Nå skal jeg dele en hemmelighet med deg – en hemmelighet som jeg har hatt helt siden jeg var liten. En hemmelighet som har fulgt meg gjennom livet: Jeg elsker hockey-pulver … Og jeg gjør det fortsatt! Skikkelig grisete, skikkelig digg, veldig rart – ja, det er mye med hockey-pulver.

Det er kanskje ikke hockey-pulver dette skal handle om – MEN det er noe med det vi gjorde da vi var små, som vi nå også skal ta med oss inn i det voksne livet vårt. For ja, hockey-pulver har mye bra med seg – og det hadde barndommen din, også. Og det er noen strategier som vi har tatt med oss fra da, gjennom hele livet og hit vi er nå. Vet du hva en av de strategiene er? Vi stilte så mange spørsmål!

De strategiene vi nå skal snakke om, de fire stegene, fire måter vi løste ting på – det er de du nå også trenger for å få en mammakropp som fungerer. 

Du vet den vonde ryggen. Du vet den stive nakken. Du vet den magen som gjerne skulle vært litt mer trent – men som du kanskje ikke er så himla glad i å trene … Den bekkenbunnen som … bare er sååå kjedelig …

For å oppnå en rygg som fungerer, så må du gjøre noen øvelser. Ja, for du må gjøre noe. Jeg kan ikke endre det for deg, og ingen andre kan det heller – du må gjøre det. Men det blir så utrolig mye lettere når du gjør disse fire tingene!

https://youtu.be/FdaIoiG9-Bw

1. Still gode spørsmål!

Det å stille seg gode spørsmål gir gode svar. Da vi var små, lurte vi på: Hva er hockey-pulver lagd av? Hvordan er det sammensatt? Hvorfor smaker det sånn? Hva er det som gjør det sånn? Barn har 101 millioner spørsmål, som gir dem svar. Og til de får det svaret som de forsto og som de trengte, så kommer de til å stille det samme spørsmålet. 

Det, kjære du, skal vi også gjøre. For når magen din står ut – spør deg selv: 

🌸 Hva gjør at magen min går innover?

🌸 Hva er det som gjør at magen min går utover? Når på dagen går magen min utover?

🌸 Hva er det som avlaster ryggen min? Hva er det som gjør at ryggen min får mer vondt?

De spørsmålene vil gi deg svar. Dessverre er vi på jakt etter det svaret uten å stille spørsmålet veldig ofte som voksen. Vi er mer opptatt av å konstatere enn å stille spørsmål. Og det som er så skummelt med det, er at vi lukker alle lemmer. Vi ser  lite – kanskje ingenting.

Ved å stille oss selv gode spørsmål, så får vi gode svar. For eksempel: Hva gjør at jeg får mer vondt i ryggen? Jeg får mer vondt i ryggen av å bøye meg framover. Jeg får mer vondt i ryggen av å kle på barn mine. 

Gjør mindre av det – eller spør deg selv: Hvorfor får jeg mer vondt i ryggen når jeg kler på barn  mine enn når jeg kler på meg selv? Hva er forskjellen? Hvorfor står magen min mer ut på morgningen enn på kvelden? Hva er forskjellen?

Det å stille seg selv gode spørsmål gir veldig ofte svarene du trenger. Og det å stille gode spørsmål, enten til deg selv, eller hvis du ikke finner gode svar hos deg selv; still dem til andre, i stedet for å si: Sånn er det bare … 

For nei, det er ikke bare sånn. Det er en grunn til at det er sånn – og ved at vi nå stiller gode spørsmål og gir oss tid til å svare, så vil du finne disse svarene på en helt annen måte. 

2. Øv!

Nummer 2, som du nå skal tillate deg, og som vi gjorde da vi var små, var å øve. Som liten tillot vi oss å ikke mestre. Vi tillot oss å kløne med å få åpnet den boksen. Vi tillot oss å ikke få til ting med en gang, men heller å be om hjelp. Det, kjære du, får vi mammaer også lov til å gjøre.

I Sterk Mamma-gjengen kommer du til å se at det er jenter som ber om hjelp, og så får du hjelp fordi de ba om hjelp. Du visste kanskje ikke at du hadde det spørsmålet som de andre jentene hadde – men da du hørte det, og du hørte svaret, så tenkte du: Aha! Er det derfor det er som det er!

Det å tillate seg å øve er viktig for at du skal få en tett, sterk og smertefri mammakropp. Og det er det vi øver på i Sterk Mamma. Vi begynner ikke med kompliserte, avanserte øvelser – f.eks. at du hopper opp i splitt ala jumping jacks … Krise!

😵 Jeg får vondt i ryggen, lekkasjer, magen tyter ut …

Men hvordan kan du øve deg på det? Jo, du kan øve deg på å få på bekkenet og magen, du kan sette på pusten, du kan øve deg på å ta bena ut, du kan øve deg på å bevege armene. Du tar det steg for steg, gjennom hele kroppen, og så får du det til. Maren er et levende eksempel på det – så se gjerne videoen som du finner her. 

3. Se mulighetene!


 Når vi tillater oss å se muligheter til å øve, til å se feilene vi begår, til å mestre og til å være stolte over det vi får til, så får vi også en helt annen mestring. Det handler mye om å være leken og fri. Vi mammaer er alt for mye satt i et mønster der vi skal kunne selv: Vi skal ikke stille spørsmål, for dette skal vi kunne selv, vi skal ikke øve, for dette skal vi kunne fra før, vi skal ikke lære noe nytt, for vi skal gjøre det vi allerede har gjort … 

Vi tar bort friheten og samler oss i noe som er litt trangt, i stedet for å øve, slik vi vil at barna skal gjøre: Tillate dem å se muligheter og tillate dem å være seg – akkurat som du er deg. 

For vi har mye erfaring. Du og jeg har mye erfaring som mammaer, som kvinner. Vi har bygd opp en erfaringsbank gjennom alle de årene vi har levd. Og helt fram til i dag har du gjort så godt du kan utfra de forutsetningene du har. Og det kommer du til å gjøre i morgen, også: gjøre så godt du kan utfra de forutsetningene du har.

4.Lag rutiner

Men når vi tar oss tid til å studere litt og se:

🌸 Hva slags hverdagsrutiner er det jeg har? 🌸

🌸 Hva er det jeg gjør hver eneste dag? Jo … jeg sitter ved et bord – da legger jeg en øvelse oppå der. Jeg pusser tennene – da legger jeg en øvelse oppå der. Jeg tar ut av oppvaskmaskinen – jeg legger en øvelse oppå der.

For ja, vi har mange fine rutiner. Vi har fått de rutinene fra at vi har tillatt oss å prøve og feile. Bør jeg stå opp så tidlig, eller bør jeg stå opp seinere? Hva er best for meg? Jo, dette er best for meg – og så står du opp på det tidspunktet. Vi har stilt oss selv spørsmål: Når er det best å stå opp? Og fått et svar. Du har testet, du har sett om du måtte ha de fem minuttene eller ikke.

Gjør en investering

Vi øver. Vi har sett mulighetene. Men hm … Ja, men hvis jeg sykler i stedet for å ta t-banen – sparer litt tid … Vi har sett mulighetene igjen. Vi har studert livene våre. Og det, kjære du, er akkurat det vi nå skal gjøre i Sterk Mamma. Det er akkurat det vi skal gjøre sammen. For du fortjener en tett, sterk og smertefri mammakropp. Gjør du ikke? Du vil ha det – ikke sant?

Så spør deg selv: Hva ville jeg gjort for barna mine om de hadde de problemene jeg har nå? Hva slags investeringer hadde jeg gjort? Hva slags spørsmål hadde jeg stilt? Hvilke grep hadde jeg tatt?

For utfordringen med hockeypulveret kom ikke av seg selv. Ingenting kommer av seg selv. Det kommer av en investering. En investering i tid, midler og innsats. Og alle de tingene har du i deg. Så tillat deg å stille spørsmål. Tillat deg å øve. Tillat deg å se mulighetene, og tillat deg å studere, enda en gang:

🌸 Hva er det jeg gjør?

🌸 Hva kan jeg gjøre annerledes?

🌸v Hva er bra? Det er da du får akkurat det du ønsker i livet ditt. 

Jeg gleder meg til å lære DEG enda mer om dette, dele med deg mer om hva som har fungert for meg og tusenvis av kvinner allerede. For jeg vet at du kanskje kjenner deg litt alene om å ha de lekkasjene. Det er litt flaut å ha de problemene. Det er kanskje blitt litt godkjent å ha de vondtene. Men nei. Du trenger ikke ha det sånn. Du kan endre deg – og jeg lover deg at jeg skal holde deg i hånden hele veien. 

Sees snart!

Marianne