Forrige uke snakket jeg om korsryggen, om at magen din og korsryggen din, hvordan du står osv., henger sammen med de smertene du har: den trøttheten, slitenheten, krampene, at du må støtte deg på lårene for å reise deg opp igjen. Så jeg håper du tok magetesten og at du har fått sjekket ut den holdningsvideoen jeg delte med deg sist. Hvis ikke du har fått gjort det, så gjør det i alle fall nå.

Jeg har også lyst til å dele noen tips med deg på hva du selv kan gjøre for at ryggen skal bli bedre (annet enn å stå bra):

Stram muskulatur

Det jeg ser at mange har problemer med, er at muskulaturen inni i hofta er altfor stram. Du har en muskel som går fra innsiden av lårene, opp og inn i bekkenet, og videre bak i korsryggen. Denne muskelen bruker du til å løfte benet med, og har du ikke sterk nok bekkenbunn og mage, så bruker du hofteleddsbøyeren veldig mye i stedet for. Den muskelen blir også mye kortere når du sitter, for da er den i forkortet posisjon, og derfor er det en del som går med rumpa ut når de skal reise seg opp igjen.

Siden muskelen går fra innsiden og hele veien bak i ryggen, så er det også mange som har spenninger i denne muskelen som gir seg utslag bak i ryggen i stedet for. Og da kan du behandle og fikse og ordne så mye du vil bak – men hvis du ikke fokuserer på framsiden, så vil det ikke bli noe bedre.

Muskulaturen må tøyes

Hvis du da hadde kommet til meg, som naprapat, så ville jeg ha jobbet med å trykke ut spenningene inne i hofta, jeg ville ha sett på hvordan spenningen er på utsiden av hofta, bak på rumpa og opp i korsryggen, så du får en god balanse og fin flyt. Jeg ville også mest sannsynlig ha sett på innsiden av lårene dine, for å ha muskulaturen i dynamikk.

Noen kjenner det mer i symfysen, noen kjenner det foran på hofta, at det føles stramt der, noen kan ikke skritte ut – og andre kjenner det som vondt i ryggen. Så kjært barn kan gi veldig mange plager. Derfor har jeg lyst til å gi deg et lite tips på hvordan du selv kan tøye den.

Hva kan du gjøre selv?

Jeg vil anbefale at du tar et lite utfall, går ned, og tenker at det bakre låret skal helle rett nedover. Så tar du rumpa innunder deg, vipper deg litt fram, ikke med ryggen, bare i bekkenet så du bruker magemuskulaturen, og så tenker du at framsiden av hofta går opp og fram, altså at du skyter deg opp og fram. Spenn gjerne rumpa litt, og ikke ha det bakre benet langt bak. Inn med rumpa, skyt skrått opp og fram, og du vil kjenne at det strekker litt på innsiden av hofta.

Noen ganger kan det være litt vanskelig å få tak i denne muskelen. Da kan du legge deg på spisebordet, bøye opp det ene benet og ta tak rundt kneet, ha den andre rumpeballen hengende utenfor, og la den gå bakover. Kanskje du trenger hjelp av mannen din – men jeg er helt sikker på at han vil hjelpe deg.

Hofteleddsbøyeren er til mye besvær, spesielt når du har for lite kontakt i bekken og mage, og når vi sitter mye. Så hvis vi bruker hofteleddsbøyeren i stedet for ryggen og magen, sitter mye eller er for mye i forkortet posisjon, f.eks. sykling, så kommer den til å gjøre vondt.

Tøy hofteleddsbøyeren din i 40 sekunder, tre ganger om dagen – og så tenker du på magen din og holdningen som vi snakket om sist, så blir dette bra.

Gleder meg til å dele ennå mer med deg 🙂

Marianne