Mammaer har en tendens til å havne lenger, lenger og lenger bak på lista over TID. Det å få tid, og det å bli prioritert. Og en av årsakene er kanskje at vi selv har begynt å nedprioritere oss selv og prioritere opp alle andre. Så går vi kanskje rundt og ergrer oss litt over at det er sånn: Noen må jo se meg, jeg trenger tid, jeg kjenner jeg er så sliten!

Men hvem sitt ansvar er dette, egentlig? At du får den tiden du trenger til å bygge deg opp, til å hvile, til å gjøre de tingene du trenger for å være den gode personen du er, og den mammaen du er?

Hva er neste skritt?

Det er nemlig løsninger til at du skal få leve det livet du vil leve, også som mamma. Så hva er det neste skrittet for å løse det nå, for deg? Har du tenkt over det? Det at du ikke har tid til å trene, det at du ikke får sove nok, det at du ikke har tid til å gå ut med venninner.

Jeg vet ikke hva du savner, men noe av det jeg ofte møter hos mine kursdeltagere, både de som kommer hit til klinikken, men også i «Sterk Mamma», er mangel på tid og rom. Fordi barna er syke, mannen må jobbe, jobben krever – og så havner de lenger og lenger bak på lista. Til og med katten havner de bak!

Men hva om du er omgitt av muligheter, og bare trenger å legge merke til de mulighetene? Hva skjer da?

Respekt for deg selv

En klok venninne sa til meg en gang at den første som må ha respekt for jobben, eller deg, er deg selv. Hun sa dette i sammenheng med jobb, men jeg synes det passer veldig bra i andre sammenhenger, også.

Jeg vet ikke hvordan det er hjemme hos dere, men hos oss kan gjerne mannen min si at han skal ta ungene, og så begynner de å gråte, eller de slår seg, og vips! så var jeg der allikevel. Jeg har gått i den fella hundre ganger. Han var der, ungene hadde det bra, han hadde klart å fikse det såret – allikevel blandet jeg meg opp i det.

Respekt for egen tid – be om det du trenger

Det å sette seg selv opp på prioritetslisten, det å respektere sin tid, tror jeg er noe av det viktigste vi kan gjøre. Og ikke bare det, men også kanskje be om det du trenger, rett og slett være litt ærlig.

For hvor mye lettere er det ikke å gå og kjøpe en bursdagspresang når du vet hva den andre personen ønsker seg? Enn å gå rundt i butikken, titte og lure … Jeg ønsker meg denne! Ganske mye enklere.

Booke inn deg selv

Jeg tror vi har noe å lære av det. Det å huske å sette ønskene våre opp på agendaen. Kanskje be om tid, til og med? Booke det inn sånn som du ville ha booket inn et møte på jobben, eller som du ville ha booket inn treningen til barna. For du er like viktig!

Og når du først har booket det inn, kan ting skje. Planer må endres noen ganger. Vi kan justere, evaluere og endre. Det kan vi også med dette. Tiden til å trene. Tiden til å tøye. Tiden til å sitte på toalettet ferdig. Sove litt ekstra. Typiske ting som vi mammaer ikke gjør. Få det inn i kalenderen på lik linje med alle andre avtaler. Jeg vet du kommer til å bli en hundre prosent bedre mamma om du gjør det.

Du er viktig!

Og når det kommer opp noe, for ja, ting kommer opp, så prøver du å finne en måte å fortsatt holde avtalen din på – og hvis det ikke går, så finner du et nytt tidspunkt. På lik linje som det du gjør med arbeidsoppgavene dine. Når du har en deadline på jobben, så kan du kanskje flytte deadlinen, men du kan ikke droppe arbeidsoppgaven. Du kan heller ikke droppe deg, og det skal du heller ikke gjøre. For du er viktig, og du må huske det!

Det å sette av tid til å bygge seg opp og trene er godt for deg, for helsa di, for det mentale. Det å komme seg ut og gå en tur hjelper ikke bare for muskelspenninger, det hjelper også for hodet. Du trenger det.

Hva kan du endre på?

Så hvilken ene ting kan du flytte på av dine hverdagsvaner som kan åpne opp en ny mulighet for deg?

Ja, ut av hamsterhjulet, finn den ene tingen du kan endre på i din hverdag som kan åpne opp nye muligheter for deg. Kan du reise litt tidligere på jobben? Kan du gå hjemom før du henter barna? Kan du gå og legge deg litt før?

Finn dine rom. Finn én ting. En type hverdagsvane som du kan endre på, som kan skape rom til deg.

Opp på prioritetslista!

Det her vet jeg du får til. Jeg vet at du kommer til å få det til perfekt. Få deg ett hakk lenger opp på prioritetslista, så du får prioritert de tingene som er viktige for deg. Hvile med god samvittighet, møte venninner med god samvittighet, trene med god samvittighet, spise maten og tygge den ordentlig – gjøre de tingene som du trenger.

Hva trenger du?

Ikke sammenlign deg med alle andre på Facebook, men sammenlign deg med deg selv og hva du trenger. Hva er det du ønsker akkurat nå?

Og et lite tips på veien for å få partneren eller ungene med, er å gi dem noe som de også trenger. Kanskje skryte litt av dem, takke dem for at de er der.

Kommuniser med deg selv

Kommunikasjon er nøkkelen til veldig mye her i verden, og når vi begynner å kommunisere med oss selv, og ikke bare si: Det er ikke mulig, det er ikke mulig – men begynner å finne den ene tingen som du kan endre på av vanene dine, så blir det helt topp.

Så du som synes at du ikke har tid, at du aldri får tid alene, at du er så sliten: Hva er det neste? Det neste skrittet som løser dette ?

Marianne