Ja, mammamagen din – den du har der foran. Er du fornøyd med den? Støtter den deg opp? Er den der og samarbeider med deg?  

Eller har du den magen som henger der, som bare faller ut? Den som drar i korsryggen? Den magen som tyter ut når du spenner den? Som blir en svær gravidmage hver eneste kveld? Du vet, den magen som du dekker med de genserne, og som du ikke helt samarbeider med mer? 

Hjernen skrur av 

Magen din har gjort en helt fantastisk jobb. Og da du gikk gravid, så skjedde det noen helt magiske ting med den magen. Den ble heldigvis tøyd ut – hvis ikke hadde du ikke hatt den store kulemagen, den som lot deg kjenne på de sparkene, den som lot deg bære fram det vanvittig flotte barnet du har.  

Men under den tøyingen, når magen strekkes ut, så skrur hjernen din av. Hjernen din skrur av kontakten med magemusklene for at du skal slippe å kjenne på den strekkingen. Det gjør den også med bekkenbunnen din. Det kjipe er at veldig mange av de tradisjonelle mageøvelsene ikke fungerer etter at du har født. Rett og slett fordi hjernen har skrudd av. Så hver gang du tar en mageøvelse, tyter magen ut.  

Hva vil du oppnå med treningen? 

Jeg vet ikke hva du ønsker å oppnå med treningen din. Men jeg vet selv at jeg ikke ønsker en større mage, mer vondt i hoftene, mer vondt i ryggen og mer vondt i nakken fordi jeg trener mage.
Jeg har ikke lyst til å bli mer stiv.
Jeg har ikke lyst til å få mer vondt!

Jeg har lyst til å bli sterkere, mer stabil, ha bedre holdning, føle meg finere, kle meg og være meg!
Jeg har lyst til å kjenne at magen min funker! Men hvis hjernen ikke er på, så går magen ut, og spenningene i nakken, hoftene, bekkenet og korsryggen kommer.  

Hvilke magemuskler trenger du? 

Så hva må du gjøre annerledes? Jo, du må trene de riktige magemusklene, de som lukker igjen og holder deg oppe, sånn at når du bøyer deg framover, så faller ikke magen ut, men holdes inne og avlaster ryggen. Du må trene de øvelsene som gjør at magen din funker i hverdagen din. Ikke bare på trening, men også når du står, når du går, når du setter inn i oppvaskmaskinen, når du bærer minstemann, når du har på deg den fine kjolen – også klokken elleve på kvelden!
Det er de magemusklene du trenger.  

For det å holde pusten: STOPP! Er ikke lov! Det å gå med hold-in: STOPP!

Det gir deg bare vondt i ryggen. Holde pusten gir deg stiv nakke, svimmelhet, hodepine, dårlig kondis; det å gå med hold-in gir deg vondt i ryggen … Det blir bare tull! Og jeg vet at den delen under navlen også er ganske fin å få trent opp. 

Du må begynne innerst 

Det å gjøre de riktige øvelsene er kanskje ikke de tradisjonelle mageøvelsene. Det er, for meg og for Sterk Mamma-jentene, å begynne å bygge opp den innerste muskulaturen. Bygge opp stabiliteten. Og jeg ser at når jeg bare lærer det bort på benken min, og de får kjenne på det, så vet jeg, og jeg har hørt det hundre ganger før, at: WOW! Dette er helt magisk, jeg kjenner så enormt stor forskjell!  

Vi begynner med å koble på hodet og å koble alle delene sammen. Vi skaper en «pappeske», vi skaper stabilitet i overkroppen. Og vet du hva: Endringene skjer på et blunk, fordi mammaene tillater seg å ta de riktige øvelsene i sin kropps tempo.  

Bli med, du også – det er magisk! 

Har du lyst til å lære de øvelsene? Klikk på lenken: mammaklinikken.no/mamma. Gå inn der og meld deg på – det er gratis. Få med deg øvelsene, og jeg vet at du kommer til å få wow-følelsen. Mest sannsynlig kommer du til å tenke: Hvorfor har jeg ikke gjort dette før? Mest sannsynlig kommer du også til å tenke: Dette er noe alle mammaer burde vite – dette her er magisk!  

Nå har du muligheten til å investere denne tiden i deg – du har mulighetene, evnene og kreftene nå til å gjøre den justeringen så du får en mage som ikke bare henger og slenger og står ut, eller som tyter ut så fort du gjør noe. Så kom da! Bli med, og så lærer du deg de øvelsene, du også. Jeg gleder meg skikkelig til å ha deg med!  

Jeg elsker de øvelsene, jeg tar dem hver dag, jeg smetter dem inn i hverdagen min – jeg kjenner at jeg er sterk, jeg kjenner at jeg er stabil, jeg har mindre smerter (jeg har faktisk ikke smerter …), bekkenbunnen fungerer, magen fungerer, kroppen fungerer – og nå er det din tur!  

Første steg: Meld deg på – og så er du der!