Jeg hater den magen! Den bare står ut, den funker ikke, det er vondt å ta på den, den er ubehagelig, ingenting funker – Uæææææh! Den magen, den hater jeg!


Hva kan du gjøre om diastasen din eller mammamagen din er med på å påvirke din mentale helse etter at du fikk barn? Det er noe av det vi skal se på i dette innlegget. For ja, magen din påvirker deg på samme måte som andre ting i livet ditt påvirker deg.

Mage som lever sitt eget lille liv

Det å ha en diastase er kjempevanlig. Enda vanligere er det å ha magemuskler som ikke jobber helt som de skal jobbe: magemuskler som gjør at magen går litt ut, som gjør at den ikke funker, som gjør at vi føler at vi har den «bolledeigen», gravidemagen, at magen står ut og at den ikke lystrer. Det å ha magemuskler som fungerer og som støtter oss, er det ikke alle som har.

Dessverre er det sånn at de som har diastase og mammamage, noen ganger opplever akkurat dette: at magen lever sitt eget lille liv, at ingen øvelser funker, at det er et søkk du kan ta ned i og at du kan kjenne tarmene bevege seg; du kan kanskje til og med se det. Og det kan føles frustrerende for mange – spesielt om resten av kroppen din fungerer og har kommet tilbake til der den var.

Uvant, men helt naturlig – og aldri for sent å ta grep

Men det er ikke noe skam i det. Det handler rett og slett bare om at det er uvant for deg. Uvant på samme måte som det hadde vært uvant å farge håret mitt rosa. Det er noe som liksom kolliderer med meg, det er noe som ikke er helt meg.

Det å ha en mammamage eller en diastase, oppstår jo rett og slett fordi du har et trykk som kommer fra innsiden, av et voksende barn, som påvirker muskulaturen og bindevevet rundt omkring. Et trykk som både magen og bekkenbunnen får, og som ikke alltid bare helbredes kjapt og av seg selv.

Jeg prøver å beskrive det som at hjernen din skrur litt av kontakten til disse musklene. Hjernen din har ikke så veldig lyst til å kjenne på det, og det gjør at vi veldig ofte kan kjenne på denne diastasen og mammamagen lenge etter fødsel.

Jeg vil at du allerede nå skal vite at det aldri er for sent å ta ansvar for sin mammamage. Det er aldri for sent å gi mammamagen og diastasen sin den omsorgen og kjærligheten den trenger. Gjør det når du er klar. Men er du her nå, så tror jeg du er klar allerede. 


Slitne muskler

Mange av de som har mye diastase og har en mage som ikke fungerer, kan kjenne på ulike problemer som de både godkjenner og ikke vil godkjenne. Det å ha smertefull sex, det å ikke kunne gå med bukse fordi den klemmer på et område på magen som gjør at det er vondt, det å slite med å ha en god kroppsholdning – man synker sammen og blir trøtt i korsryggen, får vondt mellom skulderbladene og skuldrene bare henger framover …

Mange kjenner også på det å ha vondt i korsryggen og bekkenet, de kan kjenne på forstoppelse, og på følelsen av svak kjernemuskulatur. Alt dette kan være tegn både på det ene og det andre, men hovedsaken er at noen muskler jobber for mye, og andre jobber rett og slett for lite.

En kropp som fungerer i din hverdag

Som naprapat er jeg lidenskapelig opptatt av at du skal ha en kropp som fungerer – og at du skal få den kunnskapen du trenger, så du kan kjenne deg trygg. For verken en mammamage eller en diastase er farlig. Det er ikke noe farlig, stort sett, å ha hodepine, heller (hvis ikke det er en alvorlig grunn til at du får den). Men det er jo fortsatt ikke noe vi ønsker å ha. Og for en god del av oss så går ting tilbake av seg selv – men ikke for alle.

Det er der Sterk Mamma kommer inn. For det å ha en kropp som fungerer i din hverdag, er nøkkelen til at du skal kunne ha en kropp i kontroll. Det å vite hva du har å jobbe med, det å vite hvordan du skal bruke kroppen din, er en brikke som veldig mange glemmer – for vi er så langt framme i det å trene, gjøre og måtte, i stedet for å stoppe opp og kjenne: Hm. Hva er det som egentlig skjer her? Hva er status nede i magen min? Også det å bruke kroppen riktig i hverdagen vår.

For du trenger ikke å elske magen din for å slutte å hate den. Du kan begynne å forstå den, og du kan tillate deg å kjenne at de svakhetene, de kan helbredes ved at du gradvis begynner å akseptere og gradvis begynner å forstå.

Hva er sannheten for deg?

Det er lett å bli nedstemt over alle de bildene vi ser i sosiale medier, over alle som rett etter fødsel ser helt fantastiske ut, som har six-packen, og som viser at dette er jo bare lett … Nei! Det er ikke så lett for alle. Og de færreste av oss trener så mye så tidlig at vi har muligheten til det. For hva er sannheten?

Det å kjenne seg mislykket over noen som har gjort noe, en innsats som du ikke var villig til å legge inn – det fortjener du ikke å kjenne på. Det å kjenne at kroppen din er god nok som den er, det å kjenne seg hjemme i sin egen kropp og være i fred med sin egen kropp – det er det som er det viktigste. Og å da få lov til å elske sin egen mage, få lov til å være i kontakt med sin egen mage og samarbeide med den, er også viktig for andre ting som påvirker ditt liv.

Du fortjener å kunne gjøre det du vil

Når du har fått et barn, så er det viktig å bygge seg opp fra innsiden og hele veien ut. Hadde musklene til mannen din vært utsatt for de påkjenningene som kroppen din nå har vært igjennom, så er jeg helt sikker på at han hadde satt av mye tid og mye ressurser for å få en styrke som bringer han tilbake til de tingene han ønsket å gjøre.

Og det fortjener du, også. Det å ha den funksjonelle styrken som bringer deg tilbake til de tingene du ønsker å gjøre, og så du kan gjøre det lettere – det er det jeg ønsker å hjelpe deg med. Det er derfor vi er her nå.

For det å kunne gå en tur uten å ha vondt i ryggen, eller å være til stede og konkurrere i en idrett som du kanskje holdt på med, eller rett og slett bare stå og se på barna dine utøve idrett – det skal du som mamma kunne gjøre.

Med eller uten en diastase så kan du få kontakt med og kontroll på magen din – så du kan tillate deg å helbrede kroppen din, sånn at ikke den ene muskelen må jobbe for mye og begynne å grine, begynne å si fra at den har vondt og at du får de vondtene og det ubehaget som du gjør.

Gjør det i ditt tempo – din kropp er din

Det å kjenne at kroppen din er ulik fra andre mødres kropper, er også noe jeg vil anbefale deg å huske på. Hver og en av oss har hatt ulike svangerskap, og hver og en av oss har hatt ulike utgangspunkt før vi ble gravide, noe som påvirker tidslinjen som det tar for deg å leges.

Du skal gjøre dette i ditt tempo, og det er en av grunnene til at jeg blant annet gir deg tilgang på Sterk Mamma i et helt år: så du kan gjøre dette i ditt tempo, og at resultatene vil synes i takt med det du gjør – sånn at du kan bli kjent med kroppen din. For det handler ikke om å være tilbake igjen etter seks uker. Det handler ikke om å være tilbake etter ti uker. Selv femten uker er mye raskere enn ingen framgang – er det ikke?

Ta vare på deg selv – du er fin!

Diastase er kanskje ikke farlig – men det kan skade deg. For hvis diastasen din påvirker at du ikke lytter til kroppen din, hvis det at du har en diastase og har det ubehaget gjør at du begynner å bruke andre muskler, så kan det være med på både å gi deg smerter, men også påvirke ditt negative kroppsbilde.

Og du er fin. Du er fantastisk akkurat sånn som du er. På samme måte som at du er fantastisk både med og uten maskara. Du har lov til å ta på deg maskara den dagen du har lyst til det; når du kjenner at du vil være litt ekstra fin. Du har lov til å ta vare på deg på den måten. Og det har du også lov til når det kommer til magen din. 

Øvelser inn i hverdagen – her og nå

Sterk mamma er laget slik at jeg skal hjelpe deg med å helbrede din kontakt med din mage, få kjernemuskulaturen din tilbake, få kontroll på diastasen og de dype magemusklene, og koble dette sammen med kroppen din, sånn at hele kroppen din henger sammen – og at vi får øvelsene inn i hverdagen din. For ja, det er flere timer i hverdagen enn de vi setter av til trening. Og nei da, du trenger ikke å være treningsfreak for å få en mage som fungerer:

Akkurat her og akkurat nå gjør jeg flere av øvelsene som jeg lærer bort i Sterk Mamma – øvelser som gjør at jeg kjenner at magemusklene mine er på, som gjør at jeg kjenner at ryggen min føles sterk, og at skuldrene mine føles avslappet. Det å bygge opp gode treningsrutiner på en enkel måte, men også få øvelsene inn i hverdagen din, inn i de situasjonene vi trenger det, er noe av det vi har veldig mye fokus på i Sterk Mamma.

Bygge opp til det du trenger

Vi skal bruke hele kroppen. Hele kroppen din henger sammen; magen din er bare en liten brikke – en veldig viktig brikke, men en liten brikke av hele kroppen din. Vi skal få på gulvet i kroppen din, så du ikke kjenner på trykket, men at stabiliteten er der.

Og så skal vi gradvis øke på med kroppsvekt. Vi skal øve oss på å bevege armer og ben, og deretter øke på styrken. Hvor mye styrke, tyngde og utholdenhet du vil legge på det, kommer helt an på hva du ønsker å gjøre i ditt liv. For du skal bygge opp dette her for det du trenger. Om du vil gå en tur, om du vil ta en joggetur eller om du vil løpe en maraton – det er helt opp til deg.

Lytte til kroppen og være på lag med den

Du skal få lære hvordan du lytter til kroppen din og tillater kroppen din å være på lag med deg, sånn at du kan ta de riktige stegene for deg – og ikke kjenne at du hater magen din, men elsker den fordi den er der for deg, uansett hvordan den ser ut.

Vi skal gjøre bevegelsene på en morsom og funksjonell måte, sånn at du kan gjøre det sammen med barna dine. Vi skal gjøre det inn i dine hverdagsrutiner, sånn at du kjenner effekten. Sånn at du kjenner: Yes! Dette her, det er noe som fungerer!

Vi har sett resultatene gang på gang på gang. Jeg har møtt mammaer gang på gang: De som ikke vil ta på magen sin, ikke vi dra opp genseren og vise magen sin, til de mammaene som bare kjenner at de bare vil ha tilbake den magen de en gang hadde.

Gi deg lov til å ta vare på deg selv

Det å kjenne seg hel, det å kjenne seg i kontakt med seg selv og få en forståelse av seg selv, er det du nå skal få. Vi skal lytte, og vi skal ta stegene, de små stegene, sånn at kroppen din fungerer slik du ønsker.

For magen din, den er din. Og du skal få lov til å ta vare på den. Du skal tillate deg det. For hvordan du har det på utsiden, det funksjonelle, påvirker også hvordan du har det mentalt. Og ikke bare når det kommer til magen:

En ryggvondt påvirker også hvordan du har det inni deg. En hodepine påvirker hvordan du har det inni deg. Det kneet, og om du føler tryggheten, påvirker hva du gjør og hvordan du har det inni deg. Og magen din er en viktig brikke for også dette.

Test – og ta de stegene du trenger

Så ta vare på magen din. Bli kjent med magen din. Test hva som egentlig er der, så du kan få mer forståelse og informasjon om de tingene du trenger. Og ta de stegene du trenger. Sånn at du kanskje har god sex, at du føler deg vel i hele kroppen, at du kan gjøre de tingene du ønsker – uten smerter, uten ubehag. Og så du kommer deg på toalettet hver eneste dag – uten å kjenne på luft, rumling og stinn mage med smerter. Og at du kjenner deg sterk.

Første steget starter med å vite hva du har å jobbe med.

Sees på søndag!

Marianne