Visste du at det å ha en god holdning også påvirker hvordan bekkenbunnen din fungerer? Å ha en god holdning er nemlig ikke bare det å se flott ut; god holdning gjør ikke bare at du stråler energi – det gjør også at du blir kvitt masse spenninger i nakke, mellom skulderbladene, i korsryggen og i bekkenet, samtidig som det gir deg en sterk bekkenbunn.  

Det å trene seg opp for å få god holdning er noe vi har mye fokus på i Sterk Mamma. For det handler om å implementere, altså å få ting inn i hverdagen – og da kan vi ikke stå og henge, hvis vi ønsker å være tette, sterke og smertefrie. For en dårlig holdning gjør at du får smerter (du blir ikke smertefri), at du får en mage som står ut (du får ikke flatere mage), og det gjør at du faktisk blir svakere i bekkenbunnen din.  

Tyngdekraftens lov 

Legg merke til hva som skjer når jeg står og henger litt framover: Da tilter jeg bekkenet litt bakover. Du kan teste på deg selv ved å tilte bekkenet bakover, ha bekkenet rett opp og tilte bekkenet litt fremover – og samtidig gjøre en veldig enkel knipeøvelse. Ved at du tilter bekkenet ditt bakover, som veldig mange gjør (og står og henger fram med magen), så vil bekkenets posisjon bli helt feil, rett og slett, så du blir svakere. Men det å stå og svaie, altså tippe deg litt framover, gir også den svake bekkenbunnen.  

Grunnen til det er rett og slett tyngdekraftens lov. For når vi står med et bekken som er i nøytral posisjon med en god holdning, så vil muskulaturen foran og bak kunne jobbe like mye. De av dere som står med bekkenet tiltet framover, synes gjerne det er lettere å knipe foran og har dårligere kontroll bak, mens de som tipper bekkenet framover, har lettere for å knipe bak og har dårligere kontroll foran. Så hvis du ikke ønsker å ha det nedpresset, trenger du å ha kontroll på hele den fantastiske bekkenbunnen.  

Nedpresset er noe som kommer av at du har noe som ligger på oversiden av bekkenet og presser nedover. Når jeg står rett opp og ned, så har jeg ett lår på den ene siden og ett lår på den andre siden – og imellom er det ingenting … Så da vil tyngdekraftens lov fungere rett nedover. Når du da tilter for mye bakover, så vil gjerne presset kjennes mer framover – og motsatt. Derfor er det også veldig mange som får mye av det nedpresset når de f.eks. går med sekk, når de bærer mye på barn – fordi du øker kraften, du bærer noe tungt og får mer press nedover, samtidig med at du gjerne går med bekkenet i feil posisjon.  

Konsentrasjon i starten – og takknemlighet 

Og er det én situasjon der vi trenger å være sterke i bekkenbunnen vår, så er det virkelig ikke når vi ligger stille. Det å begynne med bekkenbunnøvelser er noe jeg absolutt anbefaler å gjøre når du ligger helt nede og kan slappe av i all annen muskulatur – men det er rett og slett at vi skal begynne der fordi hjernen din skal ha minst mulig annet å fokusere på.  

Det å jobbe med de små musklene nede i bekkenbunnen kan kreve litt konsentrasjon i starten. Men det fortjener så enormt mye kjærlighet og omsorg, fordi bekkenet ditt har båret deg opp, det har hjulpet deg til å kunne bære fram et barn, det har hjulpet deg til å kunne føde et barn – og bekkenbunnen din gir deg støtte, det gjør at du ikke tisser på deg hele tiden … Jeg er skikkelig takknemlig for bekkenbunnen min! Men det krever litt konsentrasjon for å få kontakt – det er en sannhet.  

Men ved at vi
1) har fokuset på at vi er takknemlige for bekkenbunnen vår, og
2) kanskje legger oss ned i starten før vi får kontakt med og kontroll på bekkenbunnmuskulaturen, for så å kunne reise seg opp – så er det også lettere.  

Få øvelsene inn i hverdagen 

Men vi kan jo ikke bare ligge. Veldig mange gjør knipeøvelser når de sitter, de jobber kanskje med annen muskulatur, kanskje rumpe og lår, og noen føler at de har dødsgod kontroll når de ligger eller sitter stille – men så begynner de med lekkasjer når de f.eks. står, går og hopper.  

Mye av det handler rett og slett om at vi ikke har lært oss å bruke bekkenbunnen i de situasjonene i hverdagen, slik vi trenger det. Når du ligger stille, har du jo den riktige posisjonen på bekkenet som gjør at det er lettere å knipe og du har mindre fokus. Men så snart vi skal reise oss opp og gå, er det mange som får lekkasjer. Og lekkasjene kommer veldig ofte når vi skal hoppe, når vi skal løpe. når vi skal forte oss, f.eks. bøye oss ned for å finne en nøkkel for å kunne låse opp den døra.  

Det jeg ser, og grunnen til at jeg anbefaler veldig korte turer i starten når vi går turer i Sterk Mamma, er rett og slett at vi vet hvordan vi skalstå – men sannheten er at når vi begynner å gå, så synker vi sammen, særlig når vi går med vogn. Da er bekkenet veldig tippet bakover, og da kommer også lekkasjene. Så hvis du løper nedover en bakke med denne holdningen, er det jo ingenting som kan stabilisere.  

Hvis du ser for deg at du har en ballong inni deg, så skal bekkenet og magen jobbe opp, og korsryggen og diafragma skal jobbe inn og ned, så du får en stabilitet og holder ballongen på plass inni der.  

Ta action – last ned – øv – implementer 

Jeg anbefaler deg å teste disse bekkenbunnøvelsene som du finner på mammaklinikken.no/bekkenbunn – og når du har øvd litt på dem, så starter du å gjøre disse øvelsene for holdningen din: en video som lærer deg veldig enkelt hvordan du skal stå. For nei, det funker ikke å skyte fram puppene; da blir vi svaie. Og det funker ikke å rette opp foran; da begynner vi å spenne rumpa og får feil kompensering.  

Du må rette opp kroppen din så det blir naturlig for deg å stå der; så du ikke bruker krefter på det. Det er da du kommer til å stå med en god holdning – ikke bare nå, men også om en time og to, samtidig som du får en sterk bekkenbunn.  

Sett deg på agendaen 

Så: last ned
1) bekkenbunnøvelsene og
2) holdningsvideoen. Men du: Husk å ta action. Det hjelper ikke å bare laste ned. Det er kjempebra action, men du må også implementere, få dette inn i hverdagen din – så sett det på agendaen; sett deg på agendaen.  

Og husk at du er ekstremt viktig. Hvis du har lyst til å fortsette å gå rundt med den dårlige holdningen, være stiv i nakken, ha vondt i ryggen og ha dårlig kontroll på bekkenbunnen – be my guest.
Men jeg tror ikke du vil det, for da tror jeg ikke du hadde vært her, og da tror jeg ikke du hadde lest eller sett dette innlegget. Så sett kroppen din på agendaen, få deg selv på agendaene – du og kroppen din fortjener det! 

Jeg heier på deg!

Marianne