Det er én ting som går igjen gang på gang når jeg snakker med kursdeltakere, venninner og kunder. Og det er unnskyldningen: Jeg har ikke tid. Jeg har brukt den, og du har brukt den. Men vet du hva? Den unnskyldningen er vi nødt til å kaste på sjøen. For du og jeg, og alle andre mammaer, har akkurat like mye tid. Vi har 24 timer i døgnet. Så å bruke unnskyldningen om at man ikke har tid, når noen får til å trene og andre ikke, når noen får tid til å pusse opp og andre ikke – og vi har akkurat like mye tid – så må vi slutte. Vi må finne en ny unnskyldning – eller rett og slett bare droppe unnskyldningene. For tid, det har du. Men – det er ikke sikkert at du prioriterer tiden.

Vi er nødt til å prioritere oss selv

Hvis du og jeg skal få den sterke, tette og solide mammakroppen – for å kunne være med ut på trampolina, for å kunne løpe etter ungene når de sykler, for å orke å stå på 17. mai og se på barnetoget som turer forbi og på alle lekene – for at vi skal være den tette, sterke og solide mammaen vi ønsker å være, så er vi nødt til å prioritere tid til oss selv. Og du har tid til å trene.

Jeg vet at du gjerne vil ligge på sofaen og se litt på den serien, når ungene er lagt og huset er ryddet og alt det der. Men hvis du skal få den tette, sterke og solide mammakroppen, så er du nødt til å velge noe annet innimellom. For det å legge seg ned på sofaen kjennes digg ut akkurat der og da, men tar du litt fatt, går deg en tur, trener litt styrke, får på de riktige musklene og får magen til å spille på lag med deg, så vet jeg at du kommer til å få det så veldig mye bedre etterpå.

Vi har ikke tid til å ikke funke!

Ja, jeg har tenkt at jeg skal male den gangen – i flere år. Har jeg fått gjort det? Nei – fordi jeg ikke har prioritert det. Dagene mine har også 24 timer. Og selv om jeg gjerne skulle hatt det huset som ser fantastisk ut, selv om jeg gjerne skulle hatt masse middager med venninner, selv om jeg gjerne skulle hatt masse familie inn og ut her hele tiden – så har jeg ikke tid til det fordi det ikke er det jeg prioriterer.

For jeg vet at jeg trenger å ha en kropp som funker, for at jeg skal kunne gjøre de tingene jeg ønsker. Og den gangen, den går ikke fra meg. Den hadde kanskje sett litt finere ut – men jeg skal ha kroppen min resten av livet. Gangen går ikke noe sted, men det at jeg ikke tar vare på kroppen min, det at jeg synker sammen, får stiv nakke, vondt i hodet, vondt i korsryggen, det at jeg ikke er sterk nok til å leke med barna mine og gjøre det de ønsker – det går så fort, og vi har ikke tid til å ikke funke!

Bruk hverdagen din

Så vi må prioritere – og vi må omprioritere, vi må justere. Og vet du hva? Du har så mye tid i hverdagen din. For eksempel nå, når du sitter og leser eller ser dette, kan du tenke på hvordan du sitter. Bruk pusten din, løft opp bekkenbunnen din, rett deg litt opp – kanskje du til og med skal tenke over hvordan du setter deg ned på stolen. For hverdagen din er så gull, du har mange muligheter i hverdagen din til å trene kroppen din riktig.

Når du står, kan du tenke på holdningen din – og når du står med riktig holdning, så vil magen jobbe mye mer med deg – og når du har den gode holdningen, vil det være lettere for deg å få kontroll på bekkenbunnen din. Og bekkenbunnen din, den blir ikke sterkere av at du ikke gjør noe. Det handler ikke om at du ikke tisser på deg, det handler ikke om at du ikke har framfall – du er nødt til å ha en bekkenbunn som er sterk.

Du har sikkert sett på bestemor, at hun synker mer sammen, at musklene blir litt slappere – og det er ikke noe annerledes med oss. Musklene i magen som holder magen inne, som gjør at du ikke ser gravid ut, og den bekkenbunnen som holder deg oppe – de er faktisk med på å unngå at du får vondt i ryggen og blir stiv i nakken. Men legger du deg på sofaen, så får musklene falle sammen enda litt mer.

Ikke utsett! Du har tid

Og så kan du si: Ja, men jeg skal gjøre det neste uke. Jeg skal begynne på mandag, jeg skal begynne 1. juni. NEI! Begynn nå! For du har ikke noe mer tid senere. Barna dine blir større, de skal ha flere aktiviteter – du får ikke mer tid enn det du skaper deg selv. så drit i unnskyldningen Jeg har ikke tid. Det handler om prioritering. Det er greit at du ikke vil trene. Det er greit at du ikke vil ha en tett bekkenbunn. Det er greit at du ikke vil hoppe trampoline, det er greit at du ikke vil kunne løpe, at du ikke vil kunne stå lenge, at du ikke vil kunne leke med barna dine og sitte på gulvet med dem. Det er greit at du skal føle deg som en gammel kjerring. Men stå for det, og drit i å bruke unnskyldningen om at du ikke har tid! For tid har du. Du har tid til å sitte her nå. Du kunne ha brukt disse minuttene til å gjøre noe annet, f.eks. trene. Ja, det er faktisk så enkelt. Du må begynne å prioritere deg selv.

Jeg har laget noen enkle øvelser til deg – her. Så nå begynner du å gjøre dem. Du dropper unnskyldninger om at du ikke har tid, og så begynner du heller å se mulighetene.

Du påvirker barna dine

Spør barna dine: Det finnes hundre og en millioner årsaker til hvorfor man ikke skal gjøre ting. Men du lar ikke barna dine droppe å gjøre lekser. Du lar ikke barna dine droppe å prøve å gå, fordi det er litt vanskelig. Og det samme er du nødt til å gjøre med deg selv. For husk: Du gjør ikke dette bare for deg selv, du gjør det også for barna dine.

Ved at du bruker unnskyldningen Jeg har ikke tid, så smitter det over på barna dine, og så begynner de å si at de ikke har tid. Så begynner de å ikke oppnå de drømmene og målene de har. Så lar de kroppen sin forfalle og blir liggende der og kave og aldri kommer til å begynne å gå, eller aldri begynner å lære seg å lese, eller sykle: Jeg har ikke tid, for jeg har lyst til å se på barne-tv. Det er den unnskyldningen som du bruker. Pass deg for hva du sier, for du blir observert mye mer enn du tror …

Så, skal vi begynne i dag? Gjøre litt? Det handler ikke om mye. Ta deg 5–10 minutter – det har du. For DU HAR TID. Jeg heier på deg!

 

Marianne