp, det går ned. Det gjør også livet ditt.  

Små justeringer 

Så vi tar med oss tre læringer ut ifra de problemene og utfordringene vi møter, vi evaluerer og justerer, og vi bare tar med oss dette som en gave: Yes! Nå har jeg blitt enda klokere! Ja, det var kanskje ikke så smart å parkere i nærheten av den søylen, for da kræsja jeg bilen; da parker jeg litt lengre unna neste gang.  

Det er bare de små justeringene som skal til for at du hele tiden er i vekst og at du alltid vil lære noe nytt og bli enda bedre. Så neste gang du møter en utfordring, og du føler at du har snubla litt og gått litt på trynet, så se etter de tre løsningene, og spør deg selv: Hva skal jeg lære?  

Jeg vet det funker – så test det ut! Bruk det selv, og lær det videre til barna dine – da blir livet gøy å leve!  

Marianne