Siden det snart er ferietid, tenkte jeg at jeg skulle komme med noen gode tips på hva som funker her i familien for at vi skal få en fin ferie. For det er noe av det jeg ser oftest på ulike grupper: Hva gjør dere når dere skal på ferie? Tør dere reise langt?

Vi har reist lange og mange reiser med barna våre og dratt på eventyr. Og noe av det vi gjør for at logistikken skal gå opp og for at ferien skal bli fin, for meg og alle de tre andre, er å ha noen små sjekkpunkter.

ID-armbånd = trygghet

Det aller første jeg gjør, er å sette på barna mine et ID-armbånd: et armbånd der det står både navn og telefonnummer til oss foreldre. Og barna mine vet at hvis de blir borte, så viser de armbåndet, og så kommer de i kontakt med oss. For små barn kan kanskje ikke fortelle hva de heter og hva telefonnummeret til mamma og pappa er, kanskje spesielt når vi er i utlandet – men et ID-armbånd vil hjelpe, noe som både roer barna og oss voksne.

Spennende leker

Og så pakker vi alltid godt med småleker, og gjerne litt spennende leker. Det trenger ikke å være så veldig avansert, men kanskje noen leker de ikke har lekt med på en stund, eller noe som er litt nytt – det viktigste er at det er litt annerledes enn det de pleier å leke med.

Ta gjerne noen aktivitetsbøker med litt tegning, litt skriving – for iPad får vi nok av, og det er utrolig lett at vi setter barna våre foran en iPad. Men de gode, gamle aktivitetsbøkene er virkelig gull i alle aldre – med litt klistremerker, fargelegge litt her, skrive litt bokstaver der, regne litt, kryssord … Det gjør både flyreisene og bilturene så utrolig mye bedre.

Glede seg til iPad-aktiviteter

For ja, det finnes mange kule spill. Og iPaden har kommet for å bli, og den er genial; det finnes masse bra aktiviteter for barn der, også. Vi bruker den, vi også. Og det vi gjør, er at vi bruker de siste månedene, før vi reiser på ferie. Da kan barna kanskje fortelle meg: «Åh, jeg har lyst til å se den, mamma!» Men de får ikke se den filmen. De må vente. Selv om den går på kino, og selv om den er kommet på iPaden, så får de ikke se den, fordi det er noe av det de skal glede seg til og kose seg med når vi er på reise.

Sunn og god mat

Få 10 enkle tips som beskytter barne nakken. I-pad er en gir en stor belasting på nakken. Vil du alikevel ha god samvittighet når du gir fra deg i-paden?

Sunn og god mat

Og så pakker vi med god mat og drikke. Dropp alt sukkeret. Dropp all den juicen og smoothien og godteriet. Ja, det blir nok på en ferie, uansett – så det er lov å holde igjen litt. Mange barn blir bilsyke, flysyke og hypre fordi vi stapper i dem veldig mye søtsaker. Så det kan være lurt å vurdere å spise litt annen mat, litt sunnere mat – paprika, for eksempel, mine barn elsker paprika, her i huset spiser vi paprika som en frukt, bare jafser den i oss. Jeg ser at vi får det mye bedre på reise når vi spiser sunt.

Holde på rutinene

Noe vi også gjør, er å holde på rutinene. Vi holder rutinene selv om vi skal ut og fly. Vi kjører samme rutiner uansett hvor vi er, og uansett hvilken dag det er på året. For driver du og sjonglerer med tidene, hit og dit – nå skal du legge deg, nå skal du ikke legge deg – så blir barna dine så utrolig forvirra. Mine blir i hvert fall det.

Ja, vi justerer litt i ferier, vi også – men vi holder oss til de faste rutinene. Det vil si: Det er kveldsmat, det er å ta på pysj og pusse tennene, det er å lese bok og synge sang, og så er det natta. Det er mye lettere å forholde seg til. For tro det eller ei, du liker rutiner selv. Du liker å gjøre de samme tingene når du står opp, du liker å ha litt forutsigbarhet på hva du skal gjøre, og at ikke andre skal styre deg hit og dit.

Da barna våre var veldig små, pleide vi å gå tilbake på hotellrommet. Vi stelte dem, tok på pysj, sang og gjorde alt det der, og så la vi dem i vogna så vi kunne trille dem i søvn – og så gikk vi på restaurant. Nå som de er større, velger jeg og mannen min å tilrettelegge så vi kan gjøre det på andre måter. Nå er det for eksempel viktigere enn før å ha balkong på hotellet, så barna får holde sine rutiner og vi får holde våre. For da blir det så utrolig mye hyggeligere etterpå!

Alle skal ha det hyggelig

Når det gjelder det å ha det hyggelig alle sammen, så er det noe som har fungert vanvittig bra hos oss her i familien – og som jeg varmt vil anbefale: at man lager en ønskeliste. Hva må til for at du skal ha en bra feriedag i dag? Noen vil kanskje være litt alene, ha tid til å lese en bok, få lov til å sove til sine tider, få gå på restaurant osv. Man finner sine ting, lager en ønskeliste og hjelper hverandre til å tilrettelegge for det.

Vi har alle våre forventninger, og det å ha en liten forventningsavklaring er gull. Og alle trenger litt alenetid. Tro det eller ei. Du, også. 10 minutter alene, drikke en kopp varm kaffe i stedet for kald, ta en dusj alene, få ligge og lese i en bok: Be om det – da er det mye lettere å gi det.

Trening i ferien

En rød tråd gjennom dette er at du som voksen må ta ansvar. Legge til rette så rutinene er der, og at alle forventninger blir dekket og alle føler seg trygge, både de store og de små. Jeg håper at det vil være med på å gi deg en god ferie, for det fortjener du. Du har jobbet ekstremt hardt.

Jeg vil også at du skal ha en smertefri kropp, så derfor har jeg laget noen geniale treningsøvelser som du kan bruke i ferien. Gå inn på mammaklinikken.no/rettrening, så får du øvelsene der. Du kan gjøre dem hvor som helst, når som helst – begynn i dag, og så fortsetter du i ferien.

God ferie!

 

Marianne