Du har kanskje sagt det til barna dine – men nå tror jeg det er på tide at du sier det til deg selv, også: Du er ansvarlig for ditt liv og dine handlinger. Jeg er tobarnsmamma selv. Jeg har små barn, jeg har en klinikk, jeg har et hus, jeg har en hytte – livet mitt er fullt opp. Og vet du hva? Unnskyldningene, de bare står på rad og rekke for at jeg ikke skal ta fatt på meg og min kropp. Men det skjer ikke en dritt om jeg ikke gjør noe. Det skjer ingenting om ikke jeg velger å sette ett bein foran det andre og ta grep om min hverdag.

Unnskyldninger i lange baner

Og sånn er det for deg også. Noen ganger er vi kjempegode på unnskyldninger, det vet jeg både av egen erfaring, jeg ser det på Sterk mamma-deltagerne, jeg ser det på kundene på klinikken – og jeg vet at du også har det på den måten. Vi har unnskyldninger, både du og jeg, i lange baner, for hvorfor vi ikke har fått tilbake kroppen vår. Vi sitter og lener oss godt tilbake og tenker: Ja, ja, jeg er mamma, det bare er sånn. Men vet du du hva, fader heller, det skal ikke være sånn. Du kan få tilbake din kropp. Du kan få leve akkurat det livet du vil. Du kan bestemme over deg og din kropp. Du kan være sjefen, der du bestemmer hva du skal gjøre til enhver tid, uten at kroppen setter en stopper for deg.

Små justeringer – steg for steg – prøv deg fram og be om råd

Jeg vet dessverre at veldig mange mammaer sier de ikke kan hoppe på trampoline fordi de lekker. De kan ikke gå med det tøyet de vil fordi magen er for stor. Det er mye de ikke kan. De kan ikke løpe, de kan ikke bære barna sine, de kjenner at de har vondt, de kjenner rett og slett at kroppen deres ikke funker. Og sånn skal det ikke være.
Så det du må begynne med, er å gjøre noen små justeringer for å få kroppen din tilbake. Nei, det er ikke bare å knipse, og så har du kroppen din tilbake; du må ta det steg for steg, suksessivt, for å få de resultatene du ønsker. Men én ting er i alle fall sikkert: Hvis du ikke begynner, så skjer det ikke noen ting. Og får du det ikke til, så er det greit å spørre noen. Det er kanskje bra å spørre noen om råd, det er kanskje bra å lese seg litt opp og prøve seg litt fram.

Du må forstå kroppen din

Du har kanskje prøvd å gjøre knipeøvelser, for eksempel, uten at du får effekt. Det betyr bare at kroppen din ikke har skjønt hva den skal gjøre, du har ikke skjønt hva du skal gjøre, eller du har ikke trent nok. Og det er der du er nødt til å ta tak. For knipeøvelser er ikke bare knipeøvelser; du er nødt til å skjønne hva du skal gjøre med bekkenbunnen for å kunne knipe. For å kunne løpe uten å tisse på deg, for å kunne le, for å kunne være sosial uten å prompe, er du nødt til å gjøre bekkenbunnøvelser. Og bekkenbunnen din henger også sammen med magen din, med ryggen din og med holdningen din – og det å da koble hele kroppen sammen, forstå den og få den til å funke – det er viktig.

Begynn i dag, ta vare på deg selv – og vær en god rollemodell

Men du kan jo velge å se denne videoen og lese denne bloggen nå, og tenke at: Ja, det skulle ha vært annerledes, jeg skulle ha gjort noe – men jeg venter til i morgen. Og så har du funnet enda en god unnskyldning. Og i morgen kommer du til å finne en ny unnskyldning: Nei, men mannen min er borte, ungene brukte så lang tid på å sovne – og så skjer det ikke en dritt – igjen.

Click here to subscribe
Du er en rollemodell. Barna ser sånn opp til deg. Og hvis du ser på dem, så har de kopiert masse av det du gjør allerede. Det at du tar vare på deg og ditt liv, er så ekstremt viktig at jeg ikke får sagt det nok! Du må ta vare på kroppen din! For ved at du tar vare på kroppen din, så får du bedre selvtillit, du utstråler mer energi, du føler deg sterkere, du kan gjøre mer – og vet du hva? Verden rundt kommer til å samarbeide mye mer med deg. Men du må gjøre små steg, små steg i riktig retning, og du må gjøre små steg i dag, ikke vente til i morgen, neste uke, en måned, et halvt år, ett år, fem år, ti år, femten år – slik som mange andre mammaer gjør.
Vi har lov til å være mammaer. Mammakroppen vår er fin akkurat sånn som den er. MEN den skal fungere. Og du skal bestemme over den, ikke den over deg. Så er du nå klar til å ta tak i kroppen din og sette fart inn i ditt nye liv?

Slutt med dårlige unnskyldninger, vi legger det til side. La oss være sterke og solide og stabile og glade mammaer.

Click here to subscribe

La oss starte vårt nye liv i dag!

Klem Marianne