Det å trene magen er noe som veldig mange av oss er opptatt av. Og det er mange ulike årsaker til det. Jeg personlig er mest opptatt av funksjon og hvordan kroppen funker, men jeg vet også at det er flere av dere som lurer på dette med mage: Hvordan kan jeg få den flat – og hvorfor er den som den er? 

Ta en magetest – finn ut hva du har å jobbe med 

Magen din har helt sikkert endret seg nå som du har blitt mamma. En del av oss har fått diastase, andre har fått magemuskler som går litt «feil vei», rett og slett. Og da er det veldig greit å ta en magetest for å sjekke: Hva skjer med magen min når jeg spenner den? Har jeg diastase? Så jeg legger inn en test til deg her, slik at du kan ta den nå, så du vet hva du har å jobbe med.  

Når du så vet hva du har å jobbe med, skal du til kjernen på hva du bør trene og hvorfor du bør trene det. Og hva har du lyst til å begynne med? La oss finne det sammen. For hva du bør trene og hvilken effekt du ønsker å få ut av det, er hånd i hanske.  

Aktiv mage = flatere mage 

Vi trenger magemuskler som holder oss oppe – for ja, det å få en god holdning påvirkes av magemusklene dine. Flatere mage er det jo også en del som vil ha – og vet du hva? Flatere mage handler om å få kontakt med de dype magemusklene, noe du først gjør når du har fått kontakt med bekkenbunnen.  

Det handler også om å få massert tarmene, slik at du får bedre avføring og kommer deg oftere på do. Det kan handle om å få ut luften, så du ikke må prompe hele tiden, og at mage- og tarmsystemet ditt fungerer bedre. Det kan være en kjempegod måte å få en flatere mage på. For fungerer tarmen, noe den vil gjøre bedre når vi bruker magen og ikke bare går og holder den spent, og heller ikke bare går og kjenner på smerten hele tiden, så vil ting funke bedre.  

Flatere mage vil du altså få når du begynner å bruke magen aktivt. Og da må vi trene øvelser som gjør at vi holder magen aktiv. Det å ta en situps eller en «planke» vil veldig ofte gjøre at du griper enda mer rundt og oppe ved ribbeina – så hvis du pleier å bli veldig støl der oppe, er det ofte fordi du bruker den delen av magen. Ved å begynne å bruke bekkenbunnen, for eksempel, er det mange mager som begynner å rumle og romstere, og du får kjempegod kontakt i delen nede, innunder navlen.  

Kontroll på diastase = flatere mage 

Det å få en flatere mage, handler også om å få kontroll på en diastase. En diastase er det som mange beskriver som en glippe eller et hull i midten, og ved at vi klarer å lukke igjen den og holde magen på plass, så vil også magen oppleves og se flatere ut. Ja, jeg vet, det å snakke om utseendet på magen er både fy-fy og yeah-yeah på en gang – men hvordan magen din ser ut, forteller også mye om hvordan innsiden er.  

Riktige øvelser = mindre vondt 

Jeg vet også at flere av mine kunder (som naprapat), ønsker å trene mage fordi de har så vondt i ryggen. Da, kjære du, anbefaler jeg aldri situps og planke – fordi det ikke er øvelser som du normalt trenger i hverdagen din. Det er ikke de øvelsene som du normalt bruker når du får vondt i ryggen.  

Innsats skal gå opp i vinning, og da må du også gjøre de øvelsene som gjør at du bruker kroppen din på den riktige måten. Når du får en god holdning, så vil du også få mindre vondt i ryggen, mindre vondt i nakken og skuldrene – you name it.  

Men hvor skal jeg begynne? 

Så var det dette med mageøvelser, da. Skal jeg jobbe med å suge inn magen, skal jeg jobbe med situps, skal jeg jobbe med planke – HVA skal jeg gjøre av mageøvelser?  

Det som jeg har fokus på, i Sterk Mamma og her på klinikken, på mine kunder, er å lære å bruke magen i hverdagen. Det å lære kroppen til å henge sammen. Til å bygge opp stabiliteten så vi blir sterke.  

Nederst, og steg for steg 

For å få kontakt med hele magen, må vi begynne med den nederste delen. Begynner vi øverst, så skviser vi bare alt nedover; begynner vi nederst, så får vi tatt ting innover. Derfor er det så viktig å begynne med den nederste delen, så du får koblet den raskt og godt på. Du må kanskje koble på hjernen, du må kanskje jobbe steg for steg – men får du det til: Oh yeah! Fordi du gir deg tid, og fordi du starter i den riktige enden.  

Aktivt, ikke statisk 

Det å begynne å jobbe med statiske øvelser, er ikke det du trenger i hverdagen din. Hver gang du bøyer deg ned over oppvaskmaskinen, trenger du magen. Hver gang du puster, trenger du magen. Du trenger magen for å ha kondis, for å bli sterkere, for å få mer effekt ut av treningen din.  

Og ingen muskler kan holdes inne hele tiden. Muskler som kan dras sammen og spennes ut, orker mye. Derfor kan kjeven jobbe masse, du kan snakke masse, uten at du får vondt. Går du med skuldrene oppunder ørene, får du vondt med en gang. Sånn er det også med magen din.  

Begynn nederst – og begynn i dag 

Så begynn med de øvelsene jeg legger ved her. Da får du på de dypeste magemusklene, de som støtter deg opp, holder deg oppe og jobber med deg gjennom hele dagen din. Så kan du bygge videre på dem – men hopper du over det steget som jeg deler i disse videoene, så kommer du ikke dit du skal. Og jeg ønsker og vil at du skal komme dit du ønsker.  

Prøv, da vel! Det er gratis – og hva har du å tape? Ingenting. 

Let’s do this! 

/marianne