Johooo! Det er striper på graviditetstesten! Du er gravid! Og det er bare å nyte – enten dette er første, andre, tredje, fjerde – ja, femte barn. Nyt det! Og ta vare på kroppen din. Kroppen din er helt fantastisk som lar deg gå gravid, som lar deg bære frem et barn og føde et barn. Wow, sier jeg bare. Du må bare se denne videoen (lenke), den er helt fantastisk, det er utrolig å se magien inni der.

Hvordan ta vare på deg selv under svangerskapet?

Jeg har lyst til å dele noen tips med deg i dag, på hvordan du kan ta best mulig vare på kroppen din under svangerskapet. For det ertungt. Mannen din ville også synes det var tungt å få plassert en 10-20-30 kilos sekk på magen, og så skulle han leve livet normalt. Og for at du både skal holde deg best mulig under svangerskapet, men også komme deg fortest mulig tilbake igjen etter svangerskapet – ikke for at du skal se ut som en supermodell, men for at du skal funke i hverdagen din – så må du følge disse tipsene.

Ta vare på deg selv, lytt til kroppen din – og tren bekkenbunnen

Det første er at du må ta vare på deg selv. Ikke glemme deg selv, ikke stresse, ikke gjøre masse greier, men lytte til kroppen din. Det erlov å ta seg en liten lur; kroppen din driver og lager noe fantastisk, og du blirmer trøtt. Og mens du først ligger der på sofaen, så begynn å knipe bekkenbunnen din – vær så snill! Når du jobber med bekkenbunnen din, vil du jobbe mye med stabilitet inne i bekkenet, noe som gjør at du får sjeldnere vondt i bekkenet, det holder mye lenger, du tisser ikke på deg, du får ikke nedpress på samme måten, du promper ikke like mye – og så er det mye lettere under fødselen. For når du vet hvordan du skal spenne en muskel, så vet du også hvordan du skal slappe av i en muskel.

Bli med på foredraget så får du lære noen geniale øvelser. 

Jobb videre oppover

Og når du først har fått på bekkenbunnen, så jobb gjerne videre oppover i magemusklene, også. For det man ser, er at de som har jobbet med bekkenbunn og mage (ikke situps og planke), de holder seg bedre under svangerskapet. De kommer seg også fortere, og de får ikke like fort diastase, heller; når de rette magemusklene dras ut, får du en glipe mellom, og de som har trent, får mindre sannsynlighet for at den glipen skal bli så stor. Godt argument for å trene! Alle øvelsene du finner her inne på Mammaklinikken er trygge for deg. De som er mageliggende, som du kanskje kjenner at ikke funker akkurat nå, finner du bare et alternativ for. Ellers kan du bare kjøre alle disse øvelsene – det ertrygt og godt for deg, du må bare lytte litt til kroppen din. Så tren bekken og mage.

Tenk på holdningen din

Det andre jeg vil du skal gjøre, er å tenke på holdningen din. For når du får den store magen foran, så vrir du ut beina, du blir mer svai i korsryggen, du synker litt sammen – og så får du den dårlige holdningen. Og dessuten litt større pupper som også drar oss fram. Det gjør at mange får mye vondt, de blir veldig trøtte og slitne bak i ryggen, de kjenner spenninger i rumpa – og da er det viktig å tenke på holdningen og prøve å holde seg oppe. Det finnes enkle triks til hvordan du kan få en god holdning, og de finner du her –begynn gjerne å bruke dem allerede nå.

Ta forebyggende behandling

Som jeg sa: Vi vrir ut beina, vi blir mer svaie, muskulaturen blir veldig trøtt og sliten – og ja, den hadde blitt det på mannen din også om han skulle hatt en sekk på magen. Så ta gjerne en forebyggende behandling. Ikke la det få gå alt for langt. Ikke tenk at det bare er sånn å gå gravid. Nei, kroppen din skal funke! Du skal funke både under svangerskapet, under fødsel og etterpå. Så det å få løsnet litt opp på spenninger, det fortjener du. Få løsnet litt, massert litt opp, trykket ut spenninger, tøye litt på rumpa, korsryggen, så du holder deg myk og smidig – det er gull verdt under svangerskapet, det senker sykefraværet, det gjør deg sterkere og gjør at du er i bedre form under svangerskapet, fødselen og etterpå.

Gå turer

Det å gå turer er også veldig bra. Fortsett gjerne med den treningen du allerede holder på med nå, men pass på at du har bekken og mage på. Men orker du ikke så mye, så gå i alle fall en tur. Det å gå tur, slenge med armene, er veldig undervurdert. Det gjør så utrolig mye for kroppen din. Du vet, den stive nakken du kjenner, kroppen føles tung og kjip noen ganger: Gå deg en liten tur, tenk på holdningen din, se på ting rundt deg – og jeg VET at du kommer til å sove bedre i natt!

Rull deg over på siden

Og nå som du er gravid, og også de ti første ukene etter at du har født, så må du følge dette tipset: Når du skal legge deg ned og reise deg opp, fra gulvet, senga og sofaen, så prøv å rulle deg over på siden og så reise deg opp. Da får du ikke så mye drag i området mellom de rette magemusklene, og diastasen blir gjerne ikke så ille da, heller. Den gror jo gjerne av seg selv, også, de første 8-10 ukene – men da er det viktig å rulle seg over på siden, og også gjøre de treningene jeg har delt med deg litt høyere opp i innlegget.

Nyt svangerskapet!

Gjør du dette, så kommer du til å få et fantastisk svangerskap som du kan nyte; du kommer til å nyte de små sparkene og ynkingene, og så kan du bare kose deg og glede deg til å bli mamma. Det er helt fantastisk, livet ditt kommer aldri til å bli det samme, men du kommer aldri til å savne det du hadde, heller.

Er du klar? Kos deg med svangerskapet, og del gjerne med meg i kommentarfeltet hvor langt du er på vei.

Marianne