Når du skal bygge et hus, er det veldig viktig å ha en solid grunn og en god grunnmur. Hvis ikke, kan du rett og slett drite i å bygge det huset. Jeg er veldig glad for at huset mitt er stabilt. Det rikker seg ingen steder, jeg er ikke redd for å gå over gulvet, for at plankene skal knirke og jeg kjenner at det svikter under meg, og så detter jeg gjennom: Her er det helt hardt, jeg kan hoppe og løpe og gjøre akkurat hva jeg vil på gulvet mitt, for det er helt stabilt. Huset er bygd på en stabil grunn, med et stabilt gulv.

Bekkenbunnen er gulvet ditt

Hvorfor snakker jeg om hus, grunnmur og gulv? Jo, fordi det er på samme måte med kroppen din. Og vær helt ærlig med meg nå: Hvor stabil er din grunnmur? Hvor stabil er din bekkenbunn? For bekkenbunnen din, den er gulvet i kroppen din. Kanskje litt rart, for det er jo ganske langt ned forbi bekkenbunnen. Men hvis du tenker over det, så er bekkenbunnen liksom «stoppen» for overkroppen. Det er bekkenbunnen din som stabiliserer alle organene dine, det er den som holder blæra oppe – det er den som holder kroppen din oppe, rett og slett.

Click here to subscribe

Roten til alt vondt?

Det at du ikke har en stabil bekkenbunn, kan være årsaken til at du får vondt når du begynner å trene, at du har vondt i bekken, rygg, ben, innside lår, mage – det kan være årsaken til at du lekker, at du promper, at du har lyd i skjeden og at sex ikke er det samme som det en gang var. Det at du ikke har et stabilt og godt fundament, altså god stabilitet i bekkenbunnen din, kan være årsaken til at du også er svakere, har en dårligere holdning – det er så mye den bekkenbunnen har å si for deg og ditt liv.

Jeg skal forklare nærmere hva jeg mener med at bekkenbunnen din er fundamentet og gulvet i kroppen din. For det er så viktig at du begynner her! Uansett hva du skal trene – løping eller annen kondis, styrke, yoga, pilates, boot camp – du må ha bekkenbunnen din på først, hvis ikke kan øvelsene gi mer plager enn hva de er bra for.

Pappeske med ustabil bunn

Se for deg kroppen din som en pappeske. Du har bekkenbunnen din nederst. Så har du ryggmusklene dine på baksiden, området mellom ribbeina, diafragma, på yttersidene og øverst, og magemusklene dine foran. Om magemusklene dine er stabile eller ikke, skal vi snakke om senere. Nå skal vi snakke om gulvet ditt. Hvis du ser for deg denne pappesken, og bunnen består av et elastisk tøystykke: Ville du ha ristet på pappesken? Ville du har ristet på en pappeske med en vannballong inni, der du visste at ballongen kom til å gå igjennom en eller annen gang? Hadde du gått over gulvet hvis du visste at du kunne tråkke feil og falle ned i kjelleren? Nei, mest sannsynlig ikke.

Det er akkurat det samme med bekkenbunnen din. Bekkenbunnen din støtter opp, og det er mye som ligger oppå. Det er en av brikkene til at du skal ha en stabil pappeske ellers, også. Og begynner du å hoppe, så kjenner du kanskje at det noen ganger presser litt ned i bekkenet, du kjenner kanskje en ubehagelig tyngdefølelse inni bekkenet ditt, der all ting bare henger, det er tungt, det faller nedover. Du har kanskje også opplevd at du kjenner at rødmen stiger i ansiktet på deg, du har mest lyst til å gjemme deg under genseren din, fordi det var du som prompa. Det er din lukt de andre kjenner kommer susende forbi nesa, fordi du prompa. Du tenker: Nei! Jeg skylder på ungene – det var ikke meg … 

Gulvet ditt skal holde deg oppe og gjøre deg sterk

Det er også gulvet ditt som er med på å holde deg oppe og som gjør at du slipper å kjenne: Ah, jeg tissa på meg igjen. At når du ler med venninner, så har du på deg mørke bukser for at det ikke skal syns at du tisset på deg. At du løper i skogen der det er mørkt, du løper i skogen så du har en busk å tisse bak, du tar på deg bind.

Alt dette er fordi bekkenbunnen din, gulvet ditt, ikke er sterkt nok og solid nok. Og vet du hva? Det er så mange som sliter med lekkasjer, og vi er nødt til å gjøre noe med det! Jeg er helt sikker på at du kunne fått litt sterkere fundament og sterkere bekkenbunn. For bekkenbunnen din er fundamentet ditt. Det er fundamentet til å klare å holde kroppen din oppe, til å kunne være smertefri, bære barna dine, kose med dem, rydde tøy, vaske gulv, trene, gå ut med venninner, føle deg fresh i sommerkjolen – eller julekjolen.

Du må begynne med bekkenbunnen

Bekkenbunnen din er the main thing. Det er der du må begynne. Uansett hva du skal trene, uansett om du ikke skal trene, så må bekkenbunnen din være stabil. Du trenger den! Men dessverre er det altfor mange mammaer, inklusive meg selv, som kniper og kniper uten å få effekt. Jeg har vært der selv. Jeg har vært der at gynekologen skulle kjenne om jeg kneip, og kjente ikke en dritt … Det er ikke noe gøy. Du har ikke lyst til å spørre: Ja, men hva skal jeg gjøre, da? For du får det ikke til. Du kniper og kjenner ikke at det skjer noe som helst der nede. Du kjenner det som en tung og motløs kappe som bare henger over nakken på deg, og du har i hvert fall ikke lyst til å sette av tid til det – for når det ikke gir effekt, når du ikke kjenner noe, så er det ikke noe gøy å gjøre det, heller.

Click here to subscribe

Du må ikke knipe for hardt

Jeg har vært der med deg, og jeg har lest, testet og kurset og funnet ut hva som er galt. Det de aller fleste mammaer gjør, meg inkludert, er at vi tar litt for mye i. Vi kniper rett og slett litt for hardt. Når vi tar i, så kniper vi mer enn det vi egentlig klarer, og så begynner vi å bruke feil muskler. Vi prøver å være sterkere enn det vi egentlig er.

Du må få hele bekkenbunnen på

Det andre er at vi glemmer å få med alle delene i bekkenbunnen. Se på dette bildet av bekkenbunnen: Se området inni. Det ser ut som et hjerte. Hele det området skal være på. Hands up på de som mest har kuttet strålen …

Bekkenbunnen din er så mye mer enn å kutte strålen.
Du må jobbe bak, i midten og foran; du må få på hele bekkenbunnen din.

Hvis jeg skulle ha dyttet på deg, ville det ha vært mye sterkere om jeg dyttet med alle fingrene enn bare én finger. Og det samme er det med bekkenbunnen din: Hvis du får på hele bekkenbunnen, alle delene, så blir du sterk.

Hjernen din må forstå hva den skal

Det tredje er hjernen. Den må også skjønne hvordan du skal jobbe. Når du har gått gravid, uansett om du har hatt en vaginal fødsel eller tatt keisersnitt, så har bekkenbunnen blitt tøyd ut under svangerskapet. Den blir selvfølgelig mer tøyd ut hos de som føder vaginalt, har lange fødsler og har fått store rifter – men det har egentlig ingenting å si. Bekkenbunnen din er tøyd ut uansett, og du må få den på plass igjen. Noen får litt mer jobb, noen får litt lettere jobb – men jobben må gjøres, og hjernen må kobles på.

Du må ikke hoppe over bekkenbunnen

Du må få på bekkenbunnen, du må få kontroll på bekkenbunnen. For når du har en bekkenbunn som er sterk, kan du begynne å trene mage, kan du begynne å trene rygg – de øvelsene som veldig mange ber meg om. Mange spør meg om å få mageøvelser og ryggøvelser – men vet du hva, du kommer ikke til å bli så sterk som det du egentlig fortjener og som du egentlig kan, om du hopper over bekkenbunndelen. For ja, bekkenbunnen din er fundamentet ditt. Du må ikke hoppe over det, du må begynne å gjøre bekkenbunnøvelsene dine i dag – og det er gøy når du skjønner hvordan du skal gjøre det og du får effekt.

Gratis video!

Jeg har laget video til deg på hvordan jeg tenker, på hvordan jeg fikk tilbake kontrollen på bekkenbunnen og på hvordan tusenvis av andre mammaer også har fått det til. Du skal få den av meg helt gratis, bare klikk på linken du finner under her.

Er du klar for å begynne med en stabil bekkenbunn? Skriv JA i kommentarfeltet om du skal ha et fundament som er stabilt, om bekkenbunnen din er like viktig som fundamentet i huset ditt. Du har ikke lyst til å gå gjennom gulvet, du har ikke lyst til å kjenne at varmen brer seg over ryggen og rødmen kommer oppover i ansiktet fordi du tissa på deg, fordi du prompa eller fordi skjeden din lager lyd. Du har lyst til å nyte.

OK, avtale?
Skriv ja for du starter vel i dag  🙂

Bekkenbunn – et stabilt fundament!

Knip knip, Marianne

Click here to subscribe