Det er utrolig mange mammaer som har som en byrde på skuldrene at de burde trene. Er dette deg? Eller kjenner du at du har lyst på litt mer glede, litt mer energi – at du bare har lyst til å begynne å trene? Dette innlegget er for deg. 

I dag skal vi gå gjennom noen små, enkle ting som skal til for at du skal få lysten, gleden og energien det er å trene. Det er seks punkter på hva du trenger å spørre deg selv om, å fokusere på og å gjøre for at du skal oppnå akkurat det du ønsker, akkurat nå.  

Hva er trening for deg? 

Første spørsmål til deg (og dette lurer jeg på om du kan svare på; jeg tror kanskje du må tenke deg litt om):
Hva er trening for deg?
Har du tenkt over det?
Hva er definisjonen på trening? 
Hvis du gjør om på den definisjonen bitte lite grann, hva får du da? Vil det da bli enklere, lettere og morsommere? 

For trening er så mangt. Noen må løpe en mil, de må trene styrke mange ganger i uka, de må svette, de må ha høy puls, de må løfte så så mye vekter for å ha trent. Men hva er trening for deg? Og hva skjer om du endrer bitte lite grann på definisjonen av trening? Vil det da bli enklere og morsommere å gjøre? 

Hva slags energi sender du ut? 

Det første spørsmålet mitt henger sammen med nummer to: Hva slags energi sender du ut til det å trene og ta vare på deg selv? Er det en tung byrde som sier: Det er kjedelig, det er tungt, jeg har ikke tid, jeg orker ikke, jeg har ikke lyst? Eller er det noe som er lystbetont, noe du kjenner at gjør godt, noe som er godt, noe som passer deg, som passer ditt liv og som vil gi deg noe av det du ønsker og trenger i ditt liv, akkurat her og nå? 

Where focus goes, energy flows. 

Så ha noe positivt og en god assosiasjon til det å trene. Og noen ganger kan det være lettere når vi har endret litt på definisjonen på trening, sånn at den passer bedre for ditt liv akkurat her og nå.  

Hva vil du oppnå, og hva vil det gi deg? 

Et kjempeviktig spørsmål er: Hva ønsker du å oppnå med trening? Og hva vil det gi deg å begynne å gjøre de øvelsene? For hvis du ønsker å være smertefri:  du da løpe maraton?  du da trene som om du skulle ha blitt en fitness-utøver? Eller kan du gjøre noe annet? Jeg vet i hvert fall at jeg og jentene i Sterk Mamma trener lett, progresjonsmessig og det som vi trenger i hverdagen vår.  

For å være smertefri og sterk nok til sin hverdag – noe jeg vet at veldig mange andre mammaer trenger også, ikke bare meg og Sterk Mamma-jentene – så trenger vi ikke mye høy puls, vi trenger ikke masse tung styrke, vi trenger ikke å gå mye på treningssenter og legge ekstremt mange timer inn.  

Det vi trenger, er å lære oss å bruke kroppen vår i hverdagen vår. For de få minuttene du bruker på treningen, er ingenting i forhold til det du gjør resten av livet ditt. 

Hva trenger du

Det å bruke kroppen vår på den riktige måten i hverdagen vår, er SÅ viktig! For hvordan bøyer du, hvordan løfter du, hvordan står du, hvordan går du? Har du sterke nok hofter til å bære minsten på hofta? Er du sterk nok i armene og ryggen til å sitte på den kontorpulten, til å trille den vogna, til å bære den pappesken? Det er der du trenger styrken for å bli smertefri.  

For å bli tett må du lære deg å jobbe med bekkenbunnen din, som vi gjør i Sterk Mamma. Du må lære deg å holde musklene på, du må lære deg å finne alle delene av musklene, og koble de opp til magen. For ja, det er sånn magen din blir flatere. Det å ta masse øvelser der magen din går utover, der du blir stiv i nakken og får vondt i ryggen, vil ikke gi effekt!  

Så derfor, kjære du: Husk å spørre deg selv hva du vil oppnå med treningen, og hva du vil det skal gi deg. Da vil det være lettere å ha det positive fokuset, og det vil være lettere å vite hva slags trening du definerer som trening.  

Jeg vet at jeg kan trene masse mens jeg lager mat, mens jeg tar ut av oppvaskmaskinen, mens jeg er sammen med barna, fordi jeg vet hvordan jeg smetter øvelsene inn i hverdagen. Ja, jeg tar litt tøffere økter innimellom også, men jeg begynte med de rolige øvelsene. For i starten, når vi begynner å trene, så er det veldig mange som trener på seg mer skader, mer plager, fordi de går på for fort i stedet for å ta det rolig, i kroppens tempo.  

Når skal du starte? 

Når skal du starte med den treningen? For om vi endrer litt på definisjonen av trening, og du ikke trenger å gå på treningssenter, kjøpe deg nytt tøy, sette av masse tid; men du kan gjøre det hjemme, på noen få minutter og kjenne effekt fordi det vil passe inn i din hverdag og med det du trenger styrke til – vil det da være lettere for deg å komme i gang?  

Det å bare trykke «play» fordi du kjenner at dette har jeg lyst til, det her er bra for meg, dette her er deilig – vil det gjøre det lettere for deg? Så gjør det! Er det lettere å gjøre det sammen med noen enn å gjøre det alene? Gjør det! Er det lettere å kunne velge med frihet når du kan trene – om du trener på morgningen eller på kvelden? Gjør det! Dumå gjøre det som er riktig for deg!  

Gjør én liten ting 

Vit at for hver dag du venter, så får du én dag mer med jeg skulle ønske jeg hadde trent … Starter du i dag, så er det veldig mye lettere å komme i gang. En liten, enkel øvelse som du legger oppå en annen hverdagsrutine, og vipps! så er du i gang. Men sitter vi der passive og tenker: Det var en fin øvelse, det var en fin øvelse (scroller litt), ja, det var også en bra øvelse – og så gjør vi ingenting; da skjer det ingenting.  

Så mitt spørsmål til deg er: Når skal du begynne? Begynn før du er klar; hopp før du er klar. Gjør én ting, og så kan du klappe deg på skulderen og si: Yey! Bra jobba! Jeg gjorde en øvelse mer i dag enn jeg gjorde i går! Og vet du hva? Skryt er viktig. Skryt av deg selv, sånn at du får det skrytet du trenger.  

Gjør det enkelt 

Gjør det enkelt, spiselig, overkommelig, sånn at du bare er i gang! Det handler ikke om å rydde hele koppen med blyanter: OK, jeg skal ta ut den rosa blyanten først. Så tar jeg ut de røde. Og vipps! så er du i gang. Like lett kan det være for deg å begynne å trene – når du gjør det enkelt, når du gjør det nå, når du gjør det fordi du oppnår det du ønsker med treningen. Når du har den positive energien som gir deg godfølelsen, og fordi du trener på det nivået som passer for deg.  

Det aller, aller viktigste for at du skal oppnå alt det du ønsker og alt det du drømmer om, i ditt liv og med din kropp, er å ta vare på deg. Tilpasse deg dine behov. Bevege deg litt. Du trenger ikke å gå halvannen times tur. Vi jentene i Sterk Mamma begynner med 10–15 minutters tur, og for veldig mange så holder det for kroppen. Og de som gjerne skulle ha gått lenger, kjenner: Ah, dette funker! Nå kjenner jeg at det løsner, nå er vi i gang.  

Ha fokus! 

Vi må ha fokus. Det er et hovedpoeng. Du må ha fokus på: Hva er trening for deg? Hva slags energi legger du inn i treningen? Hva ønsker du å oppnå med din trening? Bli tett? Bli sterk? Bli smertefri? Bli sterkere? Ha mer energi? Og når skal du starte? Hvordan kan du gjøre dette enkelt? Vanskeligere er det ikke.  

Nå er det din tur til å dele med meg i kommentarfeltet når du skal begynne å trene. Og join in på workshopen på søndag. Linken finner du under her.  

Si JA! Let’s do it, girl! 

La oss gjøre dette enkelt, la oss gjøre det overkommelig, gi oss selv masse skryt, godfølelse, kjærlighet – og så tar vi det med inn i livet vårt og gjør det enkelt. Du trenger ikke gjøre masse. Én liten øvelse, og du er i gang. Noen få minutter, og du er i gang.  

Jeg vet at du har alle evnene, alle mulighetene og alle ressursene i deg til å oppnå det du drømmer om.
So let’s do it, girl! 

marianne