Du lurer kanskje på hvorfor du ser gravid ut?
Hvorfor den magen din blir så veldig stor på kvelden, hvorfor den henger innunder navlen og hvorfor ikke noe funker?
Hvorfor funker det ikke å ta situps, hvorfor blir ikke magen slankere selv om du har slanket deg?
Hva er det som egentlig har skjedd med de magemusklene, og hvorfor lever magen sitt eget lille liv?

Dette er de første øvelsene du bør starte med. Hvorfor skal jeg fortelle deg. Du kan se videoen eller lese teksen under 🙂

 Click here to subscribe

Som en tøyd strikk

Jeg vil bruke en strikk for å illustrere hva som skjer når du går gravid. Når du blir gravid, så har du magemusklene tett inntil deg, som en stram strikk. I takt med at magen din blir større og større, så dras magen din utover, og de rette magemusklene dine begynner samlet foran og går skrått utover. Når du har gått gravid i ni måneder og magemusklene dine har blitt dratt utover som en strikk, og barnet så blir født, hva skjer da med «strikken»? Jo, den henger og slenger, langt nede. Magen blir bare som en pølse som henger og slenger og lever sitt eget liv, og når du bøyer deg fram bare detter den ut, du har ikke støtte i ryggen eller noen ting – og det er rett og slett fordi magemusklene er «der ute». Men hvorfor er de der ute? Hvorfor i alle dager kan de ikke bare hente seg inn igjen, bare – svupp! – gå tilbake igjen?

Hjernen kobler seg av

Grunnen til at magemusklene dine ikke går tilbake igjen, er flere. En ting er at når magemusklene blir dratt ut, så er det som en tøying, og du vet at når du tøyer i nakkemuskulaturen, så blir du etter hvert lei av det. På samme måte skrur hjernen din av kontakten med de magemusklene som blir dratt ut, for at du ikke hele tiden skal gå og kjenne på den strekkingen. Derfor er det veldig viktig å begynne med å få koblet på hjernen for å få på de dype magemusklene dine igjen.

Diastase – delte magemuskler

En annen ting som kan være årsaken til at du ikke får kontakt, er at de rette magemusklene går til siden, og mellom de magemusklene har du en slags «tyggis», bindevev. noen ganger ryker det bindevevet, og det vil si at du får en diastase, slik at de rette magemusklene ikke henger sammen mer. Og når de henger på hver sin side, er det vanskelig å jobbe med dem. Når du tar en situps, kommer det opp en slags pyramide, eller et søkk ned i magen, i stedet for at du har noe som holder deg inne og støtter deg opp.

Jeg trener, men ser fortsatt gravid ut. Hvorfor?

Men når du da begynner å slanke deg, når du begynner å trene og bevege deg, hvorfor går da ikke magen tilbake? Hvorfor i alle dager må man fortsette å se gravid ut? Det er veldig ofte slik fordi du ikke har kontakt med magemusklene, de lever sitt eget lille liv. Veldig mange mammaer klarer faktisk ikke å spenne magen. Jeg vil at du skal gjøre to ting nå.
1: Gå inn her og test om du faktisk har diastase, for det kan være årsaken til at du ikke klarer å spenne.
2: Test hva som faktisk skjer med magen din når du prøver å spenne den. For en muskel som strammes skal jo gå sammen, og en mage som strammes skal helst gå innover. Men på utrolig mange mammaer, på kanskje ni av ti av de mammaene som kommer hit til meg på klinikken, så går magen ut når jeg ber dem spenne magen, i stedet for inn. Hver gang de (og du) skal løfte et barn, så går magen ut, hver gang du skal ta en situps, så blir du veldig stiv i skuldre og nakke, du blir stram oppe i mellomgulvet, og så går magen ut innunder navlen.

Click here to subscribe

Hvorfor kommer magen ut på kvelden?

Hvis du hele tiden prøver å jobbe med det å holde magen inne, f.eks. ved å holde pusten, noe som gjør at du bare blir stivere oppe i nakken, eller når du trener og magen går ut i stedet for inn, så blir det ikke så lett for muskulaturen å klare å holde den inne til vanlig, heller. For vi klarer jo å holde den inne, suge inn magen litt, ved å holde pusten, men det går liksom ikke i det lange løp. Da blir vi veldig slitne. Og det er derfor magen din kommer ut i løpet av ettermiddagen og kvelden. Noen har magemuskler som klarer å holde inne riktig og brukes ved pust på formiddagen, mens andre holder inne med de ytterste magemusklene, og når de ytterste magemusklene begynner å bli slitne, faller magen ut. Det er rett og slett ikke nok energi til å sende signalene ned til magen om at den skal holdes inne.

Og når den slappe strikken henger nede på livet og tarmene og magesekken fylles enda mer fordi man spiser, og strikken ikke er så stram, så skal det ikke så veldig mye til for at den bare blåser seg ut. Magen din fylles innvendig, og så løftes den ut. Og når magen står ut, så får man faktisk også ofte tarmproblemer, både når man har en slapp magemuskel og delte magemuskler (diastase), som mer luft, forstoppelse og så videre. For når magen er langt ute, kan den ikke massere tarmene dine og få ting ut, den får bare fylle seg opp og leve sitt eget liv. Og da blir også magen din større og du ser mer gravid ut.

Løsningen? Begynn med bekkenbunnen

Men jeg har løsningen til deg. Vil du starte på et nytt liv nå, der du ikke får de spørsmålene om du er gravid? De spørsmålene er det egentlig ikke lov å stille. Man skal egentlig aldri spørre folk om de er gravide. For det er ikke så veldig kult, verken for den som har stilt spørsmålet eller for deg som får det spørsmålet. Men vi kan jo ikke gjøre noe med andre, vi må gjøre noe med oss selv. Jeg må gjøre noe med meg, og du må gjøre noe med deg. De som stiller disse spørsmålene, får bare leve sitt lille liv. Men vi to, vi kan gjøre noe. Vi to kan starte nå på å få den magen litt mer innover. Og det første steget til en flat mage, en mage som er flat både oppe og nede innunder navlen, en mage som gir deg støtte og stabilitet, og som ikke gir deg spørsmålet om du er gravid, er faktisk bekkenbunnøvelser. For det å knipe riktig er alfa og omega for å få den magen din til å fungere.

Kjernemuskulaturen din består av muskulaturen inni ribbeina, altså diafragma, ryggmusklene dine, bekkenbunnmusklene dine og magemusklene dine. Situps kan du bare glemme, for du er nødt til å jobbe med bekkenbunnen din først. Det er først når du kobler den sammen med magemusklene dine, at du får den flate magen innunder navlen. Det er da den magen holder seg inne, selv på ettermiddagen, selv når du har luft i magen – det er da magen din blir sånn som den en gang var, eller kanskje til og med bedre! For bekkenbunnøvelser er gull.

Tre videoer som hjelper deg i gang

Men bekkenbunnøvelser er også vanskelig. Derfor har jeg laget tre videoer for deg der jeg lærer deg å finne hele bekkenbunnen din – for bekkenbunnen er ikke bare å knipe, det er ikke bare å kutte strålen. Så gå inn og last dem ned. For når du begynner med disse – med å koble på hjernen, sette på alle delene i bekkenbunnen og få hele bekkenbunnen til å være med, ikke rompa og lårene, ikke ryggen, ikke oppe i ribbeina, men innvendig – da er jeg sikker på at du kommer til å få en flatere mage enn det du har i dag. Jeg fikk i alle fall det. Selv om jeg ikke hadde stor mage før jeg fikk barn, så har jeg faktisk fått flatere mage innunder navlen etter at jeg begynte med de øvelsene som jeg skal dele med deg.

Er du klar for å slippe spørsmålene om du er gravid, klar for å slippe å ha en mage som står ut?
Gå inn og last ned videoene, og så sees vi på andre siden.

 Click here to subscribe

Jeg gleder meg til å jobbe med deg og venninnen 🙂

Marianne