Det å ha smerter i og rundt bekkenet, i og rundt symfysen, i og rundt de leddene som går bak på rumpa og i hofteleddene, er mer vanlig enn du kan forestille deg. For bekkensmerter er det mange, mange kvinner som har, og det er utrolig mange som går rundt og kjenner at bekkenet ikke funker.

Ofte handler det om noe annet enn bekkenleddene

Noen ganger kommer smertene under svangerskapet, andre ganger kommer de under fødselen, og andre ganger igjen kommer de under livet som mamma. En fellesnevner og en av årsakene til mange av disse smertene, skal vi snakke om nå.

Veldig mange kvinner tenker: Ja, bekkenet mitt er ikke helt det samme som det var før jeg fødte. Og vet du hva? Det er helt sant. Bekkenet ditt har endret seg. Mange tenker at det å ha smerter i og rundt bekkenet handler om selve bekkenet, om leddene i bekkenet – men veldig ofte er det ikke det som er årsaken. Ofte kan årsaken til de smertene handle om muskulaturen inni bekkenet, og det kan handle om stabiliteten rundt, som gjør at en del muskler jobber hardere enn andre.

Du skal ha en kropp som fungerer!

Så jeg tenkte vi skulle ta en liten reise rundt bekkenet, så du får svar på hva de ulike typene smerte kan være, sånn at du også vet hva du skal gjøre. For du skal ikke ha det sånn som Christina. Du skal ikke være hun som må velge mellom å gå en tur eller gjøre husarbeid. Du skal heller ikke ha det som Christina, som under svangerskapet ikke klarte å gå til postkassa engang, fordi hun hadde så vondt. 

https://www.kk.no/mamma/jeg-kjente-ikke-igjen-kroppen-min/76848292

Mitt ønske for deg er at du har en kropp som fungerer. Og sannheten er at det som kanskje er bitte lite grann vondt nå, kan bli veldig vondt når du kommer til overgangsalderen, og det kan bli veldig vondt når du øker belastningen på bekkenet ditt, dersom du ikke gjør noe med det nå.

Støtte og stabilitet – alfa og omega

Mye av smertene kommer faktisk av at leddene i bekkenet ikke får støtte og stabilitet av musklene i og rundt bekkenet. For du trodde kanskje at den bekkenbunnen din handlet om å kutte strålen og knipe rumpemusklene – men bekkenbunnen er så mye mer enn det å holde tett. Det er faktisk gulvet i kroppen din. Og når du står, så er det ingenting som går innunder bekkenbunnen; det er ingenting annet som støtter deg opp enn bekkenbunnen selv. Det å da ha en muskulatur som kan holde deg oppe og støtte deg, er kjempeviktig.

Jobbe lett, jobbe gradvis, bruke hverdagen

Derfor er det å jobbe med bekkenbunnen og bekkenbunnmuskulaturen veldig viktig for deg som har smerter i og rundt bekkenet. Dette må du gjøre lett, og du må gjøre det gradvis, som Kristina gjorde. Hun begynte med å jobbe med bekkenbunnmuskulaturen. Så begynte hun å koble bekkenbunnmuskulaturen sammen med magemusklene, for så å øke belastningen i de tingene hun gjorde. 

For det er så mye vi gjør i hverdagen, og der er det et fokus som veldig ofte blir glemt. Vi tar behandling, vi tar bort smertene, vi går på trening og trener riktig der og da – men hva gjør vi i hverdagen vår? Mye av bekkenbunnsmertene kommer av at vi ikke har stabilitet nok, vi har ikke styrke nok, og vi har ikke fått fortalt at noen muskler skal slappe av mens andre skal jobbe. Og da kommer smertene dine. 

Hva skjer når du står og går?

Så det som er kjempeviktig å fokusere på, er
1) å begynne å jobbe med bekkenbunnen, og
2) å koble dette på magen.

Veldig mange av mine Sterk Mamma-jenter blir overrasket over hvor fort de blir bedre når de kobler på magen.

Men du har kanskje tenkt over at når du står, så har du kanskje litt mer svai, du kjenner kanskje at du henger mye i bekkenet, at du henger framover med magen eller trekker rumpa innunder deg? Det er ofte et tegn på at magen din ikke gir deg støtte. Og det som ofte skjer da, er at du får de smertene som er bak i rumpa.

Disse smertene kan komme av

1) at du har for lite stabilitet foran,
2) at du ikke har nok stabilitet nede i bekkenet,
3) at muskulaturen ikke samarbeider med resten av musklene i rumpa – og
4) da blir rumpa veldig ofte stram.

Det er da vi ofte kjenner at vi er veldig ømme i rumpemusklene. For mange er musklene veldig korte, så det kjennes godt å tøye, men det blir ikke helt bra. Og det er fordi de musklene må jobbe hele tiden.

Henger du på hofta?

Det som også skjer når du ikke har stabilitet inne i bekkenet og i magen, er at du begynner å henge på hofta. Helt ærlig, akkurat nå, uansett hvor lenge det er siden du fødte: Henger du på hofta? Kan du kjenne at du blir trøtt og sliten på utsiden av hofta når du går lenge? At magen din faller litt ut?

Det handler om at du ikke har stabilitet. Og dette er kjempevanlig. Vi trener hofter og vi trener core – men å gå? Nei, nei, det klarer vi ikke. Vi klarer ikke å gå og støtte og stabilisere oss opp. Og da kommer smertene i hofta.

Smerter i symfysen

I tillegg er det mange som har smerter foran i symfysen. De smertene kommer veldig ofte på de av dere som har hatt smerter tidligere og derfor begynner å spenne muskulaturen for å støtte opp og stabilisere. Vi begynner å spenne opp muskulaturen på innsiden av lårene. Smertene i symfysen kommer også veldig ofte hos de av dere som har en for anspent bekkenbunn, og som derfor trenger mer avspenning, og også for de av dere som har en bekkenbunn som er for svak.

Det vi ofte gjør, er at vi begynner å presse bena sammen. Mange setter bena i kryss når de må tisse, og mange føler de må holde bena samlet når de går fordi det ikke skal dra i symfysen og lysken. Og det gjør at muskulaturen blir stram. Og når muskulaturen blir stram, får du enda mer drag – og det blir irritert.

Lære å bruke kroppen riktig i hverdagen

Så som du skjønner er det mange ting som henger sammen. Og uansett om dette er plager som du får under svangerskapet eller om det er plager du har rett etter fødsel eller 30 år etter, så er det én ting som er fellesnevneren: Du må ha støtte, og du må ha stabilitet for å bli kvitt disse smertene.

Du må rett og slett lære deg å bruke kroppen din på den riktige måten i hverdagen din. Så du kan stå lenge, så du kan bøye deg framover, så du kan sette deg ned og reise deg opp igjen uten at du hele tiden må stramme bekkenet. Så du kan skyve ting med beinet, så du kan støvsuge, så du kan gjøre hverdagsting. Rett og slett lære hvordan hele kroppen din henger sammen. Det var det Christina gjorde – det var det som tok bort hennes smerter.
gå inn og lær og bli mer inspirert av henne.

Du er ikke alene – men du kan gjøre en endring

Kristina er ikke alene om å ha de smertene. Du er ikke alene om å ha de smertene – og du trenger ikke å ha det sånn, heller. For når du får lært kroppen din å støtte og stabilisere deg opp, da trenger ikke du å komme og ta behandlinger. Noen ganger kan det være godt å få løsnet opp på spenningene så du kan komme i gang med trening – men du kan også gjøre mye selvbehandling hjemme, dersom du nå lærer deg å bruke kroppen din riktig. 

Del med meg i kommentarfeltet: Er jeg helt på jordet, eller traff jeg noe, så du kjente at dette her kjenner jeg meg igjen i?

Og om du kjente deg igjen i dette, så vil jeg du skal vite at du kan endre dette nå. 🌸

Du kan ikke fortsette å gjøre det samme, for da vil ingen endring skje.

Men ved hjelp av at du lærer deg å bruke kroppen din i hverdagen din, setter av noen få minutter hver eneste dag til å bruke kroppen din riktig, så vil du få mye mer igjen i andre enden. Du vil få mer overskudd så du kan gå lengre turer, hoppe på trampoline, bruke kroppen din uten at du hele tiden kjenner at bekkenet ditt er der å melder seg .

Jeg vet hva jeg skal jobbe med med Sterk Mamma-jentene nå. Vet du hva du skal jobbe med, for at du skal få den effekten du ønsker??


Marianne