Det har lenge vært snakk om likestilling som noe som skal være positivt for oss kvinner. I samme omgang er det snakk om en og samme ting på kroppen, på kvinner og menn, med total ulik vinkel. Av oss kvinner. Og det har jeg lyst til å stille spørsmål ved i dag.

Hva er forskjellen mellom en ølmage og en mammamage?

Ølmagen på en mann – mammamagen på en kvinne. Begge magene kan oppleves som store. Det kan oppleves som ukjent, noe du ikke er vant til å ha. Begge magene kan gi vondt i ryggen, dårlig kontroll med core-muskulaturen, nedpress i bekkenbunnen, dårlig holdning – og er det sunt?

Nei. Begge magene, både ølmagen og mammamagen, har du fått av en årsak. Ølmage fordi du har drukket øl; mammamage fordi du har fått et barn.

Men sannheten er jo at ingen av magene er sunne. En mage som står ut, en mage som går utover som en pyramide eller en brødform når du spenner den.

Hva har vi lov til å snakke om?

Men vi har lov til å snakke om ølmagen og at den ikke er sunn. Vi har lov til å si direkte at du kanskje bør tenke litt på den. Men mammamagen? Nei, nei, nei! Den skal vi ikke ha lov til å snakke om. Vi skal ikke ha lov til å kommentere at den ikke er sunn. Vi skal ikke ha lov til å ønske å bli kvitt den, heller – for du skal være så glad for at du har fått den fantastiske magen … Men når den magen gir deg helseproblemer, er den da så himla mye å være glad i?

Legg merke til at jeg ikke snakker om kilo. Jeg snakker ikke om centimeter. Men jeg snakker om hva den magen gir deg. For både en ølmage og en mammamage kan gi diastase.

Det er veldig vanlig at de som har en mage som står ut, har ryggproblemer, har dårlig holdning, får nedpress i bekkenet, får mer lekkasjer, har dårligere pust, dårligere kondis, er mer stiv i nakken og skuldrene – men du skal fortsatt ikke ha lov til å bli kvitt den?

Vi skal fortsatt ikke ha lov til å si: -Bli kvitt mammamagen! Men ha lov til å si: Bli kvitt ølmagen …

Kanskje det var ment godt?

Kanskje vi må jobbe litt med hva vi tenker oppe i hodet? Slutte å ha pekefinger på hva som skal være lov til å si og ikke lov til å si? For snart, helt ærlig, så tror jeg ikke vi kan si noen ting. For alle kan bli fornærmet, alle kan bli såret, alle kan bli skuffet. Ja, vi kan bli såret, vi kan bli skuffet over alt. Men hva med at vi åpner opp blikket og tenker at: -Hm, det var ment godt. Hva slags positiv hensikt kan det ha for meg å få høre dette?

Så hvis du kjenner at: -Ah, ja, det jeg hørte traff meg. Jeg ble trigget av å høre: Bli kvitt mammamagen. Jeg fikk litt dårlig samvittighet, for jeg vet, helt ærlig, helt innerst inne, at jeg bør! At det er sunt å trene, at det er bra å ha core-muskulatur som støtter deg opp. Jeg vet helt innerst inne at jeg vil sette meg på agendaen. Jeg vet helt innerst inne at jeg ikke kjenner meg igjen i denne kroppen. Denne kroppen er ikke min!

Som en mamma sa til meg på klinikken: -Nei, denne kroppen er ikke min. Jeg har alltid vært 20 kilo lettere. Denne magen føles ikke min, jeg går og holder pusten og spenner magen hele tiden. Jeg har så vondt i ryggen, jeg klarer ikke å løfte barna. Men skal hun få lov til å bli kvitt mammamagen? Nei, nei, nei! du skal ikke bry deg om den magen!

Det handler om å ha kontroll og eie kroppen sin

Jeg hadde lyst til å dele dette, og jeg vet at dette kan provosere noen av dere. Jeg vet at det trigger noen av dere. Men hva er det jeg trigger? Hva vil det si for deg å bli kvitt mammamagen? For meg handler det om kontroll. Det handler om å eie kroppen sin, føle seg bra og være vel. Ja, jeg bruker mascara fordi det gjør at jeg føler meg vel. Jeg tar på meg en fin kjole fordi jeg faktisk bryr meg om hvordan jeg ser ut og hvordan jeg har det.

Og vet du hva? Det å bli kvitt mammamagen handler ikke om kilo, og det handler ikke om centimetere. Det handler om helsefordelene. Det handler om å få kontrollen tilbake, over seg og sitt liv.

Så hva er forskjellen på å bli kvitt ølmagen og bli kvitt mammamagen? Del gjerne med meg, skap gjerne debatt, og vær konstruktiv.

Dette blir bra! Jeg heier på deg, for du er viktig.
Du har én kropp – ta vare på den!

Del med meg hva du tenker etter å ha lest dette innlegget!

Marianne