Hvis du skal få de resultatene du ønsker av treningen, og å holde ut og ikke bare dette av etter et par uker, så må du unngå et par ting og gjøre et par ting.

Rollemodeller

Det å sette seg mål og jobbe mot mål er noe som mange kjemper med – I’ve been there, I’ve done that – still there, working on it … Ja, vi har en jobb å gjøre. Men vi som mammaer har en ekstremt viktig jobb, og det er at vi også er rollemodeller. Så det at vi tar action og jobber mot målene våre, handler ikke bare om oss selv, men også om hvordan vi legger et grunnlag for barna våre for hvordan de skal nå sine mål. Hardt? Brutalt? I know. Men her skal du få lære hvordan du skal nå de målene.

Tydelige mål

Vi er nødt til å ha et bra mål, fokusere på det på riktig måte og ta action mot det målet. Men hva er det du vil? Jeg hører ofte fra Sterk Mamma-deltakerne og på kundene på klinikken: Jeg vil bli sterkere. Jeg vil føle meg mer vel. jeg vil være sånn som jeg var før. Men hva vil det egentlig si? Hva vil det si å være sterk? Hva vil det si å være den du var før? Hva er å føle seg vel? For når ordene blir litt store, vage, flytende og ikke helt dine, så er det veldig vanskelig å gjøre noe for å nå målene.

Penn og papir

Jeg tror at penn og papir vil gi deg den klarheten du trenger til å nå målet ditt. Legg fram en penn og papirblokk et sted der du er ofte – for eksempel på kjøkkenbenken – og del gjerne målene dine med mannen din, så han kan heie på deg, hjelpe deg og jobbe med deg.

Du får det du fokuserer på

Hva vil det si for deg å bli sterkere? Hvor trenger du å bli sterkere? Jeg vil ikke ha vondt, Jeg vil ikke kjenne meg svak … Det holder ikke lenger. Vi er nødt til å snakke om det vi vil ha. For fokuserer vi på det vi ikke vil ha, så tro meg: Du får det du fokuserer på. Og da får du det enda mer. Så ved å i stedet for å fokusere på det vi ikke vil ha, fokuserer på det vi vil ha, og det du vil ha, ikke hva jeg vil ha, hva Kari vil ha og hva Ola vil ha – det er da du får resultatene.

La meg hjelpe deg litt i gang. For det er derfor jeg vil at du skal ha den blokka klar. Jeg, for eksempel, vil bli sterkere fordi jeg fortsatt vil kunne løfte sønnen min, bære han hjem fra barnehagen, hvis han vil og jeg vil. Og da må jeg ha en kropp som er sterk nok til å løfte han. Ikke fokusere på at jeg kan få vondt i ryggen og kjenne det nedpresset i bekkenet, men fokusere på det jeg vil ha, nemlig den kosen, den tryggheten, den nærheten det er å bære han hjem. Så det er et bra mål for meg. Jeg vil kunne bære sønnen min hjem når jeg har bestemt det, ikke kroppen min.

Fokuser på det du vil ha

Andre mammaer sier for eksempel at de ikke orker å gå opp og ned de trappene i huset, for de orker ikke gå og bære med seg et barn. Da fokuserer vi ikke på det vi ikke vil ha, men vi fokuserer på: Jeg vil kunne løpe opp og ned den trappen med barnet på armen. Så mange ganger jeg bare vil. Stopp. Eller lekkasjer: Jeg vil hoppe på trampoline med barna mine. Stopp. Ikke: «… uten å lekke». Stryk det ut. For vi får det vi ber om.

Jeg vil kunne hoppe hoppetau. Jeg vil kunne være syk i ti dager og nyse hele dagen, og føle meg sterk. Jeg vil ha energi fra jeg står opp til jeg går og legger meg, så jeg kan gjøre de tingene jeg ønsker. Legger du merke til at jeg ikke tar med: «… fordi at jeg ikke vil …», «… fordi at uten det …»? Dropp det. Fokuser på det du vil ha. Og når du begynner å ha den blokka foran deg, og du skriver ned for eksempel at du får vondt i ryggen når du støvsuger. Hva vil jeg ha? Jo, jeg vil kunne støvsuge hele huset om jeg vil. Det er en bra ting å skrive ned. Du fokuserer på det du vil ha, og du bruker hverdagen din til å se hva du vil ha. Du kan godt se hva du savner, og så fokuserer du på det du vil ha, og så er det ditt mål. Vanskelig? Nei! vi får det til! Vi er jo løsningsorienterte.

Tenke positivt og finne en vei rundt hindringene

Og vet du hva? Vi mammaer er de flinkeste til å justere, til å endre, til å sette kursen, så vi når de målene vi ønsker og får til de tingene vi ønsker. Det er ingen andre personer som er like flinke til det. Og det er vi nødt til å føre videre til barna våre! For vi, eller jeg, i hvert fall, har lyst til å ha barn som får til det de ønsker, og når de møter en hindring på veien, så finner de en vei rundt. For det vil alltid komme sykdom, ferier, vondter … Og det er ikke noe du skal stable nedover deg selv, men noe du skal bygge en trapp for, for å komme deg videre. Og ved at du teker positivt på hva du vil ha, og finner løsningene på det, så kommer du til å komme så enormt langt.

Ta action – det handler om små ting i hverdagen

Men når du nå har snakket positivt, og når du nå har satt de målene, så er det én ting til du må gjøre. Og det er å ta action! For det er ingenting som skjer om ikke du tar action. Det er kun én person som kan ta action, og det er kun én person som kan gjøre en endring hos deg, og det er deg! Og det handler ikke om at det er så veldig mye som må gjøres, men ved at du gjør små, små ting, putter små ting inn i hverdagen og gjør bittelitt mer, så vil store ting skje.

Lett å spise sunnere

Jeg vet at mange ønsker å spise sunt, være friske og ha masse energi – og her er det små ting man kan gjøre: Du vil kanskje ha en skive paprika på brødskiva og skjærer en bit av paprikaen. Da kan du også skjære opp resten og dele den med barna dine; dere kan rett og slett maule opp den paprikaen! Det er bra for barna, det er bra for deg, og en paprika smaker veldig mye bedre når den er fersk enn når den har ligget i kjøleskapet et par dager. Så slipper du å kaste den, og det er bra for miljøet, også. Og du har plutselig spist mye sunnere, fordi du har «adda» på det som er sunt, og da har du mindre lyst på sjokolade, også.

Bruk bena i stedet for bilen

Når du skal følge barna dine i barnehagen og på skolen: Prøv da å gå eller sykle, få barna i bevegelse. Det tar litt lengre tid enn å ta bilen (og det er ikke alle som kan få det til) – men du vil få det igjen, for du vil få energi fordi du er ute i frisk luft, du bruker kroppen din, øker blodsirkulasjonen – du får mindre spenninger, mer energi og en løs og ledig kropp. Og da lærer du også barna dine å bruke kroppen sin og ta vare på kroppen sin. Så det gagner ikke bare deg, det gagner også barna dine.

Gjør noe for deg selv

Og vet du hva? Barna dine har veldig godt av å høre at mamma kan ikke gjøre dette akkurat nå, fordi mamma må gjøre noe for seg selv. For barna dine må også stå opp for seg selv og gjøre ting for seg selv, nå som de blir store. For hvis de hele tiden skal tilpasse seg etter alle andre, får du ikke sterke barn. Og jeg vet, eller tror, at du vil ha sterke barn.

Ta action mot ditt eget mål!

Dropp alle andres mål. Dropp å si: Jeg vil ikke ha … Dropp unnskyldninger. Gå for det du vil ha, det du trenger. Gå for å snakke om en positiv tilstand, snakke om det du ønsker og ta action mot det du ønsker. Da vet jeg at dette blir helt rått! Del med meg i kommentarfeltet hva du skal gjøre for å ta action. Du vet kanskje ikke hva målet ditt er enda, men del i så fall hva du skal gjøre, eller hva du ønsker å få ut av det du skal gjøre. Noe vet jeg at du kan si. Så kan vi adde på den lista etter hvert, og bygge den på så den blir større og enda bedre. Første steget kan være å få mer energi. Hoppe ut av sengen. Ha en sterk bekkenbunn. Gå, heise opp rumpa – det er kun du som vet hva du vil ha. Nå er det din tur. Gleder meg til å se alle målene du har, og hvordan du skal ta action.

Jeg heier på deg!

Marianne