Vær snill med nakken og tommelen din!

Jeg lyst til å dele et tips med deg som jeg vet at du trenger, som jeg vet at jeg trenger, som jeg vet at barna dine trenger, som jeg vet at mannen din trenger … Og det gjelder mobiltelefonen. For ja, jeg bruker mobilen, og jeg er helt sikker på at du også gjør det. Og det å holde på med den mobilen skaper endel problemer, så jeg har lyst til å dele noen tips så du kan unngå de problemene.

Etter en sommer er det to ting jeg behandler ganske mye. Jeg behandler tomler og nakker på grunn av mobiltelefonen. Når vi holder på med mobilen, så har vi en tendens til å glemme nakken litt, og glemme hvordan kroppen vår egentlig har det. Vi er mye flinkere til å tenke på det når vi sitter foran en pc. Men vi er mye mer på mobilen enn vi er på pc-en.

Bowlingkule i bakhodet

Det aller første jeg vil du skal tenke på, er hvordan stillingen på nakken er. Når du står og holder på med mobilen, så har du kanskje lagt merke til at veldig mange holder telefonen langt nede og tipper hodet nedover. Så kikker vi litt opp, så litt ned, så opp, så ned. Dette byr på mye problemer bak i nakken.

Jeg har hørt noen si at det er som å ha en bowlingkule i bakhodet, for hodet i seg selv er så tungt. Og du har noen små, små muskler som skal holde nakken din oppe. Så når du bøyer hodet ned og får denne kulen som henger, så får du ofte stiv nakke og trøtthet mellom skulderbladene. Endel begynner også å kjenne det nede i korsryggen, fordi de får draget hele veien ned – og så går magen ut, og så ser de gravide ut i tillegg.

Smerter og stivhet – nei takk

Når du ser opp fra mobilen, så bruker du de helt øverste nakkemusklene. Jeg vil ikke at du skal ha vondt i nakken, jeg vil ikke at du skal ha vondt i hodet, jeg vil ikke at du skal være trøtt og sliten mellom skulderbladene, jeg vil ikke at du skal kjenne deg stiv – jeg vil at du skal føle deg frisk. Og jeg vil at du skal ha en god holdning, for en god holdning gjør så utrolig mye annet godt for deg, også. Det gir deg god pust, det gir deg god selvfølelse, det gir deg god bevegelse i kroppen – og mindre smerter.

Mobil i øynehøyde

Så i stedet for å ha mobilen langt nede, vil jeg utfordre deg til å løfte opp mobilen til din egen øynehøyde. Dette gjør at du får mye mindre belastning i nakken. Det kan være ganske tungt å stå og holde mobilen høyt oppe. Men hvis du legger overarmen inn mot siden av kroppen og støtter underarmen der, så vil du kjenne at det blir mye lettere. Jeg mener ikke at du skal holde den hardt inntil, men bare en lett, lett puff inn i siden, så du får telefonen i øynehøyde.

Veldig mye lettere – og blir du da trøtt og sliten i hånda, så er det på tide å legge fra seg mobilen. Så det er tips nummer én for nakken din – og tenk på det også når det gjelder barna dine. Jeg skal dele et eget innlegg med noen tips på hvordan man bedre kan sitte foran en iPad. Og ja da, mine barn har også med seg iPad på ferie.

Variasjon er nøkkelen

En annen ting jeg vil du skal tenke på, er tommelen. Vi bruker tommelen veldig mye, og mange sier at de kjenner smerter i tommelen, at de ar vondt i tommelleddet og oppover i håndleddet og underarmen – og det er rett og slett fordi vi skroller så mye. Vi sveiper opp og ned, til den ene siden og den andre siden. Og tommelleddet vårt er ikke vant til å jobbe så mye. Spesielt nå når vi ikke trener det ved å holde i en penn, engang.

Men du har et par andre fingre. Så når du gjør ting på mobilen; bruk de andre fingrene, også! Du har en pekefinger, du har en langfinger – du kan bruke alle fingrene til å sveipe opp og til siden. Variasjon er nøkkelen, variasjon er det beste for kroppen – uansett hva det er snakk om.

Test tipsene!

Nå har vi bare gått gjennom mobiltips. Og det å løfte opp mobilen: For det første, de rundt deg ser ikke så godt hva du holder på med. For det andre, du får mindre vondt i nakken, og du ser jo hva som skjer der likevel. Og det å bruke flere fingre – genialt! Trenger ikke å slite ut ett ledd.

Så test disse tipsene – og legg fra deg mobilen litt. Kjenner du at du får et søkk i fingeren der du har holdt mobilen, så er det på tide å legge den fra deg. Ha heller gode samtaler med de du er sammen med. Ja da, jeg bruker den, jeg også – jeg er veldig glad i mobilen min – men jeg velger å bruke den på en avlastende måte for nakken min, når jeg først skal bruke den.

Håper tipsene er til nytte for deg! Og plutselig kommer tipsene om iPaden også – følg med!