Her er øvelsene jeg snakker om : mammaklinikken.no/godholdning

Jeg er helt sikker på at du ikke har fått med deg at alle disse tingene påvirkes av din holdning. Veldig mange snakker om at de vil ha en god holdning fordi det vil se bra ut, men hadde du fått med deg alle disse fordelene i tillegg, så vet jeg at du hadde fått en helt annen fart på det å jobbe med holdningen din.

God kroppsholdning påvirker ikke bare hvordan du ser ut.

For det å ha en god kroppsholdning påvirker ikke bare hvordan du ser ut. Ja da, du har lov til å tenke på det også, men det er med på å påvirke så himla mye mer. Vi skal snakke litt om bekkenet, for bekkenet påvirkes av det. I tillegg påvirker holdningen din musklene og skjelettet ditt, det påvirker magen din og det påvirker lungene dine.

Og en siste ting som er veldig viktig: Jeg er jo naprapat og har jobbet med tusenvis av kvinner, og er det én ting jeg ser gang på gang, så er det at vi faller fort litt sammen når vi har fått barn. En av årsakene er at magemusklene ikke er med og støtter oss. En annen årsak er at vi jobber mye foran kroppen og er vant til å ha armene foran kroppen hele tiden, sånn at kroppens posisjon har havnet litt ut av det tyngdepunktet som vi egentlig ønsker.

Klassiske tegn på at du har en dårlig holdning.

Det å føle at vi synker litt sammen oppe mellom skulderbladene, at magen står litt ut og vi blir litt svaie i ryggen, eller at rumpa forsvinner helt, er klassiske tegn på at du har en dårlig holdning. For holdningen din er med på å påvirke hvordan musklene dine fungerer. Og når du har en god holdning, så vil du faktisk bli sterkere, tro det eller ei. Du vil føle deg sterkere når du har en god holdning, og muskulaturen din vil få mindre spenninger.

Mye av de spenningene som sitter i nakke og skuldre, i armer og i korsryggen kommer av at vi står og går feil. Litt på samme måte som hvis du hadde hatt en strikk og dro i den hele tiden, så hadde den strikken til slutt røket. Det samme er det med muskulaturen din, så derfor er det ekstremt viktig å ha en god holdning, noe som vi på en veldig enkel måte kan jobbe med uten å skyte fram puppene, sånn som mammaen min lærte meg – det finnes bedre metoder for det. 

Hvordan magen din ser ut har faktisk veldig mye å fortelle

Det en ting som også skjer med en kvinnekropp, så er det jo den magen. Det har vært mye snakk om mage. Magen som står litt ut, magen som ikke fungerer, det er så mye luft, jeg har dårlig fordøyelse – mage og tarm er så mye mer enn bare utseende. Vi skal få lov til å bry oss om hvordan vi ser ut, for hvordan magen din ser ut har faktisk veldig mye å fortelle om hvordan den fungerer. Og er det en ting jeg tror at både du og jeg ønsker, så er det å ha en kropp som fungerer i din og min hverdag.

Når vi står mye, så faller magen fort litt ut, og det er veldig vanskelig å komme i kontakt med den og bruke den riktig i de tingene vi gjør. Og når magen går ut gang på gang og det er vanskelig å få kontakt med den – hva skjer da? Ingenting. Den vil fortsette å være der, og den vil fortsette å falle mer og mer ut.

Magen din er en av de viktigste veggene for å stabilisere overkroppen din. Derfor er det mye snakk om det å trene core. Core trener du hver eneste dag. Du trenger ikke å sette av tid til å trene dersom du bruker kroppen din riktig. Dette har jentene i Sterk Mamma vist gang på gang. Og jeg vet at du kan oppnå de samme resultatene som de har gjort.

Test selv nå

Hvis du legger en hånd i siden og en hånd innunder magen og står med litt dårlig holdning, og så tenker du på at noen drar deg i håret – så er jeg helt sikker på at du kommer til å kjenne at magen din innunder navlen går litt mer inn, og at du kjenner med hånda du holder i midjen at du får litt fastere muskulatur. Dette er fordi magemusklene dine gjerne vil jobbe med deg. Og når du får rettet deg opp, så er det lettere å puste og du får bedre kondis.

I denne posisjonen, der magen kan jobbe og du til og med kan ta dype pust, så vil også magen din bli massert. Tarmene dine trenger å få massasje for fordøyelsen, både for å få luft og avføring gjennom systemet. Derfor er det viktig å puste med magen. Det er altfor mange som puster høyt oppe – men ja, det er vanskelig å puste langt nede når vi har en dårlig holdning. Ser du hvordan allting henger sammen?

Bekken og holdning

Men vi gir oss ikke her. Mange av de kvinnene jeg jobber med, både på klinikken og i Sterk Mamma, sliter også med lekkasje. Det å kjenne på at man ikke er sterk nok, det å kjenne på nedpress i bekkenbunnen eller at det kommer noen dråper, er også veldig vanlig.

For bekkenet ditt er som et glass vann:

Hvis vi holder et vannglass rett, så fungerer det ganske fint. Begynner vi å tippe det den ene veien, så renner det over – og tipper vi det den andre veien, så renner det over. Det samme er det med bekkenet ditt: Bekkenet ditt liker å være i en posisjon rett innunder deg – men tipper du deg fram, så renner det over, og tipper du deg bak, så renner det over. Og det er grunnen til at det å jobbe med holdningen har så sinnssykt mye mer å si for bekkenbunnen din, styrken din og kontrollen din enn du aner. 

Jeg legger inn noen øvelser her, så du kan laste disse ned og se på dem nå. For det er ikke mye som skal til for at du skal få en bedre holdning. Og ved å øve på dette i de hverdagslige situasjonene som du har, f.eks. når du er ute og går, og står og venter på rødt lys, når du står i kø, når du venter på en heis, når du venter på at kaffevannet skal koke, når du ser deg i speilet – du finner en trigger, en hverdagssituasjon, og så legger du det oppå noe du driver og øver på – så får du dette veldig fort inn.

Det å stå riktig handler ikke om å stå veldig framoverlent, det handler ikke om å jobbe masse med ryggen (så du blir trøtt og sliten mellom skulderbladene), men det handler om å finne en balanse mellom framside og bakside, sånn at du står i et lodd. Det er rett og slett som en tråd som går fra toppen av hodet, rett ned midt i kroppen og ut via skjeden og rett ned i gulvet, og at den tråden eller det loddet er i vater. 

Hvis du har fått med deg alt dette, så har du nå skjønt at holdningen din påvirker magens utseende, magens funksjon, tarmens funksjon, musklene dine (om de er stive og støle eller om de er sterke), kondisen din, bekkenbunnen din, og det påvirker også humøret ditt. For bare kjenn så mye bedre humør du blir i av å rette deg opp, i motsetning til når du synker sammen. 

Noen små justeringer, og du er i gang! Jeg vet at du kommer til å få til dette – så øv deg på å justere litegrann, ikke masse. Er det uvant? Ja, det er det. Men fungerer det? Så absolutt! Bare test, da vel – om magen din kommer mer på når du retter deg opp. Test og ta ett knip med dårlig holdning og ett med god holdning, og jeg vet at du kommer til å merke forskjell.

Endringene skjer i hverdagen din. Hver eneste dag bruker du kroppen din, og det er det du trenger å lære deg. Hva du gjør de ti minuttene du trener er én ting, men hva du gjør alle de andre timene i løpet av døgnet er det som har alt å si for hvordan du skal fungere.

Nå gleder jeg meg til å høre fra deg hva du skal bruke som din motivasjonsknagg, for at du nå skal fokusere på din holdning. Er det bekkenet? Magen? Ryggsmertene? Utseendet? Kondisen? Eller rett og slett humøret?

Del med meg – jeg gleder meg til å se!


Marianne