Smerte på «feil» sted …

Det er ikke rent sjeldent at jeg får pasienter på klinikken som kanskje forteller at de har vondt på den ene siden av hoften, det stråler ned i benet – de beskriver ulike smerter. De beskriver hvordan det kjennes, når de kjenner det, når det kommer, hva som er avlastende – de beskriver mye. Og når jeg får dem ned på benken, er det ikke rent sjeldent at jeg må si: Jeg hørte hva du sa, og jeg jobber med det – men jeg jobber et annet sted. Og det er rett og slett fordi kroppen ofte gir referert smerte.

Referert smerte vil si at problemet sitter ett sted, og så stråler det ut eller gir plager et annet sted. Og det er superspennende, spør du meg.

Det finnes faktisk punkter i leggen som gjør at du kjenner det opp i hodet.

Derfor er det ikke alltid like lett å behandle seg selv, og det er ikke alltid like lett å vite hva man skal gjøre selv. Derfor er det smart, og veldig viktig, å søke hjelp.
For det er mye man kan gjøre selv, så absolutt – men har du prøvd, så søk videre, for de som har fagkunnskapen, kan sannsynligvis hjelpe deg på en helt annen måte.

Idéen til dette innlegget kom rett og slett da jeg lå i gynekologstolen: Da fikk jeg en vekker. Jeg vet jo dette veldig godt, men hvor mye referert smerte man kan få, er spennende. Jeg skulle bytte spiral, og da hun drev og ordnet og styrte oppi der, kjente jeg det opp i ryggen, det strålte ut i beina, faktisk helt ned til knærne, og jeg kjente det foran i magen. Og det på grunn av at bekkenbunnen min ble påvirket.
Det hadde ingenting med muskulaturen og nervene som gikk ut i ryggen og ned i beina å gjøre, men det hadde med hvordan muskulaturen i bekkenbunnen ga den refererte smerten ut et annet sted.

Og bekkenbunnen gir mye referert smerte.

Det å ha en for stram bekkenbunn kan gi deg kramper og vondt i ryggen – og det å være for slapp i muskulaturen kan også gi det, for da må du jobbe med andre muskler som blir spent, og så stråler det ut. Så det jeg vil tipse deg om i dag, er at smerten din ofte kan komme fra et annet sted enn der du kjenner den, men allikevel er det viktig og riktig å behandle den – men da må du vite hva du skal behandle.

Klem Marianne