Nå som solen skinner, er det mange barn som har begynt å sykle – og ditt barn trenger kanskje en sykkel. Og så lurer du kanskje på hva slags sykkel du skal velge. Skal du velge en trehjulssykkel, en sykkel med støttehjul – eller skal du velge en balansesykkel? Jeg tenkte jeg skulle dele mine erfaringer med hva slags sykkel jeg synes har vært gull verdt gjennom småbarnsperioden – og hvorfor du skal velge denne. For jeg ville så absolutt ha valgt en balansesykkel, og det er mange grunner til det, både for din og for barnet ditt sin del.

Trehjulssykkel = tungt

Det som er med en trehjulssykkel, er at den ofte er veldig tung, og at den er tung å sykle på. Det er tungt å trå rundt, og mange barn klarer derfor ikke å komme seg framover. Du må dytte dem og dra dem, og når de ikke orker mer, så er det du som må bære sykkelen. Og den er veldig tung å bære med seg. Så enn så lenge har jeg ikke sett så mange 3-åringer som kan sykle på en trehjulssykkel, og når de endelig blir sterke nok i beina til å sykle på den, da gidder de ikke, for da vil de ha en større sykkel.

Støttehjul vs. balansesykkel?

Det var trehjulssykkelen. Og da står vi mellom balansesykkelen eller en sykkel med støttehjul. Og hva ville jeg ha valgt da? Jo, jeg ville ha valgt en balansesykkel. En balansesykkel er jo egentlig som en sykkel, men ikke med pedaler. De bruker beina til å løpe av gårde med og får en veldig god bevegelse i beina og hoftene, samtidig som de får god kontroll på kjernemuskulaturen sin: De trener mage og rygg, de sitter oppreist og de får god balanse – og de får sykkelfølelsen, i motsetning til med en sykkel med støttehjul.

Støttehjul = sykle på skeiva

Når du sykler på en sykkel med støttehjul, sykler du veldig ofte på skeiva. Du lærer å sykle på skeiva, og når du først har lært deg å sykle på skeiva, er det veldig vanskelig å trene opp kroppen til å bli stabil. Så det jeg ser, er at de barna som begynner å bruke en sykkel med støttehjul, faktisk bruker lengre tid på å lære seg å sykle. Og da er det du kommer inn. For når støttehjulene skal kastes, eller balansesykkelen er blitt for liten og skal byttes til en større sykkel, så må du steppe opp. Og da er det det med å løpe rundt med den pinnen, ikke sant, der folk får vondt i skulderen, blir helt skeive i ryggen, orker ikke, gidder ikke – syklene blir rett og slett altfor tunge, også for ungene. Eller så må du holde nede på bagasjebrettet, noe som tar ryggen din, og så blir du trøtt og sliten, du orker ikke, og derfor gidder du heller ikke å løpe med dem.

Balansesykkel = rask læring

Når de har løpt på en balansesykkel, så har de trent inn balansen i kroppen, de vet hvordan de skal holde balansen, og det er veldig kult å se når de løper av gårde, løfter opp beina og sitter og cruiser av gårde; de lærer virkelig å stabilisere sykkelen. Det de skal lære, er jo bare å tråkke på noen pedaler. Og min erfaring er da at du bare kan holde helt lett i skulderen deres, noe som skåner ryggen din og som gjør ting veldig mye lettere for deg, samtidig som barna mye kjappere kommer seg over på en sykkel – uten støttehjul – og kan sykle for seg selv.
Begge mine barn lærte seg å sykle på tohjulssykkel uten støttehjul. De hadde aldri støttehjul, og de lærte seg å sykle uten støttehjul allerede da de var tre år – for det var egentlig først da de var lange nok i beina til å sykle på de syklene – men de hadde da hatt balansesykkel i ett år, og jeg vil varmt anbefale det.

Bruk kroppen riktig!

Når du da skal lære barnet ditt å sykle, så er det en liten periode du må holde dem litt oppe, og det som er viktig å tenke på da, er å få rompa di ut. Bruk kroppen din riktig, så er det mye lettere å løpe lengre med dem. Du holder ut mye lenger, og du blir ikke så trøtt og sliten, du blir ikke kaputt etter en runde rundt huset. Og hvordan du skal bøye deg framover har jeg laget en egen liten video på, så hvis du klikker her, skal jeg sende den til deg.

Ta syklingen inn i hverdagen

Ta ditt valg; finn ut hva ditt barn ønsker og trenger av en sykkel. Gjør det riktige valget: Er det en trehjulssykkel, sykkel med støttehjul eller en løpesykkel? Jeg vet hva jeg ville ha valgt. Ditt valg står hos deg, men det aller viktigste: Kom dere ut, nyt det fine været, vær en aktiv familie, bruk sykkelen som et transportmiddel til barnehagen slik at barna blir kjent med trafikken, og slik at du har tid til å øve litt med dem hver eneste dag. Det er ikke nødvendig å øve hver dag, men ta det i hvert fall inn i hverdagen og bruk det som en hyggelig ting sammen.
Lykke til med ditt valg – og laster ned øvelsen på hvordan du bøyer deg rett – for den kan du bruke også når du vasker håret deres, rydder i skuffer og gjør hagearbeid.

 

Marianne