Hva er din definisjon på en god mamma? Når er du en god mamma? Hva gjør en god mamma? Vanskelig spørsmål.

Definisjonen på en god mamma kan være ganske vid og stor. Men noe av det jeg tenker er en god mamma, er en mamma som har det godt med seg selv. For jeg tror og tenker at en mamma som er fornøyd og glad, sprer glede, omsorg og kjærlighet. Og da må man gjøre noen grep for å få det bra med seg selv. Og det er veldig små ting som skal til for å kunne bli mye bedre og ha det bra med seg selv.

Gå tur!

Dessverre møter jeg veldig mange mammaer som har mye vondt, og det å ha vondt gjør at man ikke orker å være helt med på de tingene som skjer. Man kan ikke være med og hoppe på trampolinen, man orker ikke å stå så lenge på fotballkamp, man kan ikke bære så lenge, og det gjør at mange føler seg litt mindre god mamma. Til dere som har disse smertene, i nakken, i skuldrene, i ryggen, så vil jeg absolutt råde dere til å gå tur. Det trenger ikke å være verdens lengste tur; det kan være 10 minutter, det er mer enn nok, og det får absolutt alle til. Men det du skal tenke på når du er ute og går tur, er å tenke at du er høy og rett, med en god holdning, og så bruker du armene. Ikke noe veske, gjerne ikke de største jakkene, heller, og ikke det største skjerfet eller hetta som dytter deg frem – men løst og ledig, og så beveger du på armene. For når du går og får den bevegelsen på armene, så får du god blodsirkulasjon i skuldrene.

Når du holder kroppen oppe, så bruker du faktisk også magen og bekkenet veldig mye, du får ryggen i gang, du får brukt rumpa, lårene, leggene; du får pumpet alt sammen i gang, og faktisk kommer mye av spenningene hos oss mammaer, i nakke, skuldre, rygg og bekken, av at vi ikke bruker kroppen vår riktig. Og det å gå en tur er mye viktigere enn du tror. Jeg vil anbefale det mye sterkere enn å ta seg en løpetur, faktisk. For når du går kan du tenke på holdningen, bekkenet, magen – og du får en helt annen avslapning i kroppen. Samtidig kan du jobbe med dype, gode pust. Så jeg vil anbefale deg å gå ut og gå deg en tur når du kjenner deg trøtt og sliten og litt tung i hodet.

Unn deg små ting!

En annen ting som er veldig viktig når du er mamma og skal ta vare på deg selv, er å unne seg små ting. Unne seg å kanskje ikke alltid være mamma. En liten ting som det å ta seg tid til å lakke neglene, kan være noe som gjør at man føler: Ah! Deilig! Jeg føler meg litt mer fresh og kul! For ikke å snakke om mascaraen – det å ta seg tid til å ta på seg mascara, ta på seg et armbånd – selv om håret er i en rufsetufs på toppen – gjør at man føler seg litt mer feminin, litt annet enn bare mamma. Kanskje ta på seg et skjørt i stedet for joggebuksa: Nå følte jeg meg fin! For det at du får energi av å gå tur og føler deg fin av å pynte deg og stelle deg litt, er små ting som barna legger merke til. De legger merke til at du vokser inni deg, at du har det godt inni deg.

Vær takknemlig!

Det å være takknemlig er også noe som har gjort mye for meg. Har du tenkt over hvor utrolig mye du har å være takknemlig for? Men hvor utrolig lett det er å bare løpe videre og fokusere på det man ikke har gjort, eller det man skulle ha gjort og det man skal gjøre i morgen? Det å stoppe opp og være litt takknemlig – skrive ned tre til fem ting du er takknemlig for hver eneste dag, kanskje starte dagen din med det, eller avslutte dagen med å tenne et stearinlys, skru av telefoner, skru av pc-er, og bare sitte og skrive ned og tenke over ting du er takknemlig for. Takknemlighet for den gode kosen du fikk, den bamseklemmen du fikk av sønnen din da han gikk i barnehagen – være takknemlig for at mannen din så deg, at han lagde mat; det er ikke store ting, men det å legge merke til og kanskje gjenoppleve de øyeblikkene man har, gjør at du stopper litt opp i hverdagen din, nyter den litt, og rett og slett blir god og glad i deg selv. For du har mye som skjer rundt deg, og det å kjenne den varmen som kommer i hjertet ditt. Og når du utbringer den hjertevarmen, så sprer du den videre ut til barna dine igjen, og så er du den gode mammaen.

Det du føler gjenspeiles!

Så det å lytte til seg selv, nyte litt mer selv, tenne et stearinlys, drikke en kopp te og kjenne at du bare kan slappe av, føle deg som en person, ikke bare som en mamma, men som Kari, Nina, Anne – det å ta vare på kroppen sin, trene den, forebygge så man ikke får plager, og behandle de plagene man har, det å ta seg tid til å lytte til seg selv og være takknemlig for ting man har opplevd, det å ta vare på kroppen din, og ikke bare alle andre sin, det gjenspeiles. For når barna dine ser at du har ro og harmoni, at du har et smil, at du har det gøy, er i læring og utstråler – du får igjen det du utstråler. Det er noe som heter at du får det du sår: Smiler du, så får du et smil – og jeg lover deg: Barna merker så utrolig godt hvordan du har det. Så en god mor tror jeg er en mor som har det bra med seg selv – og det vet jeg du vil være.

Del ditt tips om hva du tar med deg, men også: Del ditt tips på hva som gjør at du blir en god mor. Det kan være ting du gjør for deg selv eller for andre. Del det med meg, så kan vi lære enda mer av dine erfaringer – og sammen er vi gull!

 

Klem marianne