Et tema veldig mange er opptatt av, og som mange sliter med å finne løsningen til, er holdning. Hvor ble det av holdningen etter at du fikk barn? Er du en av de som føler at kroppen bare datt sammen, at haka datt lenger og lenger fram, at kulen i overgangen nakke og brystrygg ble større og større, at skuldrene falt mer og mer sammen og du ble trøttere i korsryggen? Du står sammensunket og kommer deg liksom ikke opp? Og energi har du i hvert fall ikke? Du er ikke alene! Og jeg skal gi deg svaret på hva du kan gjøre.

Hva skjer med holdningen under og etter svangerskapet?

Det er mye som skjer når du går gravid. Blant annet blir magen større, tyngdekraften faller foran, du blir hengende mer bak i ryggen, du vrir ut føttene, og du kompenserer med å skyte haka fram. Men så blir barnet født, og du har ikke noe som holder igjen støtten i brystryggen eller i magen, og du kollapser den andre veien for å kompensere. Og så blir du stående der som en høysekk, og kjenne på en holdning som er ikke perfekt. Du kjenner at du blir sliten i korsryggen og nakken av det, men hva skal du gjøre med det? Skyte frem puppene? Tja, da blir du jo enda mer svai i ryggen, og fryktelig sliten – så det orker du ikke i lengden.

Viktig med stabilitet i mage og bekkenbunn

Da jeg var liten, sa man: -Rett deg opp, fram med puppa! Vet ikke helt, jeg. Det er kanskje ikke den beste holdningen, det å gå med puppa fram? Det er kanskje bedre å stabilisere litt lenger ned? Jeg tror at ved å tenke litt annerledes og jobbe annerledes med kroppen, kan man få en mye bedre holdning. Det ser jeg på de som har lært hvordan de skal stå «på nytt» av meg.

Hva kan du gjøre?

Å trene opp bekkenet og magen er kjempeviktig. Har du ikke stabilitet i mage og bekkenbunn, synker du sammen som en høysekk, fordi du ikke har noe i midten som binder opp og holder sammen. Begynn med å trene opp bekkenbunn og mage. Ikke med situps, for da blir du bare sterk øverst i magen, og ikke med «planken», for den tar mye i ryggen uten at du egentlig får særlig kontakt med magen. Veldig mange som står i planke står egentlig bare og svaier, for de klarer ikke helt å rette seg opp, eller de retter seg for mye opp så rumpa kommer ut i stedet for (hvis du er helt ærlig med deg selv …).

Prøv å tenke litt på hvor bekkenet ditt er plassert i forhold til resten. Henger du med rumpa mye ut, må du kompensere. Henger du med bekkenet langt inn, må du også kompensere – for å rette deg opp. Dette er tunge bevegelser. Det som kan være smart, er å tenke at noen tar tak i håret ditt. Hvis du tar tak i håret ditt på toppen av hodet og drar litt i det, vil du kjenne at du automatisk retter opp hele ryggsøylen, og at du begynner å aktivisere magen og bekkenet. Så hvis du i tillegg får trent opp og styrket magen og bekkenet, vil du også holde deg lenger oppe. For det er derfor holdningen forsvinner. Alle klarer å stå pent, i ett minutt, to minutter, fem minutter, ti minutter – men så synker de sammen. Det er lov å ha dårlig holdning i blant. Men det er mye lettere å puste, det er mye lettere å bære tungt, og det er mye lettere å stå lenge når du har en bra holdning. Energinivået ditt er også mye høyere når du står oppreist; da sprer du energi både til deg selv og til omverdenen. Det virker ikke som du er så engasjert i noe som helst når du bare står der og henger.

Så prøv å få trent opp bekkenet og magen din, få stabilitet, og få magemusklene til å jobbe hele veien rundt. Bestill gjerne en mammamagetime hvis du syns det er vanskelig å få gjort det selv, eller last ned de tre gratis videoene for bekkenbunnstrening.

Så begynner du å tenke på at noen trekker deg i håret. Du må rette deg litt opp, og i tillegg tenker du: –Jeg har verdens beste dag! For tenker du at du har fått en god nyhet, går du veldig oppreist. Har du fått en skikkelig dårlig nyhet, synker du sammen og får en dårlig holdning. Og tenker du positivt nok ganger, vil holdningen og tankegangen din endre seg, og kroppen vil stå mer naturlig i en god holdning. Last ned øvelsene, og tenk at noen drar deg i håret, så får du tilbake den holdningen du vil ha: den stolte, rette holdningen som ikke gir deg smerter i nakke, skuldre eller rygg.

Lykke til, og del gjerne med meg om tipsene var nyttige for deg!

 

Klem marianne