Situps er en av de vanligste treningsformene for magen – men jeg er litt usikker på om alle bør ta dem. For hva skjer egentlig med magen din når du tar en situps?

Det skal vi se litt på i dag – og så kan du kanskje ta en evaluering på om det er situps du burde gjøre, eller om du kanskje skal finne andre treningsformer som gjør at du får den effekten du ønsker av magetreningen din. For effekten av treningen er viktig. Hva er det du ønsker å oppnå med å trene mage? De aller fleste ønsker seg en flat mage, en mage som støtter og gir stabilitet, å bli kvitt muffins-bolle-magen og få kontakt og kontroll.

Magetrening er viktig – men gjør det riktig!

Det å trene mage er superviktig. Det er det du må gjøre for at du skal få mindre vondt i ryggen, mindre vondt i skuldrene, bedre holdning, mindre muffinsmage – you name it. Men da må du også gjøre de riktige øvelsene. La oss se på situps først. Situps er jo en øvelse der du ligger på rygg og løfter overkroppen opp. Hva skjer med magen din når du gjør den øvelsen?

Har du diastase?

En del av dere har diastase. Du har de rette magemuskelene, og når du går gravid, får du en glipe mellom de magemusklene. Mammaene som kommer til meg ofte pleier å beskrive det som et hull i magen. Hvis du ikke har testet magen din, så er det på tide at du gjør det.

For du må vite om du har det, og du må vite hvordan kontrollen din er, for at du skal kunne trene riktig. For har du den glipen mellom de rette magemusklene, hva skjer da når du tar en situps? Du holder kanskje igjen øverst og nederst, men magen vil tyte ut midt på. Og det er jo ikke det vi vil.

Har du kontroll?

Diastase i seg selv er ikke farlig, men du må ha kontroll – så da må du trene de øvelsene som gir deg kontroll. De som støtter deg opp og danner et god og stabilt korsett.

Og så har du de dype magemusklene. Hva skjer med dem når du tar situps? Går magen din utover som en bolledeig, et brød eller en pyramide? Og er det det du vil ha? Nei? Da er det heller ikke situps du skal trene.

Bruker du de dype magemusklene?

Og en tredje ting: Hva skjer med hofta di når du tar en situps? Kjenner du at du blir stiv i hoftene? Kjenner du at du blir stiv i nakken? Kanskje litt trøtt og sliten bak i korsryggen? Jobber mye med halsen, klarer ikke å holde beina i bakken? Det er også et tegn på at magen din ikke funker, at du ikke har god nok kontroll og er sterk nok i magen – og så tar andre muskler over. Igjen: Det er ikke da du skal trene situps.

Da er det viktig at du begynner å jobbe med de dype magemusklene. For når du tar en situps, skal du hode magen inntil og jobbe med den inntil for at den skal bli flatere. Du skal ikke ha noe som deler seg eller som går ut, og du skal ikke jobbe med andre muskler. Da har jeg noen andre gode øvelser til deg. Ble med på søndag, så skal du få dem.

Men test nå. Test magen din, sjekk om du har diastase, sjekk hvordan kontrollen din er – og kjenner du deg igjen i noen av punktene i denne videoen, så dropper du å ta de situpsene, og så gjør du heller de øvelsene som du får på søndag.

Meld deg på her!
Det er helt gratis – bare kjør på!

Det er da du vil få den faste magen, det er da du vil få den bedre holdningen, det er da du vil bli smertefri – og det er det vi ønsker, er det ikke?

Marianne