Kanskje spesielt på innsiden, at det er litt ømt, at det er vondt å bøye det – at kneet ikke føles helt bra? Når du sitter på gulvet, når du skal reise deg opp … Kanskje det til og med er litt hovent?

Dette er en plage som jeg har møtt mer og mer den siste tiden. Det er noe jeg ser går igjen gang på gang, og derfor tenkte jeg at jeg kunne dele noen tips med deg på hva jeg har funnet hos mine pasienter og hva som har fungert for dem, sånn at du ikke skal få enda mer vondt, og at det kanskje kan gå litt fortere over. 

Holdningen din

Det jeg ser veldig ofte, er at knærne kommer litt for langt bak. Veldig mange mammaer, spesielt, er veldig bevegelige i knærne: Når vi står, så går knærne bakover, i stedet for at vi har en liten knekk i knærne. Vi står gjerne og presser knærne bakover, slik at vi blir stående og henge framover med magen, i stedet for å ha den lille knekken i kneet.

Så det aller første jeg vil anbefale, er å se på holdningen din. Å se hvordan ting er høyere opp, kan gi en bra pekepinn på hvordan det står til med kneet ditt. For når vi står og har den magen som henger utover, når vi har den dårlige holdningen, så har det veldig ofte sammenheng med kneet.

Det du kan gjøre da, er at du kan tenke at du tar en bitteliten knekk i knærne, eller egentlig bare løsne knærne dine, sånn at kneet ditt ikke føles så låst. For når du står og henger bakover hele tiden, vil du for det første henge mye på leddene – men lårmuskulaturen vil også ha en tendens til å dra mye i kneet, noe som gjør at mange får vondt, både fordi lårene er med, og fordi leggene er med. 

Så se på holdningen din, så du får sett om kneet ditt er bevegelig, om du gir det rom, eller om du har låst det fast baki der. 

Bekkenbunnen din

Det andre jeg vil du skal se på, er om spenningene sitter på innsiden av lårene. Mange mammaer opplever at når de tar seg på innsiden av låret, så er de veldig stive. Det er som en stram streng som går oppover.

Det kan du jobbe med ved å bare massere opp litt, eller du kan tøye litt – men det viktigste av alt er å finne årsaken til hvorfor du er stram på innsiden av låret, og hvorfor det da drar i kneet ditt. For muskulaturen på innsiden av låret fester ved kneet, eller inn gjennom kneet, og kan dermed gi mye plager.

Det jeg ser som naprapat, som er veldig opptatt av hvordan kroppen fungerer som en enhet, er at bekkenet gjerne er for svakt, og så bruker vi innsiden av låret til å samarbeide med. Det kan være både fordi at du skal holde igjen for lekkasjer og at du skal prøve å jobbe for å bevare stabiliteten, at balansen rett og slett er blitt dårligere fordi du har dårligere kontroll på bekkenbunnen din – men det kan også ha noe med når du for eksempel skal trille en handlekurv eller en barnevogn: Når du skal vri den, så bruker du innsiden av lårene mye, i stedet for at du får samarbeidet med bekkenbunnen din.

For bekkenbunnen din er veldig mye mer enn bare det å holde tett. Så det er kjempeviktig at du trener bekkenbunnen din, sånn at lårene dine kan slappe av. Så det andre jeg vil at du skal sjekke, er hvordan kontrollen på bekkenbunnen din egentlig er, og om det er den som gjør at du får mye av de plagene du får i knærne dine. 

Foten din

En annen ting jeg vil at du skal se på, er føttene dine. Mange som har fått barn, har gått opp en skostørrelse – og det er ofte fordi at når vi går gravide, så 1) legger vi på oss veldig mye på veldig kort tid, og 2) så gjør hormonene at vi blir mykere i leddene, noe som gjør at vi gjerne får en litt flatere fotbue, og dermed en annen fotstilling. Derfor er det også mange som trenger mer støtte i foten og i ankelen etter et svangerskap.

Så ta en liten titt ned på beina. Hva slags sko er det egentlig jeg går i? Kjenner jeg at jeg er stabil i ankelen? Klarer jeg å stå på ett ben, eller sjangler jeg mye nede i ankelen for å hente meg inn? Da kan det være en god idé å kjøpe såler som gir litt støtte; å bruke ordentlige joggesko i stedet for disse altfor myke skoene; å se litt på hva slags type sko du går med.

Men det kan også være smart å begynne å trene balansen: Begynn med å stå på ett ben helt vanlig, og så kan du begynne å stå på en pute, sånn at du gradvis øker belastningen på ankelen, så ikke kneet ditt trenger å gjøre all jobben. For ja, det sitter ofte mye spenninger i leggen som også er med og bidrar til at kneet blir vondt. 

Alt henger sammen

Jeg snakket om kneet, men jeg har snakket om alt annet, også. Fordi det går oppover, det går nedover, og det er alltid en årsak til at du har vondt. Vi kan ikke bare ta bort vondten, vi må også ta bort årsaken til hvorfor du har vondt. Så jeg håper dette er en god grunn til hvorfor du skal tenke på holdningen din, hvorfor du skal trene bekkenbunnen din, og hvorfor du skal sjekke skoene dine.

Kneet ditt gir deg bare symptomene på det som er rundt!

marianne