Nå er sommeren her, det er ferie – og vi vil slappe av litt. Ikke sant? Vi mammaer og pappaer trenger å slappe av, vi trenger å bare ta det litt med ro, og de ungene, de maser litegrann … Kanskje ikke dine, men mine gjør i alle fall det. Og vet du hva, jeg skal helt ærlig innrømme at jeg gir dem iPaden da. Det er ikke rent sjeldent at jeg bare sier: Du kan få ta iPaden. Du kan få spille, du kan få se på barne-tv, du kan få gjøre det du vil. Jeg trenger en liten pause. Og jeg tror kanskje at du også er en mamma som trenger en liten pause innimellom. Og iPad er gull verdt i ferietider, for da går vi og tråkker mye oppå hverandre.

Men iPaden byr også på en god del problemer. Derfor skal du få noen gode tips i dag på hvordan du kan få god samvittighet når du gir fra deg iPaden.

Bowlingball i bakhodet

Har du tenkt over at når ungene sitter med iPaden, så sitter de ikke med den oppe ved brystet, de sitter med den helt nede på fanget, og nakken tipper helt ned. De hviler iPaden nede på fanget, og nakken tippes framover og får en skikkelig knekk. Og det som er så dumt med den knekken, er at når du sitter der og har den knekken, så er det faktisk som å ha en bowlingball i bakhodet. Fire og et halvt kilo i bakhodet! Det er ganske mye, og det er ganske tungt.

Barn med stive nakker

Kroppen vår er veldig god til å justere, og derfor merker vi ikke den tyngden når vi holder på. Men i det lange løp er vi faktisk redde for at virvlene i overgangen nakke rygg kommer til å endre form hos barna våre, og dessverre ser jeg allerede nå på klinikken at det er mange barn som kommer med stive nakker, vondt mellom skulderbladene, vondt oppi hodet og hodepine – rett og slett fordi de har fått iPaden. Og da må vi gjøre noen grep for at de skal få bedre sittestilling når de sitter med iPaden

Ta pauser

Så det er et par ting jeg vil at du skal tenke på. Det første er å tenke på at barna dine ikke sitter altfor lenge om gangen med den. Det vil si at de innimellom bør ta en pause. Og det gjelder ikke bare barna dine, det gjelder også deg. Ta pauser innimellom.

Variere stilling

Det andre jeg vil at du skal tenke på, er at du og barna dine, og spesielt barna dine, varierer hvordan dere sitter. Det vil si at noen ganger sitter man, noen ganger ligger man på ryggen og noen ganger ligger man på magen, slik at man ikke alltid får den knekken, men at man har litt mer variasjon på nakke og skuldre. Ganske enkelt, ikke sant?

Variere fingre

Og så er det også noe med å tenke litt på hvordan vi bruker fingrene: at man ikke alltid bruker den ene fingeren, men at man bytter litt på hvordan man bruker hendene når man sitter med iPaden.

Tre enkle, men viktige tips

Det er ganske enkle ting: tidsbegrensning, variert stilling foran iPaden og å bytte på hva slags hånd eller finger vi bruker. Dette er bare tre, men jeg har ti tips som du bør få med deg. Disse tre er de som redder nakken absolutt mest, men gå inn på her, så får du de syv andre tipsene. Print dem ut, del med venninner, heng opp på kjøleskapet, slik at venninnene dine sine barn også får ta del i dette innlegget, slik at de også får en bedre nakke – også henger du opp pdf-en slik at mannen din også ser den, og at dere har den som en liten påminner for at barna dine skal sitte bra foran iPaden. Og på den måten, kjære deg, så kan du ta god ferie med god samvittighet, gi fra deg iPaden og nyte sol og sommer, du også.

Riktig god ferie!

Marianne