Har du noen gang kjent at du 1) har litt dårlig holdning, 2) kanskje får litt strålinger ut i armene, og 3) at armene sovner litt? Har du noen gang kjent at du blir litt stiv og støl mellom skulderbladene?  

Alt dette henger sammen. For det er noe med det at framside og bakside ikke alltid samarbeider, og da får vi gjerne disse plagene. Så nå vil jeg gå gjennom noen enkle og gode tips på hvordan du kan ha armer som ikke sovner, slippe å være stiv og støl mellom skulderbladene, ha en god holdning, puste bedre og fungere bedre. Det er noe du vil ha, ikke sant? Ja, selvfølgelig! 

Framsiden og baksiden må samarbeide 

Tidligere har jeg delt øvelser på hvordan du kan få myket opp området mellom skulderbladene, og nå skal vi snakke om hvordan vi myker opp området foran, og hvordan vi kan få rettet oss opp.  

For det som skjer ut i armene påvirkes veldig ofte av brystet. En del kan kjenne på musearm, vondter i underarmen og ned mot tommelen, rett og slett fordi området rundt brystet og skulderpartiet ikke er i balanse. For når den ene siden jobber mye og den andre siden jobber lite, så får vi en ubalanse. Og du vet at når det er en ubalanse, så blir det «sutring» på ene siden mens den andre siden bare later seg litt … 

Tøy brystmuskulaturen 

For at vi skal få åpnet litt opp foran, må vi få tøyd litt på brystmuskulaturen. For det kan være litt tungt å få rettet deg opp når brystmuskulaturen er veldig stram. Og det er ikke rart at den muskulaturen er stram, for alt det vi gjør er foran kroppen: når du bærer barn, når du lager mat, når du bretter tøy, når du sitter foran pc-en, når du sitter på mobilen. Muskulaturen foran er  god på å dra deg fram! Så nå skal vi få den tilbake igjen.  

Det du gjør, er at du stiller deg ved en dørkarm, bøyer inn underarmen, legger underarmen inntil dørkarmen og presser deg gjennom døren. Én arm på hver side av døren, ta ett skritt fram, og så går du litt fram med armene. Der kan du godt stå 30–40 sekunder.  

Kjenner du at det begynner å prikke i hendene, så tar du ned hendene, slapper litt av og gjør det en gang til. Hvis ikke kan du prøve deg med armene litt høyere opp og kjenne om det strekker bedre der på deg. Prøv å ikke svaie så mye; prøv å holde ryggen din rett: For det du skal kjenne er at det virkelig strekker på framsiden av brystet.  

Under brystmuskulaturen går det både blodårer og nerver ut til armene. Så når brystmuskulaturen din er kort, så klemmer den inn. Og du vet at hvis du klemmer på en hageslange, så renner ikke vannet like bra. Det samme skjer her: Når brystet ditt er veldig stramt, vil du ikke få like bra blodsirkulasjon ut i armen.  

Så det er det vi jobber med akkurat her, og det er en kjempeenkel øvelse som du egentlig kan ta hvor som helst, når som helst. Du kan både bruke en dørkarm og du kan bruke et hjørne, for eksempel i dusjen: Du setter en arm i hvert hjørne og presser brystet inn i dusjen. Du kan også ta en og en arm mens du står og lager mat, snakker med en kollega eller lignende.  

Rett deg opp 

En annen ting som er veldig viktig å huske på, er rett og slett det å jobbe med holdningen. Veldig mange av oss tenker at holdning handler mer om hvordan man ser ut. Det å gå og bære kroppen på en god måte er faktisk ekstremt viktig også for funksjonen din. Så om du lar deg falle litt ned fordi du er trøtt og sliten eller bare ikke orker å tenke på holdningen, så husk at de smertene du har, også påvirkes av det.  

For ved at vi jobber med holdningen, ved at vi retter oss opp – tenker at noen drar oss litt i håret og retter oss opp – så får vi området mellom rygg og bryst mer i balanse. Henger vi framover, blir brystmuskulaturen kort, området mellom skulderbladene trøtt og slitent og nakken stiv. Så heis deg opp – ikke fram med puppene, du skal være god og avslappet – så vil balansen mellom framsiden og baksiden harmonere bedre.  

Tøy brystet ditt, tenk på hvordan du står (jeg legger inn noen tips her), strekk deg opp etter sola.  

Tenk positivt 

Og så er det en annen ting som funker kjempebra, og det er det som sitter mellom øra … Ha fokus på det som er bra! Ved at du løfter opp det som er bra, det du er takknemlig for, så vil du få mer av det, du vil se lyspunktene bedre – og tro meg: Det er mye lettere å holde seg oppe når vi har et positivt mindset, når vi jobber med holdningen og vi får strekt ut litt foran.  

Og så kan det være greit å trene litt mellom skulderbladene. En enkel øvelse: Stå oppreist, ha hendene ned langs siden og skru skulderbladene sammen. Veldig enkelt, og noe man kan gjøre akkurat her og nå.  

Test ut, kjør på – enkle øvelser, og jeg vet at det vil gjøre en endring for deg.