Nå er det snart ferie, og ferie er tiden da vi skal slappe av, kose oss, nyte, være sammen, gjøre ting sammen, ha det gøy. Vi spiser litt god mat, og vi gjør ting som vi ikke har gjort før: Vi drar på eventyr.

Det å ha en ferie er noe jeg unner absolutt alle. Og det å ta en ferie skal jo være så veldig positivt – men så er det ikke alltid det blir helt sånn. Det å reise sammen og være sammen i mange uker kan by på en liten utfordring, både for liten og for stor. Men når vi to, og alle de andre mammaene, får delt våre erfaringer på hvordan vi løser en ferie, så kanskje denne ferien, denne sommeren, kan bli den beste ever – eller, jeg vet at den kan bli den beste ever. Så jeg begynner, og så fyller du på i kommentarfeltet under med dine tips på hvordan du løser ferien og hvordan dere får en perfekt ferie.

Snakk sammen – avklar forventninger

Mitt aller første tips er å snakke sammen. Ja, du tenker kanskje at vi har masse tid til å snakke sammen i ferien. Men denne gangen vil jeg at dere skal snakke sammen, både store og små, før ferien, og avklare forventninger. Hva er dine forventninger? Hva er barnas forventninger? Hva er mannen din sine forventninger? Hva ønsker dere å få ut av ferien? For tro det eller ei, selv om dere skal på samme sted, så har dere ulike ønsker og behov når dere reiser av gårde. Vi, for eksempel, prøver kanskje noen ganger å gjøre ting som barna ikke helt hadde forventet. De var kanskje ikke så keene på å reise rundt og se på masse. De var kanskje ikke så keene på å sitte lenge i buss, bil, kjøre rundt, farte hit og dit, være sammen med masse folk hele tiden – noen synes det er kjempegøy, andre liker det ikke. Så det første vi prøver å tenke litt over, er: Hva forventer barna, og hvor gamle er barna nå, hva kan de faktisk være med på?

Reis til samme sted

Noe av det første vi begynte med etter at vi fikk barn, var faktisk å reise til samme stedet flere ganger – det hadde vi aldri gjort før vi fikk barn, men nå ser vi at vi faktisk ikke når å se så himla mye.  Men ved at vi reiser tilbake trenger vi ikke se alt denne gangen, men ser mer neste gang, så tar vi det litt mer med ro. Vi er ikke så stressa på å reise på båtturer hit og dit og se og oppleve masse ting – vi kan bare være. Og det å legge opp ferien litt etter barnas premisser, gjør det i hvert fall veldig mye enklere for oss her i familien.

Gi rom til å være

Det andre vi gjør, er å ta noen rolige dager innimellom. At det ikke alltid er farting, men også litt rom til det å kjede seg og bare være. Det å bare ligge og kose, lese en bok, bade – ikke alltid måtte nå noe, alltid skulle gjøre noe – er noe jeg ser at barna våre setter veldig pris på. Og det gjør faktisk vi også, for når vi ser at ungene har det bra, så har vi det bra, også.

Hold på rutiner

Men selv om vi er på farta, og selv om vi tar rolige dager, så er det én ting vi gjør veldig mye. Og det er å ha rutiner. Vi har valgt å fortsette å holde på våre rutiner – ja, noen synes kanskje det er litt rart – men vi har valgt å holde på rutiner for at ikke alt skal skli helt ut. At barna ikke skal være oppe til klokka tolv på kvelden – det er faktisk deilig med litt egentid på kvelden, også – og det å passe på at de får se litt på iPaden, men ikke så mye de vil, og at de spise litt sunt før de spiser usunne ting.

Regler for iPad

La oss gå tilbake igjen til det med iPaden. For iPad er jo noe som barna mine sier at «Det må vi huske når vi skal på ferie! Vi må kunne se på iPaden når vi sitter på flyet!» Og de liker å spille, og de liker å se på TV. Ja, mine barn er ikke noe annerledes enn dine. Men hu mora her, hu er litt streng på hvordan de sitter med iPaden og hvor mye de bruker den sammenhengende. For jeg vet at når barn sitter med en iPad i fanget, som de aller fleste barn gjør, så er det faktisk som å ha en bowlingball liggende bak i hodet. Og jeg tror ikke du hadde giddet å sitte med en bowlingball i hodet. Derfor må barna mine blant annet bygge opp iPaden, eller ligge på magen når de ser på den.

Det er også en del annet vi prøver å passe på når det gjelder iPaden; det er faktisk ti ting vi passer på når de bruker iPaden. Blant annet at vi ikke vil at de skal bruke den i bil, og at de skal feste iPaden når de er i bil: I tilfelle vi krasjer, vil jeg ikke at iPaden skal komme i ansiktet på dem. De åtte andre kan du laste ned her, og så kan du også ta det med deg, slik at ditt barn ikke får problemer med nakken, og at du får litt alenetid: Du får litt kosetid, og så får barna dine lov til å se litt på iPad. Det er lov. Det er faktisk også veldig mye bra som skjer på den iPaden, det er ikke bare dårlig.

Skaff deg alenetid

Men du, apropos alenetid. Det er også noe som jeg og mannen min synes er veldig bra. Og alenetid, det trenger i hvert fall jeg. Jeg trenger litt alenetid innimellom. Jeg har lyst til å bare ligge helt rolig og lese en bok. Jeg har lyst til å kunne sitte på stranda og bare se på bølgene. Og det er jo ikke alltid like lett å komme seg unna. Mamma! Mammamammamamma! Det er mye mammaroping.

Måten vi har løst det på – og dette løser vi spesielt når vi reiser bort, når vi reiser til Syden og varmere strøk – er at vi, annenhver gang, tar barna bort fra sola midt på dagen. Alle vet at barn ikke bør være i sola klokka 12, og det er også en fin tid for at du kan få litt egentid. Vi løser det på den måten at én av oss tar barna inn på hotellet, ut i skyggen, spiller noe med dem, gjør noe med dem, mens den andre får alenetid. Barna får skygge, mor eller far får egentid. Tid til å lese bok, til å gjøre akkurat det du ønsker.

Så det å avtale litt, da vet du at OK, i dag har jeg ungene, en time – halvannen (alle klarer å være borte fra hverandre en time – halvannen), og neste dag er det den andre som får dem. Det funker i alle fall kjempebra her hos oss. Da får du veldig god kontakt, og når man da møtes igjen etter halvannen time, så blir det enda hyggeligere å være sammen med dem. For vi trenger litt alenetid.

Unngå en crappy ferie!

Det siste jeg vil tipse deg om, er å ikke bruke ferien som en crappy ferie. Hva mener jeg med crappy ferie? Alle snakker jo om bikiniformen og det å komme i form til ferien, spise sunt og trene – og du vet hvor tungt det er å komme inn i treningsrutiner. Hvorfor i alle dager legger vi de da bare på hylla? Ja, inkludert meg … Når ferien kommer, så blir det litt mer alkohol. Nei, jeg drikker ikke mye foran barna, men et halvt glass, ett glass, er mer enn nok; du trenger ikke drikke så mye at det blir dårlige vaner, rett og slett. Mye mer dårlig mat, mer is og desserter, og ikke minst mindre fysisk aktivitet og trening. Så vi starter ferien i god form og avslutter den crappy.

Bruk kroppen

Så mitt tips til deg er å bare vedlikeholde litt av det du startet så fint på om våren. Det handler ikke om mye, men kanskje å velge en salat i stedet for pommes frites, huske å drikke vann i stedet for å putte i deg vin, cola og alt mulig annet skvip, og huske å bruke kroppen din fortsatt, ikke la den forfalle. For ved at du går en tur, tar et par knebøy (ja, det kan du kan gjøre hvor som helst, når som helst), trener bekkenbunnen din litt når du ligger på solsengen eller sitter på bassengkanten og passer på barn, så er jeg helt sikker på at du kommer til å føle deg mye bedre.

Og faktisk, det å bare gå en liten tur kan gjøre at du unngår å få de ryggsmertene og den stive nakken som veldig mange får i ferien. For når vi legger oss tilbake og slapper av og musklene ikke får så mye bevegelse og så mye blod, så er det dessverre veldig mange som kjenner at man blir stiv, støl og ekkel i ryggen. Så bruk kroppen din litt, legg inn en liten treningsøkt, prøv å leke med barna, spill fotball med dem i skyggen, hopp litt hoppetau, og jeg lover deg at sommerferien din kommer til å bli mye bedre.

Hva er dine tips?

Nå vil jeg høre dine tips på hvordan du og din familie får en bedre ferie. Del med meg i kommentarfeltet så jeg og andre mammaer også kan få ta del i dine erfaringer, slik at vi også kan få en enda bedre ferie. Og så laster du ned de ti tipsene for hvordan du passer at barna dine sitter med iPaden – og det gjelder faktisk deg også, så det er for din egen del, også. Og med det ønsker jeg deg en riktig, riktig god sommer!

Sommer klem Marianne