Nå som det hvert øyeblikk er påskeferie, vil jeg komme med noen tips til deg, så du skal slippe å gå på den samme smellen, bommerten og blemma som vi har gjort her i huset … Du har kanskje lagt merke til at når man skal reise på ferie og være mye sammen – og man er blitt flere enn én – så ender man ofte opp i noen små misforståelser, småproblemer, litt småkjekling.

Kommunikasjon

Det å reise på ferie og ha fri sammen kan være utfordrende. Her i huset er vi fire, og det betyr fire forskjellige behov – og alle behovene må innfris. Da er det viktig med KOMMUNIKASJON. Det har hjulpet oss langt på vei. For når vi reiser på ferie, så har jeg noen ønsker om hva den ferien skal inneholde, mannen min har andre ønsker, Marie Louise har ett ønske og Vincent har et annet ønske.

Vi har alle forskjellige ønsker og behov for ferien. Og når man ikke får det helt som man hadde tenkt, når man blir skuffet fordi man føler at man ikke blir hørt – så ender det noen ganger opp i at ingen egentlig er happy: Alle går og er litt småmugne. Har du opplevd det? Alle er litt sånn: Oh, my God. Skal vi ha den her ferien lenger nå? Jeg tror kanskje jeg vil tilbake til hverdagen

Hva skal til for at du skal ha det bra?

Det vi har gjort, som har fungert veldig bra – når vi gjør det, vel å merke – er å snakke sammen. Vi hadde for eksempel en ferie nå i sommer, der jeg tenkte: Det her er den ferien jeg ikkevil ha. Jeg merket at jeg ikke var den personen jeg ville være, jeg småkjeftet og var ikke veldig happy. Og så tenkte jeg: Dette går ikke. Det kan ikke fortsette sånn, for da blir det ikke noen god ferie, og jeg vil at ferier skal være gode for alle.

Så vi satte oss ned om kvelden, og jeg sa: La oss begynne med deg, Marie Louise. Det er lett å begynne med henne, for hun synes sånt er gøy. Hva må til for at dagen din skal bli bra i morgen? Hva må vi gjøre, og ikke gjøre, for at dagen din skal bli bra? Og hun hadde noen enkle ønsker. Hun hadde ønsker om å bade i basseng, om å spise is – og om å ikke få kjeft. Denne mora følte seg litt skyldig … Og så gikk jeg videre til Vincent, og til mannen min. Og så sa jeg også hva jeg ønsket. Mannen min sa: Jeg vil lese bok. Men hvor mye bok? Er du happy med å lese to ord? Er det nok? For det å være bevisst på hva man egentlig ønsker, er viktig. Og da sa han: Jeg vil lese 20 sider i boka mi.

Tre ønsker hver – gi, ta og hjelpe hverandre

Så skrev vi ned ønskene. Tre ønsker på hver. Og så sa jeg dagen etter: Dette er de 12 ønskene som skal til for at alle her skal ha det bra. Og dette er en ferie for alle sammen, så nå må vi hjelpe hverandre for at vi sammen skal nå disse målene. Så da mannen min leste bok, kunne jeg si til barna: Mamma kan bli med dere ut og bade, for pappa har lyst til å lese bok. Og når de egentlig hadde lyst til å gå til bassenget da vi var på stranden, sa jeg: Mamma og pappa har lyst til å være på stranden, men vi skal også gå til bassenget, og jeg tenkte vi kunne spise en is på veien opp.

Ved at vi snakket sammen og visste hva den andre ville ha – gi og ta og hjelpe hverandre – så fikk vi en helt fantastisk dag. Og det endte med at barna mine kom og spurte på kvelden: Mamma, kan vi gjøre det samme i morgen? For det var så gøy. Det var gøy å hjelpe til at de andre skulle få det de ønsket, men jeg visste også at jeg kom til å få den isen, og jeg trengte ikke å mase om at vi skulle gå opp til bassenget, for jeg visste at jeg kom til å få det.

Hva vil du i dag?

Og det er det tipset jeg vil gi til deg nå. Gjør det gjerne før dere reiser, men bruk det også hver dag i ferien: Hva vil du i dag? For noen vil være aktive, andre vil slappe av, noen vil være inne, noen vil være ute, noen vil spise sunt, noen vil spise dritt – og sammen er du og din familie tett sammen. Så kanskje det er bedre at den ene går og tar seg en løpetur, og så sees man igjen om en time, og så er alle blide og hyggelige mot hverandre.

Mitt beste tips til at du skal få en god ferie nå i påsken, og at dere skal få det helt perfekt, er rett og slett å spørre – både deg selv og de andre i familien din: Hva må til for at denne dagen, denne ferien skal bli så bra som mulig for deg?

Og med det ønsker jeg deg en riktig, riktig god påske. Bruk den, kos deg og skap dine tradisjoner med din familie, der det er dere som skaper ferien – ikke én av dere, men alle sammen. God ferie!

 

marianne