Fra i dag er det slutt på at du ikke har tid til deg selv. For du er altfor viktig til at du skal fortsette å bruke den setningen. Du er unik! Du er one-of-a-kind, ingen kan erstatte deg, og du kan heller ikke erstatte det du har og den du er. Du er helt uerstattelig.  

Du har kun én kropp 

Du er enig i at det kun er én person som er som deg? Du er enig i at du kun har den ene kroppen, og at den skal du ha resten av livet? Du er enig i at når du fungerer, så er alt mye bedre rundt deg? 

Det første vi må gjøre, er å fortelle oss selv at vi er verdt det. Vi må fortelle oss selv at vi er viktige. Den dagen vi slutter å fortelle oss det, så kommer vi til å dø mer og mer hen.  

24 timer i døgnet – du kan finne tid 

Akkurat nå holder jeg på å avslutte en runde med Sterk Mamma. Og det jeg har sett, gang på gang, når jeg ser på hva deres utfordringer var og hva de var redde for før de meldte seg på – ikke bare i denne runden, men også tidligere – så er det akkurat dette: Jeg er redd for at jeg ikke prioriterer meg selv. Jeg er redd for at jeg ikke har tid, at jeg ikke er verdt pengene. Men er det én ting som er sikkert, så er det at du er verdt så ekstremt mye mer.  

I dag skal vi finne tid. En ting som er sikkert, er at du og jeg har 24 timer. Har du også 24 timer i et døgn. Det har Obama, det har Biden, det har Kongen; alle har 24 timer i døgnet. Det handler bare om at noen ganger bruker vi de ulikt, og noen ganger legger vi kanskje litt mye på oss selv, med litt dårlig samvittighet.  

Hvordan nærer du deg selv? 

I dag skal vi endre fokus. Vi skal finne det mindsettet som gjør at du oppnår akkurat det du ønsker.
For det å bruke setningen: Jeg har ikke tid! – er noe jeg vil du skal «zip it!» igjen.

Du har tid til å sitte her og leser dette innlegget.
Du har tid til å drikke den kaffen (ja, noen ganger er den kald …).
Du har tid til å sove (og det må du gjøre).
Vi har tid.

Forskjellen på å si at vi har tid og ikke har tid, er hvordan vi nærer oss selv:  

Har du lagt merke til at noen ganger blir du litt opphengt i ting? Jeg kan for eksempel få strikkedilla; jeg finner hvert eneste lille sekund til å få strikket ferdig noe. Som i fjor, da jeg ble tante igjen: Den lille gutten ble født en måned for tidlig, og som jeg fant tid til å nistrikke på det jeg skulle gi han! Ford det var noe som var av verdi for meg, det var noe som var viktig for meg – og jeg var rett og slett litt besatt av at det teppet og den jakka skulle være ferdig til jeg møtte han. Ble jeg ferdig? Oh yeah!  

Hva savner du å bruke tid på? 

Jeg har lyst til å lære deg noen strategier, som du nå, i dette øyeblikk, kan bruke for at du skal finne tid til å ta vare på deg. Skulle du ønske at du hadde mer tid til å ta vare på deg og din helse og din kropp? Del med meg i kommentarfeltet nå, hva du ønsker å bruke mer tid på, eller hva du savner å bruke tid på. Hva du skulle ønske at tiden strakk litt mer til på.  

Trening, egenpleie, kosthold, søvn, hobbyer – masse ting, ikke sant? 

Vil du ha hjelp? Nei, vi har ikke tid! 

Jeg har lyst til å ta deg med på en liten reise. Se for deg bildet av to stykker som står og skubber på en stor og tung kasse. Den er full av steiner, og kassen har ikke hjul. De skubber og de dytter og de drar, og det er tungt og vanskelig. De jobber og jobber, og de er så fokuserte på den kassa og at den skal rikke seg framover, at alle kreftene går inn i den.  

Ved siden av står det en annen mann. Han holder to hjul i hånden. Han spør: Vil du ha hjelp? Nei, vi har ikke tid!  

Han står der med de to hjulene som vil gjøre den store forskjellen, som vil gjøre at den kassen er 100 ganger lettere å flytte på.  

Jeg har ikke tid, jeg har ikke tid, jeg har ikke tid! Hva gjør det med deg? Noen ganger trenger vi rett og slett å stoppe opp. Noen ganger trenger vi å se hva andre har gjort, som har lyktes – hva andre har gjort, som får det til.  

Hvordan kan jeg finne hjelp? 

Jeg er jo lidenskapelig opptatt av kvinnekroppen. Jeg er mamma til to små barn, jeg driver en klinikk, jeg har Sterk Mamma-kurset, jeg har et hus, en hytte – jeg har masse ting å holde på med. Jeg kan surre meg bort i «jeg har ikke tid». Men jeg vet at når jeg snur meg rundt og ser etter: Hvem har gjort dette før meg? Hvordan kan jeg finne hjelp? Hvordan kan jeg få ting mer servert, så jeg ikke trenger å finne ut av alt selv? Da får jeg gjort så utrolig mye mer!  

Som i går, da jeg skulle sette på stekeovnen – vi skal ha barnebursdag og jeg skulle bake en kake: Boofff – ute var den … Så tenkte jeg: Det er alltid tre løsninger til et problem. Det er alltid noe, én ting i min hverdag, som jeg kan flytte om på, endre på eller justere på for å skape rom og tid til det jeg trenger og ønsker i dag.  

Jeg tenkte på det bildet som jeg delte med deg nå: Om den kassa, med de tunge steinene, som jeg kunne dytte og dra og styre og ordne og styre alene. Og så tenkte jeg: Det er alltid tre løsninger til et problem.  

Jeg ringte lillebroren min, som er elektriker, og spurte hva i huleste det var som hadde skjedd nå. Vi fant ut hva feilen var: Komfyren hadde røket, men det var også en større feil som vi måtte rydde opp i. Jeg gikk og ringte på hos naboen, og spurte: Hei, kan jeg få låne ovnen deres litt? Vi har en barnebursdag i morgen, og jeg trenger å få stekt en kake.  

Hva er viktig for deg? 

Jeg ba om hjelp, og det er noe jeg anbefaler deg på det sterkeste. Naboen hadde ikke visst at jeg trengte hjelp til å steke den kaka, hvis ikke jeg hadde spurt. Lillebroren min hadde ikke visst at jeg hadde hatt en overspenning i sikringsskapet så jeg trengte elektrisk hjelp, hvis jeg hadde ringt og spurt: Du, det er litt rart her akkurat nå.  

Det samme er det med deg. Ved at vi, du og jeg, vet hva som er viktig for oss, så vet vi hva vi ønsker. Når vi vet hva vi ønsker, så kan vi spørre andre om hjelp til å skape rom, til å skape plass, for at vi skal kunne oppnå akkurat dette.  

Mannen min fortalte meg i går: Jeg har så sinnssykt mye å gjøre på jobben, jeg fatter ikke hvordan jeg skal klare å komme meg gjennom de neste ukene. OK, jeg gjør husarbeidet, jeg fikk ungene til å hjelpe meg, så han fikk jobbet ferdig. Huset ble klart til den bursdagen, kaka var bakt. Vi hjalp hverandre fordi vi våget å be om hjelp. Vi våget å sette hjul på hverandres vogner, så alle fikk vognene sine framover.  

Du fortjener også å bli prioritert 

Du er en hjelper, er du ikke? Du er hun som liker å hjelpe andre, som stiller opp, som er der. Ja, noen ganger går det kanskje på akkord med det som er viktig for deg; noen ganger stiller vi kanskje litt mye opp for andre, og litt mindre opp for oss selv. Det blir ikke bra, det heller. Husk at du også fortjener å bli prioritert på lik linje som du prioriterer andre.  

Og nå kommer løsningen på hvordan du også har 24 timer i døgnet og også har tid til det som er viktig for deg. Det er to løsninger  og du skal gjøre begge to: 

1. Be om hjelp 

Ikke prøv å dytte den tunge kassa uten hjul. Be om hjelp så du får hjul, så du får momentum. Kanskje du til og med, som jeg ofte anbefaler i Sterk Mamma, spør mannen din om han kan ta ungene, og blir på soverommet og tar treningen der før du går ut – det er ingen som vet at du har stått opp enda. Bli på badet fem minutter lenger, så du får gjort noen øvelser der. Be om hjelp! Be om tid, og du får tid. Folk vil hjelpe deg, også. Og du vet den godfølelsen du får når du får hjelpe andre; la andre få kjenne på den godfølelsen – for andre liker også å kjenne på den. 

2. Spør deg selv: Hva kan jeg flytte på?

Hvilken ene ting i min hverdag kan jeg i dag flytte om på, sånn at jeg skaper mer rom til …  (det som er viktig for deg)? siden jeg jobber så mye med kvinne helse, kropp, funksjon og så videre, kan vi begynne med setningen: Hvilken ene ting i min hverdag kan jeg flytte om på så jeg får tid til å bli enda mer fantastisk sterk og motivert og klar for å få den gode kontakten med bekkenbunnen min, sånn at jeg kan være med på trampolina? 

Fortell deg at det er viktig! 

Det er en ting du kan flytte på. Jeg vet. Hver og en av oss har det. Og det er alltid noen å be om hjelp. Men det tredje og viktigste du trenger nå, akkurat nå, for å få tid til akkurat det du ønsker, er at du må fortelle deg at det er viktig. Du må fortelle deg selv at dette her er viktig for meg. For så lenge du sier: Det er ikke så viktig, andre ting er viktigere, så kommer du ikke til å finne tid.  

Hold avtalen med deg selv! 

Du holder avtaler med venninna di, ikke sant? Når dere to har avtalt at dere skal gå en tur, så holder du avtalen med henne. Dere skal møtes i det krysset kl. 20 – du er i det krysset kl. 20, er du ikke? De avtalene du har med deg, er like viktige som de du har med venninna di. For du er viktig. Husk det.  

Det er kun én av deg 

Du har kun én kropp. Er det én ting vi har, fra vi blir født til vi dør, så er det den ene kroppen. Tar vi ikke vare på den, så vil ingen endring skje med den, heller. Så gjør du ikke øvelser for bekkenbunnen, vil ikke bekkenbunnen din bli sterkere. Gjør du ikke øvelser for magen din, vil magen din henge og slenge og føles rar hele tiden. Gjør du ikke noe for å bli kvitt de ryggsmertene, den stive nakken, den dårlige holdningen, så vil det forbli, og det vil bare bli verre.  

Ta action! 

Du er verdt å investere i. Du er verdt å sette av tid på. Og du hadde tid til å være her i dag, hadde du ikke? Det er en action. Du gikk inn her fordi du er interessert. Du har lyst til å få mer tid. Fortsett å ta action! Finn tid til det som er viktig for deg. 

Del nå, i kommentarfeltet, hvilken ene ting du kan flytte på i din hverdag for å skape rom til det som er viktig for deg. Og: husk å fortelle deg selv at du er like viktig som det alle andre er, ved å legge et hjerte i kommentarfeltet – nå. 

Kun du er du 

Ingen kan erstatte deg, og ingen kan gjøre endringene for deg, heller – du må gjøre dem selv. Husk at du er like viktig som barna dine er, som mannen din er, som jobben din er. Ikke la jobben overta. Ikke drukne i hus, jobb, mann og barn. De drukner ikke for deg – så ikke drukne for dem. Jeg sier ikke at du ikke skal stille opp for dem – og gurimalla som jeg elsker å gjøre ting som er bra for barna mine – men jeg vet at når jeg ikke har vondt, når jeg føler meg sterk, når jeg føler meg trygg og fri i min kropp, så kan jeg også være en enda bedre mamma. Men da må jeg også sette av tid til meg.  

Og med det, kjære du, så ønsker jeg deg en riktig god helg. Og husk at du har tid – og nå har du noen verktøy til å finne den tiden, også. Gå på skattejakt, ta action, det er da resultatene kommer. Dette er ditt liv! 

Klem marianne

.