Får du fort vondt i ryggen når du sitter i bilen eller i sofaen? Du kjenner at ryggen din verker litt, den blir litt stiv, den fungerer rett og slett ikke? Du kjenner av den når du sitter, og så blir det kanskje enda verre etterpå, når du skal prøve å reise deg opp igjen? Jeg skal dele noen tips med deg på hva du bør tenke på når du sitter, både på kontoret, hjemme, i bilen og så videre, fordi det å sitte gir så mye plager på så mange i rygg og nakke.

Men aller først: For dere som ikke kjenner meg, så heter jeg Marianne, og jeg er både naprapat og mammamagetrener og vitenskapelig opptatt av at mammakroppen skal fungere. Jeg synes det er så synd at det er så mange mammaer som går rundt og har så mye vondt, og derfor vil jeg dele min kunnskap, for å kunne hjelpe deg med å få en bedre hverdag.

Hva skjer når man sitter?

Veldig mange av oss sitter mye. Spesielt dere som er hjemme i permisjon, sitter mye med barn som kanskje har sovnet når du nettopp har ammet dem. Vi blir sittende mye i bilen, vi sitter på jobben, vi sitter og vi sitter. Og den ryggen blir bare stivere og stivere. Og det er vi jo ikke så interessert i.

Når man sitter på en krakk, sitter man ganske rett opp og ned i ryggen. Men har du tenkt over at når du sitter i en bil eller i en sofa, så havner du litt bakpå i ryggen. Du blir sittende mer på baksiden av rompa, litt mer på halebeinet, og så får du den knekken i ryggen, noe som gjør at du får en veldig belastning bak i bekkenet. Ryggmusklene som går nedover langs sidene av ryggraden, blir ganske trette og slitne og irriterte. Og det å sitte og bli tøyd ut, å henge på halebeinet, er ikke ryggens favorittposisjon. Du presser mye både på skivene dine og nervene dine som går ut i ryggen, men også ryggmuskulaturen din blir veldig stiv.

Kom deg litt opp!

Er du den som føler deg litt stiv. Når kjenner du deg stiv i ryggen?

For det er ikke så veldig mye som skal til. Hvis du er den som syns at det er slitsomt å sitte lenge i bilen, så handler det om å komme seg litt mer opp i rett posisjon, tenke at man skal løfte seg litt opp. Da blir gjerne hofteleddsbøyeren, den som går opp fra innsiden av låret, opp i bekkenet og bak i ryggen din, mindre stiv, da får du mindre trykk bak i ryggen, og veldig mange får mindre vondt i halebeinet og i rompa.

Spesielt dere som er gravide, vil nok kjenne at dere kollapser mer og mer. Og når du har født barn, så er du mye mer bevegelig i leddene, noe som gjør at du synker litt sammen. Jeg er helt sikker på at jeg ikke er den eneste som i perioder får den sammensunkne holdningen; du bare synker sammen, og det er så vanskelig å sitte rett, og så får du den framskutte nakken i tillegg. Men kommer du deg litt mer opp, så vet jeg at det blir så veldig mye bedre.

Senest i dag hadde jeg en mamma som kom innom klinikken her med smerter som sitter i rompa, opp i ryggen og videre opp i siden, fordi at hun satt feil. Fordi hun satt og hang for langt bak i ryggen, ble sittende og henge på halebenet, ble sittende og henge på ryggsøylen, i stedet for å sette seg litt mer opp på sitteknutene, bruke bekken og mage litt mer, være litt mer aktiv i de musklene som støtter opp og gir deg det korsettet som du trenger.

Hvis du vil ha noen gode tips på hvordan du, på en enklere måte enn å bare sette deg opp, kan komme deg litt mer opp på sitteknutene,, klikk her.

Men det er ikke så vanskelig, som sagt, det handler om å komme seg opp på sitteknutene, og ikke bli hengende bak i ryggen.

Kom deg litt opp, uansett om du sitter i bilen, om du sitter i sofaen; få litt mer støtte og stabilitet, så blir ryggen din litt mindre stiv, og den vil samarbeide mer med deg. Del med meg i kommentarfeltet når du har plagene, så jeg kan gi deg flere tips, og skriv også i kommentarfeltet om du vil at jeg skal sende deg noen enkle tips på hvordan du kan justere deg i din hverdag.

 

klem Marianne