Når du skal ut og gå på ski, så kommer du til å merke at kroppen din er ikke den samme – nei, ikke der, heller. For når vi har gått gravide, har det skjedd en god del med kroppen vår. Mange føler seg derfor veldig ustabile, de syns at det lugger og drar i bekkenet, de får vondt i korsryggen, de blir ekstremt slitne – og de har dårlig balanse når de er ute og går på ski.

3 enkle øvelser

Det å ha en kropp som funker på ski, er viktig. For når du går med barn, så skal du til og med ha disse ungene mellom bena når du driver og ploger, og da hender det at det setter seg godt i hofteleddsbøyeren, man blir trøtt og sliten bak i korsryggen, og så kjenner man at det napper så det ljomer etter oppe i lysken.

Derfor tenkte jeg at jeg skulle gi deg noen treningsøvelser i dag. Tre øvelser som gjør at du kan bli enda sterkere: så du blir stabil i hoftene dine til å dra den pulken, til å stå og ploge med de barna og kunne gå den skituren med mannen din. Og det er ikke så veldig mye som skal til. Vi må bare jobbe litt med bekkenet, vi må jobbe litt med magen, og vi må jobbe litt med stabilitet og styrke.

Knip bekkenbunnen

Den ene øvelsen er rett og slett å begynne å knipe bekkenbunnen din. Bekkenbunnen din må på i alt du gjør. Funker ikke bekkenbunnen din, så funker ikke resten, heller, for da klarer du ikke å koble det sammen. Så begynn med å knipe bekkenbunnen din – og har du ikke fått noen gode øvelser på det, så gå inn her, så finner du gode øvelser der.

Så skal vi gå gjennom to andre øvelser der vi kan få på litt mer stabilitet.

Supermann

Den første velger jeg å kalle Supermann. Når du skal trene Supermann, er det viktig at du prøver å stå rett, at du tenker på knær, på hofter og på den gode holdningen som jeg har snakket om tidligere.

Når du nå skal begynne å bevege deg på ski, så legger du vekten over på en og en side. For vi går jo ikke med begge bena samtidig (bortsett fra ved staking). Da er vi nødt til å ha balanse så vi ikke vipper hele veien over; anklene, hoftene og knærne er nødt til å være med. Dette er det fint å tørrtrene litt på hjemme. 

Da står du, setter føttene i gulvet, tar armene ned framfor deg, setter på bekkenet, prøver å spenne magen litt (trekk navlen lett bakover) – og mens du tipper deg lett framover, så tar du det ene benet bak og strekker armene opp og fram. Dette gjentar du med det andre benet bak. Du setter altså på bekkenet, du setter på magen, du vipper kroppen framover i det benet går bakover, og så tar du armene fram. Og her kan du stå og gjøre mange bevegelser – for det er akkurat det vi gjør når vi går på ski. Vi tar armene fram og staker oss framover ett skritt av gangen.

Og magen, den skal brukes. Hvis magen din går utover i stedet for innover når du staker, så bør du ta magetesten for å sjekke om du har delte magemuskler og om magen din samarbeider med deg. Magen din skal gå innover, den skal være stabil, og du skal ikke vippe over til siden, du skal bare tippe deg rett fram. Og denne øvelsen kan du gjøre mens ungene dine ser på barne-tv – da har du vips! fått trent denne øvelsen.

Ball mellom bena

Når du står og ploger, så tar du bena sammen oppe ved knærne, og den bevegelsen er veldig ulik om du har bekkenet på eller ikke. Derfor skal vi øve litt på å få på bekkenet. For bekkenet vil gjøre deg mer stabil; det vil gjøre at du ikke vingler så fælt og at du ikke bruker hofteleddsbøyeren like mye, men at du blir mye sterkere. Og så får du ikke så mye drag oppe i lysken.

Ta med deg en liten pute eller ball og legg deg ned på ryggen på en matte, med knærne opp, og så plasserer du ballen eller puta mellom bena. Så vil jeg at du skal sette på bekkenet, altså at du drar sammen alle delene i bekkenet. Når du har gjort det, så presser du bena sammen. Da skal du kjenne at bekkenet og magen er med. Du skal ikke vippe på korsryggen, bare presse bena sammen etter at du har satt på bekkenet.

Bekkenet

Du vil merke stor forskjell på om du har bekkenet på eller ikke. Hvis du nå prøver å sitte, stå eller ligge med ballen eller puta mellom knærne, og så setter du på bekkenet og presser sammen bena, så vil du kjenne at du jobber med en kraft som går fra knærne og videre opp i bekkenet – mens når du bare presser bena sammen uten å sette på bekkenet, så vil du kjenne at du jobber mye høyere opp, helt oppe i lysken. Det er derfor veldig mange mammaer blir veldig trøtte i korsryggen og at det drar mye i lysken.

Det er rett og slett fordi hofteleddsbøyeren tar over altfor mye for den muskulaturen som går mellom lårene og bekkenet, fordi de ikke samarbeider. Dette gjelder også når du vrir rundt på vogna, og i mange andre settinger. Denne øvelsen gir jeg mye i Sterk Mamma. Da er det mye mer detaljert på hvordan du skal gjøre øvelsene, men jeg tror du får poenget med deg.

 Du må ha på bekkenet først.

Få øvelsene inn i system

Det var alle øvelsene! Bekken, Supermann og ball mellom knærne. Og på Supermann og ball mellom knærne må du huske å ha på bekkenet. For da er det mye lettere å ploge, det er mye lettere å stå, du har mye mer kraft i ski- og stavtakene dine, og så får du en mye bedre tur. Easy peasy – you can do it – I know! Del med meg når du skal trene disse øvelsene – for du må ha dem inn i et system, og du må begynne å trene dem. For har du bare fått øvelser og ikke satt dem i system, så skjer det ikke en dritt. Og vi to, vi vil ha effekt!

Marianne