Det er mulig å oppnå den drømmen. Drømmen om mammakroppen som fungerer. Drømmen om en smertefri kropp. Drømmen om en kropp som ikke fortsatt ser gravid ut. Drømmen om den holdningen som stråler, som er rett som en planke. Drømmen om å få på seg den kjolen. Drømmen om å være en god nok mamma. Drømmen om å være en mamma som er tilstede. Drømmen om en mamma som orker. Og som kan.

Det er mange mammaer som har gjort dette før deg.

Mammakroppen ingen snakker om

Du føler kanskje at du er alene om det å få det til. Du føler deg kanskje litt alene om å være den som sliter, fordi ingen snakker om det. Vi snakker mye om barna våre og om hvordan barnas kropp fungerer. Men det var noe som skjedde da vi hadde født barn: Mammakroppen, den ble glemt. Ingen snakket om den lenger: Nå har du født. Livmoren har trukket seg tilbake. Fint! Vi kan jo sjekke om stingene dine har grodd – men så var du ferdig.

Og det er slutter alt. Etter det sitter vi igjen som en haug med oppgitte mammaer. Mammaer som føler at de er de eneste som ikke funker, mammaer som føler at alle andre får det til – det er bare meg. Men det er ikke bare deg. Og du kan også få den mammakroppen som fungerer.

Ett steg, ett trinn, en etasje om gangen

For å få en mammakropp som fungerer må du begynne stegvis. Du må ta én etasje om gangen. Jeg har hatt mammaer som har prøvd å gå til PT og fått mange øvelser, trent hardt, trent mye og lagt ned mye penger og energi. Men de har ikke fått de resultatene de ønsket fordi de har hoppet over et steg. De har hoppet over det å få kontakt, kontroll og stabilitet først. Når de så har gått tilbake igjen og begynt på grunnen, begynt å bygge opp kroppen, da har effekten kommet, og PT-ene har lurt på: Hva var det som skjedde? Og når de blir fortalt hva de har jobbet med, at de har jobbet med stabiliteten, det å få kontakt med bekkenbunnen og magen igjen, sier PT-ene: -Det der kan jeg ingenting om, men jeg ser det funker, så fortsett. Det er kanskje fortvilende for en del PT-er å få beskjed om at: -Nei du, jeg kan ikke ta situps mer, jeg får ikke lov til å ta planken mer, nå må jeg gjøre sånn og sånn. Og det er ikke så lett å være den mammaen som skal si at hun ikke kan. Men gjør du det, og bygger du opp kroppen din, så får du effekt.

Hvis mannen din skulle ha bakt en kake for aller første gang, er jeg helt sikker på at du hadde gitt ham masse tid og tålmodighet til å klare å bake den kaken. Og du hadde kanskje hatt en i backup hvis dere skulle ut på noe som var litt større. For du hadde ikke forventet at det skulle gå helt perfekt, helt smertefritt og på en-to-tre første gang han skulle bake kaken. Men skulle du ha bakt den kaken for aller første gang, er jeg helt sikker på at du hadde forventet at du skulle gjøre det mens du sjonglerte masse andre ting, mens du skulle lage den fantastiske fonduen og alt annet i tillegg. For vi mammaer, vi skal kunne alt på en-to-tre, og vi skal funke på en-to-tre.

Sånn er det ikke med kroppen.
Du må begynne stegvis, og du må begynne med grunnen først.
Da får du kontroll.

Kroppen kollapser som en våt pappeske

Jeg har også de kvinnene som har gått til behandling i mange år, de har kanskje blitt litt bedre, men så kommer plagene tilbake. Så blir de litt bedre igjen, og så kommer plagene tilbake. Hvorfor kommer plagene tilbake hele tiden? Hvorfor kommer de bekkensmertene, de hoftesmertene, den trøttheten i korsryggen, de kinkene, den hodepinen, de stive skuldrene og den smerten mellom skulderbladene? Jo, de kommer fordi kroppen din ikke henger sammen. De kommer fordi bindeleddet, stabiliteten, bekkenbunnen din ikke samarbeider med magemusklene dine.

Se for deg en pappeske. Se for deg pustemusklene som toppen av esken, ryggmusklene som ryggen, bekkenbunnmusklene som bunnen og magemusklene som fronten. Fire vegger. Hvis jeg nå hadde tatt den pappesken med fire solide vegger, satt den under en hageslange og spylt på to av veggene: fronten og bunnen. Hva tror du hadde skjedd med pappesken? Jo, den hadde falt sammen! For når papp blir våt, så blir den myk. Og det samme skjer med magemusklene dine: Når du går gravid vil de strekkes ut, og så henger de der som en slapp fis etterpå. Bekkenbunnen og magen blir myke under svangerskapet; pappesken blir myk fordi den får vann på seg. Ryggen og toppen på esken er fortsatt stabile og holder en stund, men de blir litt slitne, og til slutt svikter de også. Og det samme gjelder for kroppen din. Ryggen din holder en periode, nakken din holder en periode, men så kollapser hele pappesken. Og det er derfor du må bygge deg opp fra innsiden. For gjør du det, så får du det til.

Bekkenbunnøvelser – starten på god kontroll og god holdning

De tre gratis videoene med bekkenbunnøvelser som du får her, er starten på det å få god kontroll.

Click here to subscribe

De er også starten på den gode holdningen, og det skal jeg snakket om, i et annet innlegg.
Holdningen din, den er viktig. Sitter du rett i ryggen og med god holdning, så har du ikke mye belastning oppe i nakken. Men når du synker sammen, får du knekk både nede i nakken og lenger opp, og da blir du sliten i skuldrene og får et drag mellom skuldrene. Så får du trøttheten mellom skulderbladene, og lenger ned får du vondt i korsryggen. Har man holdningen og stabiliteten, unngår man disse plagene. Men da må man jo klare å holde seg oppe hele dagen. Og for den holdningen trenger man fire stabile vegger i pappesken. For igjen, har du to stabile vegger og to våte, så kollapser hele greia, og så får du vondt.

Jeg vet at du også kan!

Jeg vet at du kan gjøre det, for jeg har også vært der. Jeg har også vært der med den bekkenbunnen som ikke fungerte. Jeg har også vært der jeg ikke helt skjønte hvordan jeg skulle jobbe med den magen. Og det var ganske kjipt for meg som hadde jobbet med dette, med kroppen, i så mange år. Og det var da jeg skjønte at her må vi jobbe dypere. Dette må vi jobbe med, dette må jeg forstå, her skal jeg finne nøkkelen til suksess. Hvordan skal disse kvinnene unngå sine plager? Og det har jeg gjort, og jeg har fått hjulpet tusenvis av kvinner. Og hvis de kan, så kan du. Og hvis jeg kan, så kan du. Og du skal få lære det.

Det er veldig gøy å få tilbakemeldinger på at lekkasjene ikke er så store, lekkasjene er sjeldnere, og penger på truseinnlegg trenger de ikke å bruke lenger. Det er også gøy å få tilbakemeldinger når folk har vært til gynekologen, på at framfallet har trukket seg tilbake og at det ikke føles så tungt der nede mer. Og at det er hyggeligere å ha sex med mannen fordi det ikke gjør så himla vondt! Du kan også lære det. Du kan også være den kvinnen som får de gledene.

Det er også veldig gøy å høre om de som har vært på fest i den kjolen som har hengt innerst i klesskapet så lenge, fordi de ikke har følt seg så veldig fin i den, de som nå føler seg tre måneder mindre gravid eller som ikke føler seg gravide mer fordi de har fått kontroll på magen. De har ikke slanket seg et gram, men allikevel ser de slankere ut. Og du ser at energinivået deres har gått opp, de har fått mye mer energi. Vet du hva de gjorde? De begynte smått, smått, smått. De begynte med å tenke. Ikke rett på SATS, ikke ti spinningtimer i uka, de begynte hjemme i sin egen stue, med små øvelser. Det var da de fikk effekten.

Det er også veldig tilfredsstillende for meg som naprapat, som har et mål her i livet om å bli arbeidsledig fordi ingen har smerter og plager, når pasientene kommer inn og sier: -Vet du hva, nå kan jeg også være med på dugnad, for nå funker ryggen min. Nå kan jeg også løfte barnet mitt, fordi ryggen min ikke svikter. Nå er jeg ikke redd for å få kinken mer, for jeg kjenner meg stabil, jeg vet hvordan kroppen min skal jobbe, jeg vet hvordan jeg skal jobbe og samarbeide med kroppen min.

Nøkkelen til suksess er å begynne nederst på stigen

Nøkkelen til alle disse suksessene er å begynne i det små. Begynn helt nederst i stigen og ta hvert eneste steg. Ikke prøv å hoppe over mange steg, det går ikke bra, du faller ned – du må gå hvert eneste steg. Se for deg kroppen som en stige der alle trinnene har gått i stykker – nå har ikke alt i din mammakropp gått i stykker, men se for deg en sånn stige. Du må teipe sammen det første trinnet før du kan gå opp på det. Så teiper du neste trinn og går opp på det, så neste trinn, og neste trinn, teiper, går opp – steg for steg. Da funker mammakroppen din. Og kroppen din er verdifull. For du som mamma må funke. Har du ikke den energien, den selvtilliten og den kontrollen du trenger, så får du de smertene, og du funker ikke, du klarer ikke å løfte, du klarer ikke å være med og leke, du trekker deg tilbake – og jeg lover deg: Omverdenen merker det. Mammaen må fungere. Mammakroppen må fungere. Du er superviktig.

Begynn med første trinn på stigen i dag, begynn å surre den sammen. Gå klikk på bildet under og last ned øvelsene, og så følger du med, så skal jeg lære deg noen få enkle triks for hvordan du kan få en bedre holdning.

Click here to subscribe

Nei, du trenger ikke legge deg ned på en matte, og du trenger ikke kjøre mange harde treningsøkter for å få en bedre holdning. Det er ganske enkelt, faktisk. Hvis du vet hva du skal gjøre, da, vel å merke. Gå inn og last ned stegene for trinn en, to og tre, så kan du oppnå den drømmen. For drømmen om å få mammakroppen tilbake, den kan bli din.

Klem Marianne

Tooltip Text